Yhdessä elämisen taitokeskus: Asiakaslupaus Turun alueolohuoneille

18.12.2024

Yhdessä elämisen taitokeskus oli mukana työstämässä Turun alueolohuoneiden asiakaslupausta yhteisövalmennuksen keinoin. “Yhteinen muotoilu käynnisti monenlaista uutta ajatustyötä siitä, mitä me ihan käytännöntasollakin siellä alueolohuoneissa tehdään ja mikä sen merkitys todella on – niin yksittäisille kävijöille kuin kaupunkitasollakin.”

Diakonissalaitoksen Yhdessä elämisen asiakkuuspäälliköt Sari Enkkelä ja Saara Simonen.

Turussa toimii tällä hetkellä kaikkiaan 12 alueolohuonetta, jotka ovat kaikille avoimia kohtaamispaikkoja. Alueolohuoneiden kehittäminen on osa Turun kaupungin Yhteisöllinen Turku -kärkihanketta.  Toimintaa koordinoi Auralan setlementti ja paikallisia toteuttajia ovat yhdistykset ja yksityiset toimijat.

Tänä syksynä osana alueolohuoneiden kehittämistä niiden toimijat koottiin yhteen: tavoitteena oli yhdessä muotoilla Turun alueolohuoneiden asiakaslupaus.

Vahvuuksien ja voimavarojen tunnistaminen auttaa löytämään yhteiset tavoitteet

Diakonissalaitoksen Yhdessä elämisen taitokeskuksella on vankkaa yhteisövalmennusosaamista. Tästä ammentaen ryhdyimme alueolohuoneiden toimijoiden kanssa miettimään, mitä yhteistä kaikilla alueolohuoneilla on ja mitä ne kaupunkilaisille yhteisesti lupaavat tarjota.

Yhteisövalmennuksen ajatusten mukaisesti omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistaminen auttaa löytämään yhteiset tavoitteet ja maaperän, missä niitä kasvattaa. Siksi osana prosessia Turun eri osissa toimivien kohtaamispaikkojen väki kokoontui yhteen: kun tunnemme toisemme, on kollegoihin tukeutuminen ja avun pyytäminen eri tilanteissa helpompaa.

Yhteisöllinen Turku -kärkihankkeen projektipäällikkö Hanna Hyytiä kertoo heidän valinneen juuri yhteisövalmennuksen menetelmäksi asiakaslupauksen työstämiseen, koska siinä tulee samalla mietittyä koko toimintaa, konseptia ja kehitettyä alueolohuoneiden omaakin yhteistyötä.

“Valitsimme yhteisövalmennuksen myös, koska katsomme, että olemme “alueolohuoneyhteisö””.

”Yllätti ehkä eniten se, että miten iso työ on muutaman lauseen kokoon puristamisessa.”

Tapasimme syksyn aikana kolmella puolen päivän valmennuskerralla. Valmennusten välissä osallistujat työstivät oman alueolohuoneensa kävijöiden kanssa tehtäviä, jotka auttoivat saamaan mukaan myös kaupunkilaisten ääntä.

Asiakaslupauksen kimppuun käytiin vasta viimeisellä tapaamiskerralla, ehkä jo hieman malttamattomanakin.

Lopulta asiakaslupauksen sisältö syntyi kuin flow-tilassa virraten, sillä aiemmat kerrat ja välissä tehdyt tehtävät olivat vieneet osallistujat jo todella lähelle tiivistettyä asiakaslupauksen sanoitusta.

“Koin, että yhteinen muotoilu käynnisti monenlaista uutta ajatustyötä siitä, mitä me ihan käytännöntasollakin siellä alueolohuoneissa tehdään ja mikä sen merkitys todella on – niin yksittäisille kävijöille kuin kaupunkitasollakin. Uusien yhteyksien syntymistä olohuonetoimijoiden välillä tai pientä yhteen hitsaantumistakin prosessin lomassa saattoi tapahtua. Yllätti ehkä eniten se, että miten iso työ on muutaman lauseen kokoon puristamisessa”, mukana ollut alueolohuonetoiminnan yhteisökehittäjä Essi Leikas kertoo.

Lopulliseen muotoon hioutunut asiakaslupaus kutsuu nyt kaupunkilaisia mukaan 12 alueolohuoneeseen eri puolilla Turkua:

Tämä on sinun paikkasi! Alueolohuoneeseen ovat kaikki tervetulleita omana itsenään. Täällä voit olla muiden seurassa, saada juttukavereita ja vaikuttaa yhteiseen tekemiseen. Alueolohuoneesta löydät niin iloa kuin apuakin.

Yhdessä elämisen taitokeskuksen valmentajina tässä muutosprosessissa toimivat Sari Enkkelä ja Saara Simonen.

Lue lisää Yhdessä elämisen taitokeskuksesta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: