Aurora Karamzin oli rohkea uudistaja ja yhteiskunnallinen vaikuttajanainen

7.3.2022

Aurora Karamzin oli 1800-luvun yhteiskunnallinen vaikuttaja ja rohkea uudistaja, joka ei tyytynyt vain ruokkimaan vähävaraisia. Hän uudisti sosiaalityötä perustamalla Diakonissalaitoksen vähävaraisten naisten kulkutautisairaalaksi ja lopulta paikaksi, jossa nuoria naisia ja lapsettomia leskiä kasvatettiin huono-osaisten auttajiksi. Tarvitsemme yhä Auroran kaltaisia rohkeita uudistajia, ja siksi juhlistamme Auroran nimipäivää 10.3. Hyvän tekemisen päivänä.

Piirroskuvassa nainen 1800-luvulta ja ruusuja.

Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867. Toiminta alkoi Aurora Karamzinin rahoittamana ja ensimmäisen suomalaisen diakonissan, Amanda Cajanderin johtamana kahdeksanpaikkaisena vähävaraisille naisille suunnattuna kulkutautisairaalana.

Aurora Stjernvallin (1808–1902), myöhemmin Karamzinin, elämästä saisi Disneyn prinsessaelokuvan. Kuvankauniista silkkimekkoisesta porilaistytöstä kasvoi kukkia rakastava hovineito, omistautunut äiti, everstinna, rikas leskirouva, hyväntekijä ja Träskendan kartanon helläsydäminen valtiatar. Elämä ei rikkauksista huolimatta kulkenut helppoja latuja, vaan menetyksiä ja surua sattui matkalle niin kuin elämässä usein käy.

Kulkutautisairaala vähävaraisille naisille

Runsaat 150 vuotta sitten Suomessa elettiin ns. nälkävuosia: suomalaisista runsaat kymmenen prosenttia kuoli nälkään tai kulkutauteihin. Ihmisiä piinasivat esimerkiksi pilkkukuume, punatauti ja isorokko.

Lavantauti oli lopulta se, joka sai leskirouva Aurora Karamzinin liikkeelle ja ehdottamaan sairaalan perustamista Helsinkiin.

”Aurora oli matkoillaan tutustunut eurooppalaisiin ”armeliaisuuslaitoksiin” sekä vuodesta 1836 alkaen perustettuihin diakonissalaitoksiin. Niissä nuoret naiset saivat sairaanhoidon opetusta auttaakseen hätääkärsiviä – ja samanlaisen laitoksen Aurora halusi perustettavaksi myös Suomeen. Hän oli tehnyt ehdotuksen diakonissalaitoksesta ensimmäisen kerran seitsemän vuotta aikaisemmin, mutta vasta todellisen hädän hetkellä Aurora sai tukea ajatukselleen”, kertoo Diakonissalaitoksen intendentti Jaana af Hällström.

Ja näin tapahtui. Suomen ensimmäinen yksityissairaala Diakonissalaitos perustettiin vuonna 1867. Toiminta alkoi Aurora Karamzinin rahoittamana ja ensimmäisen suomalaisen diakonissan, Amanda Cajanderin johtamana kahdeksanpaikkaisena vähävaraisille naisille suunnattuna kulkutautisairaalana.
Pahimman epidemia-aallon väistyttyä Diakonissalaitoksella ryhdyttiin antamaan sairaanhoidon opetusta. Opettajina toimivat johtajattaret sekä sairaala ylilääkärit. Varsinainen koulumainen opiskelu alkoi 1880-luvulla.

Antelias, rohkea ja innovatiivinen Aurora tarvitsee seuraajia

Yhteiskunnallinen tilanne oli Aurora Karamzinin aikaan 1800-luvulla monin tavoin erilainen kuin nyt.

Haastavat sosiaaliset ongelmat tarvitsevat kuitenkin edelleen ratkojia ja yhteiskunta uudistajia.

Ja Aurora tarvitsee seuraajia: hänet, joka rahoittaa uudistamistyötä lahjoittamalla rahaa, hänet, joka uudistaa yhteiskuntaa, ja hänet, joka panee toimeksi, jotta muutoksesta tulee arkea.

Tänä päivänä Auroralle rakas Diakonissalaitos on yhteiskunnallinen yritys ja säätiökonserni. Auroran perintö elää Diakonissalaitoksella edelleen: se on uudistushenkistä vaikeissa elämäntilanteissa olevien tukemista ja ihmisarvotyötä siellä, missä sitä eniten tarvitaan.

• Tule mukaan, ole Aurora!
Diakonissalaitokselle on haluttu lahjoittaa aina.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: