Amigo-mentorointi tarjoaa kiireen keskelle läsnäoloa ja pysyvyyttä

17.1.2025

Vapaaehtoistoiminnalla on kiistämättä yhteiskunnallista hyvinvointia kasvattava merkitys. Jokainen kokee mentoroinnin omasta elämäntilanteestaan ja omista kokemuksistaan käsin. Mentoroinnin anti ei siten koskaan ole täysin samanlainen, mutta kaikille yhteisiä teemoja sieltä silti on helppo löytää”, Amigo-mentoroinnin projektipäällikkö Sophia Bagans kirjoittaa.

Tummahiuksinen, siniseen t-paitaan ja kuviolliseen puseroon pukeutunut nainen katsoo kameraan.

Amigo-mentoroinnin projektipäällikkö Sophia Bagans.

Vapaaehtoistoiminnan kentällä on jo jonkin aikaa puhuttu siitä, että erityisesti kertaluontoinen vapaaehtoistoimintaan osallistuminen houkuttaa ihmisiä. Samaan aikaan sitoutuminen pitkäaikaiseen toimintaan arveluttaa monia. 

Emme vierasta sitoutumista ja pysyvyyttä aivan ilman syytä: viimeistään koronavuodet opettivat meille, ettemme voi aina suunnitella tulevaisuuttamme. Samalla lakkasimme luottamasta siihen, että voimme vaikuttaa asioihin omassa elämässämme ja tehdä tietoisia, sitoutumista vaativia valintoja. Lisäksi ympärillämme vallitsee tehokkuuden ja suorittamisen kulttuuri, joka ei sekään kannusta meitä pitkäjänteisyyteen tai kiireettömyyteen. Aikaamme leimaavat kiire, tehokkuus ja nopea tempo. Juuri sen vastapainoksi tarvitsemme kiireettömyyttä – aikaa, kohtaamista ja läsnäoloa. Pysyvyyttä. 

Meidän on usein helpompi tarttua toimintaan, joka ei vaadi sitoutumista ja palkitsee nopeilla aikaansaamisen ja hyväntekemisen kokemuksilla. Usein pitkäjänteisyys kuitenkin palkitaan. 

Vapaaehtoistoiminta tarjoaa hyvinvointia ja merkityksellisyyden kokemuksia

Diakonissalaitoksen Amigo-mentoroinnissa toiminta perustuu juuri jatkuvuuteen ja pysyvyyteen. Mentoroinnin tavoite on tarjota nuorelle aikuiselle kokemus pysyvyydestä. Se tarkoittaa paljon muutakin kuin vain ajan antamista toiselle vuoden ajan. Vuoden kestävä mentorointi luo mahdollisuuden tutustua toiseen rauhassa, kiireettömästi ja luottamusta luoden.  

Millaisia vaikutuksia vapaaehtoistoimintaan sitoutumisella sitten on? Ainakin hyvinvointia, molemmille osapuolille. Merkityksellisyyttä, parempaa ymmärrystä omasta itsestä ja kanssaihmisistä.

Vapaaehtoistoiminnan tuloksellisuudesta on tehty lukuisia tutkimuksia. Myös Amigon omien kyselyiden tulokset vahvistavat vapaaehtoistoiminnan merkityksen: Vuonna 2023 toimintaan osallistuneista mentoreista 96 prosenttia koki toiminnan mielekkääksi ja kaikki vastaajat kokivat vapaaehtoisena toimimisen yhteiskunnallisesti merkittäväksi. Usein vapaaehtoiset nähdään mahdollistajan roolissa. Amigon toiminnan keskiössä on vastavuoroinen mentorointisuhde. Myös valtaosa mentoreista koki mentoroinnin lisänneen omaa hyvinvointiaan. 

Amigo-mentorointi tuo ihmisiä yhteen

Vapaaehtoistoiminnalla on kiistämättä yhteiskunnallista hyvinvointia kasvattava merkitys. Tulosten perusteella on selvää, että toiminta tukee niin nuorten kuin mentoreidenkin hyvinvointia. Jokainen kokee mentoroinnin omasta elämäntilanteestaan ja omista kokemuksistaan käsin. Mentoroinnin anti ei siten koskaan ole täysin samanlainen, mutta kaikille yhteisiä teemoja sieltä silti on helppo löytää. 

Amigo-mentorointi tuo ihmisiä yhteen sekä luo merkityksellisyyttä yksilö- ja yhteiskuntatasoilla. Työntekijät mahdollistavat sen, että mentorointiparin osapuolet pääsevät kohtaamaan toisensa turvallisten raamien puitteissa. Useinkaan toimintaan osallistuvat henkilöt eivät kohtaisi toisiaan muuten, oman arkensa ympyröissä. Luomme ainutlaatuisia kohtaamisia, jotka syventyvät sitoutumisen kautta tutustumiseksi ja rinnallakulkijuudeksi. Kohtaamisia, joita ei muuten syntyisi, ja jotka murtavat raja-aitoja. 

Yksinäisyyden lisääntyessä on selvää, että tarvitsemme jatkossakin mahdollisuuksia osallisuuden kokemusten luomiseen. Uskaltaisitko sinä sitoutua hyvinvoinnin lisäämiseen ja merkityksellisen vuorovaikutussuhteen rakentamiseen ajan kanssa? 

Kirjoittaja Sophia Bagans työskentelee Amigo-mentoroinnin projektipäällikkönä. 

Lue lisää Amigo-mentoroinnista

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: