Sotatoimissa traumatisoituneiden ja läheisten tuki
Tukea ja palveluohjausta sotatehtävissä toimineille ja heidän läheisilleen. Koulutusta ja neuvontaa ammattilaisille.
Tie kotiin -hanke
Hanke vahvistaa sotatoimissa traumatisoituneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista osallisuutta. Toimintamme on valtakunnallista ja voimme järjestää tapaamisia kasvotusten tai etäyhteydellä. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.
Asiakkaat ja läheiset
Sodan kokemukset voivat heijastua arkeen, jaksamiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Sota voi aiheuttaa psyykkisen trauman oireita, kuten välttämiskäyttäytymistä, keskittymiskyvyn ja oppimisen pulmia, unettomuutta ja painajaisia, sekä mielialan muutoksia. Haastavaan elämäntilanteeseen on mahdollista saada apua.
Mitä tarjoamme?
- Tarjoamme henkilökohtaista ja yksilölliset tarpeet huomioivaa tukea ja ohjausta sodan kokeneille.
- Annamme tietoa tarjolla olevista palveluista ja ohjaamme tarvittaessa avun piiriin omalla asuinpaikkakunnalla.
- Autamme käytännön asioiden hoitamisessa, tukien arkeen sopeutumista ja vahvistaen toimijuutta.
- Toimimme luottamuksellisesti ja kohtaamme jokaisen tuen tarpeessa olevan henkilön kunnioittavasti.
Huoli sotaan osallistuvasta tai kotiutuneesta omaisesta voi vaikuttaa koko perheen ja muiden läheisten hyvinvointiin; siksi tukea tarvitsee usein koko perhe ja lähiyhteisö. Erityistä rinnalla kulkevaa tukea tarvitsevat kaikki, joiden läheinen on kuollut rintamalla, tai on loukkaantunut tai vangittu.
- Tuemme perheitä ja läheisiä lähdön aikana, poissa ollessa ja kotiutumisen jälkeen, sekä mahdollisissa kriisitilanteissa.
- Järjestämme läheisille yksilö- ja ryhmätapaamisia, tunnistaen vertaistuen merkityksen läheisten hyvinvoinnin vahvistamisessa.
Ammattilaiset
Tie kotiin-hankkeen tavoitteena on ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista sotatoimissa traumatisoituneiden henkilöiden keskuudessa kehittämällä heille tarjottavaa moniammatillista tukea ja palveluohjausta valtakunnallisesti.
Palvelumme ammattilaisille
- Järjestämme koulutuksia, joilla vahvistamme osaamista sodassa traumatisoituneiden ja radikalisoitumisen riskissä olevien henkilöiden tunnistamisessa, tukemisessa ja palveluohjauksessa.
- Tarjoamme konsultaatioita viranomaisille ja muille toimijoille, koskien muun muassa yleisiä valmiuksia tai koulutusten oppien ja muiden käytäntöjen jalkauttamista.
- Kehitämme yhteisiä toimintamalleja ja käytäntöjä sotatoimissa traumatisoituneiden parissa työskenteleville eri alojen ammattilaisille.
- Tuotamme luotettavaa tietoa sotatoimissa traumatisoituneiden oikea-aikaisesta ja vaikuttavasta tuesta ja hoidosta.
- Teemme kansallista ja kansainvälistä verkostoyhteistyötä sotatraumoihin ja väkivaltaiseen radikalisoitumiseen liittyvien ilmiöiden parissa työskentelevien asiantuntijoiden kanssa.
Psykotraumatologian keskuksessa toteutettava kehittämishanke saa tukea EU:lta
Aseelliset konfliktit ovat lisänneet tiedon, tuen ja kuntoutuksen tarvetta taistelualueelta palaavien keskuudessa myös Suomessa. On tunnistettu tarve kiinnittää entistä enemmän huomiota rintamalle lähdön syihin sekä sotatoimissa mukana olleiden ja heidän läheistensä traumaattisiin kokemuksiin.
Sodan traumaattiset kokemukset ja olosuhteet, kokemukset mahdollisesta epäinhimillisestä kohtelusta sekä kontaktit muihin radikalisoitumisen riskissä oleviin tai radikalisoituneisiin henkilöihin voivat toimia altistavina tekijöinä väkivaltaistuneen ajattelun, asenteiden tai toiminnan ilmenemiselle.
Traumaoireista kärsiville ja radikalisoitumisen riskissä oleville henkilöille tarjottava moniammatillinen tuki ja hoito vaatii entistä vahvempaa yhteistyötä viranomaisten, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä kolmannen sektorin toimijoiden välillä. Onkin tärkeää, että koko toimijakentälle luodaan yhteinen ymmärrys siitä, miten tuetaan henkilöä, joka sodasta palatessaan on mahdollisesti vaarassa radikalisoitua.
Hankkeessa vuosina 2025-2028 toteutettava kehittämistyö saa tukea Euroopan Unionilta ja sen pohjana käytetään Sodan kokeneet ry:n luomaa Tie kotiin-mallia, joka sisältää henkisen toimintakyvyn arvioinnin ennen rintamalle lähtöä, sen aikana ja kotiutumisen jälkeen. Mallia jatkokehitetään siten, että sitä voidaan soveltaa eri organisaatioissa sotatoimissa traumatisoituneiden tukemiseksi.
Lue lisää Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksesta tästä linkistä.
Ota meihin yhteyttä
Ota meihin yhteyttä, jos koet että voimme olla avuksi itsellesi, läheisellesi tai asiakkaallesi. Yhteydenotot sähköpostitse tiekotiin@hdl.fi tai soittamalla tai viestillä puh. 050 308 8541.
Julkaisemme lähipäivinä tällä sivulla myös anonyymin yhteydenottolomakkeen.
Tie kotiin- hanketiimin yhteystiedot
Lotta Carlsson
Projektipäällikkö
lotta.carlsson@hdl.fi
+358 505781345
Maria Hannula
Projektityöntekijä
maria.hannula@hdl.fi
+358 503088541
Raakel Tasanen
Palveluohjaaja
raakel.tasanen@hdl.fi