Tervetuloa The Nice Work Project -kirjastoon
12.6.2020
Tervetuloa The Nice Work Project –artikkeli- ja videokirjastoon. Löydät täältä hankkeen aikana (2017-2020) ja erityisesti sen päättyessä tuotettuja artikkeleita ja videoita. Niissä aiheena on maahanmuuttajanaisten työllistyminen. Diakonissalaitoksen The Nice Work Project on tuottanut kirjaston yhteistyössä Helsingin kaupungin Women to Work –hankkeen kanssa.
Hankkeiden asiakkaat ovat päässet upeasti eteenpäin työllistymispoluillaan ja kerryttäneet niin tietojaan suomalaisesta työelämästä kuin itseluottamustaankin. Tammikuussa 2020 julkaistu artikkeli ‘Toimiva malli maahanmuuttajanaisten työllistymiseen” kuvailee Nicework-hankkeen asiakaspolkua ja nostaa esiin myös työnantajayhteistyön tärkeyden.
Työnantajayhteistyötä käsitellään myös Nicework-hankkeen videolla Oppeja työllistämisyhteistyöstä. Yksi hankkeen kantavista ajatuksista onkin ollut, että menestyksekäs työllistämistyö on kaksisuuntaista. Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset tarvitsevat riittävää tukea ja ohjausta työllistyäkseen, mutta tarvitaan myös työnantajien myönteistä asennetta ja sitoutumista.
Syksyllä 2019 olimme mukana pienimuotoisessa some-kampanjassa, jonka tavoitteena oli rohkaista työnantajia palkkaamaan maahanmuuttajia. Kampanjassa mukana ollut teksti “Fatma työllistyi keittiöapulaiseksi” on myönteinen esimerkki onnistuneesta työllistymistarinasta.
Myönteinen suhtautuminen työhön ja työn merkityksellisyyden pohtiminen tukee niitä asiakkaita, joiden on taustansa vuoksi ollut vaikea nähdä itseään muussa kuin kotiäidin roolissa. Naistenpäivänä 2019 julkaistu artikkeli “Iloa ja tasa-arvoa työelämän kautta” käsitteli aihetta työvalmentajan näkökulmasta.
Pitkäkestoinen ja riittävä tuki
Työn tuottama ilo on näkynyt hankkeemme arjessa monin tavoin. Ehkäpä olemme voineet olla asiakkaillemme esimerkkinä siitä, että työstä saa muutakin kuin palkkaa: asiakkaat ovat kuvailleet tunnelmaa ryhmävalmennuksissa, toimistossamme ja pienessä keittiössämme sanoin iloinen, lämmin ja elinvoimainen – tuntemuksia, jotka auttavat silloin, kun on lähdettävä epämukavuusalueelle ja uuteen rooliin. Rohkaisevan tunnelman luominen on ollut mahdollista siksi, että meillä on ollut aikaa kohdata jokainen asiakas. Riittävän pitkäkestoisen ja kattavan tuen tarjoaminen onkin yksi tärkeimmistä työkaluistamme. Tämä ei ole oivalluksena uusi tai ainutlaatuinen, mutta niin arvokas, että haluamme sitä edelleen korostaa.
The Nice Work Project ei suinkaan ole ainoa näiden kysymysten parissa toimiva hanke pääkaupunkiseudulla. Olemme tehneet yhteistyötä lukuisten eri toimijoiden kanssa ja saaneet omaan työhömme arvokkaita näkökulmia ja oivalluksia. Näitä haluamme jakaa myös kirjastossamme:
Helsingin kaupungin Women to Work –hankkeen (2019-2021) Tanja Namrood tuo podcastissaan kirjastoon katsauksen aiheesta, joka on noussut työssämme esiin, mutta jonka eteen emme itse ole hankkeessamme riittävästi pystyneet tekemään: perhedynamiikan vaikutukset maahanmuuttajanaisten työllistymiseen.
Stadin Osaamiskeskuksen projektipäällikkö Olga Silfver puolestaan katsoo artikkelikirjastoamme kokonaisuutena ja pitää omalla videollaan kommenttipuheenvuoron molempien hankkeiden työstä. Hankkeita kommentoidessaan Olga nostaa rohkeasti esiin useita olennaisia, vaikeitakin, kysymyksiä maahan muuttaneiden naisten työllisyyteen liittyen.
Lämmin kiitos niin kirjaston rakentamiseen osallistuneille kuin kaikille muillekin hankkeen toimintaa viimeisten vuosien aikana tukeneille!
Helsingissä 9.6.2020
Aino Bain, projektipäällikkö
The Nice Work Project ja Women to Work saivat rahoitusta Euroopan Sosiaalirahastolta.