Kirkon Diakonian päivät näkyvät myös Alppikadulla

12.9.2022

Kulttuuritalolle Helsingissä kokoontuu 15.-17.9.2022 kuutisen sataa diakoniatyöntekijää Kirkon diakonian päiville. Tapahtumaa on valmisteltu pari vuotta ja yksi suunnittelutyöhön osallistuneista on Diakonissalaitoksen johtava diakonissa Kirsti Rinta-Panttila. Päivien tapahtumat näkyvät myös Diakonissalaitoksen Alppikadun korttelissa perjantaina 16.9.

Nainen seisoo kirkossa urkuparven kaiteen vieressä. Diakonian päivät ovat hänelle tärkeä tapahtuma.

Diakonian päivät ovat meneillään olevan Diakonian juhlavuoden suurin tapahtuma. Läsnä Kulttuuritalolla on lähes puolet seurakuntien diakoniatyöntekijöistä. Juhlavuoden viettämisen ajankohta perustuu ensimmäiseen Suomessa suoritettuun diakonissan vihkimykseen 1.9.1872. Diakonissalaitoksen toiminta Helsingissä alkoi viisi vuotta aikaisemmin, vuonna 1867.

Kirsti on ilahtunut päivien suuresta osanottajamäärästä.

-Koronan vuoksi elettiin pitkään epävarmuudessa, voidaanko päiviä ylipäätään järjestää live-tapahtumana. Mutta nyt suuri osanottajamäärä osoittaa, että ihmiset tulevat innoissaan tapaamaan toisiaan. On tärkeää, että kohtaamisen lisäksi saadaan uusinta tietoa monelta taholta tutkimustiedosta arjenpuheeseen.

Vihreän siirtymän päivät

-Päivien valmistelut alkoivat kaksi vuotta sitten. Päivien teema on tulevaisuus ja juhlavuotena katsotaan eteenpäin, ei niinkään taaksepäin. Korona vahvisti tätä teemaa: korona-pandemian vuoksi syntyi epävarmuutta siitä, mitä on tulossa ja mihin tulisi varautua, Kirsti kertoo ja paljastaa, että alun perin tapahtuman työnimenä oli Vihreä siirtymä. Nimi viittaa ”diakonia-seurakuntaan” eli diakonian näkyvyyden vahvistumiseen ja ajatuksen takana on vihreä paita

-Kahden ensimmäisen päivän aikana on läsnä seurakuntien diakoniatyöntekijöitä, muita kirkon työntekijöitä ja järjestöjen edustajia. Kolmanteen päivään ovat tervetulleita myös luottamushenkilöt, vapaaehtoiset ja diakoniatyöstä kiinnostuneet.  Ohjelma koostuu paljolti keskusteluista, tutkijoiden ja jonkin verran myös taiteilijoiden näkemyksistä. Erityisesti ensimmäisen päivän avauksessa tulevaisuuteen katsotaan laajemmassa perspektiivissä  – mikä on tulevaisuuden näkymä ja mikä on se toivo, joka meitä kannattelee.

Kanavat näkyvät Alppikadun korttelissa

Perjantain ohjelma koostuu kymmenestä kanavasta, joihin osanottajat ovat mielenkiintonsa mukaan ilmoittautuneet. Kanavista kolme järjestetään Diakonissalaitoksen tiloissa.

– Diakonissalaitoksen kirkossa nähdään tanssiesitys Aurora Karamzinin monet kengät. Tuuli Louhensalo-Lindströmin toteuttama teos valottaa Diakonissalaitoksen perustajan monipolvisen elämän vaiheita. Tilassa tulee olemaan kahden esityksen aikana lähes kolmannes päivien osanottajista. Osanottajamäärältään paljon pienempi kanava järjestetään YEE-olohuoneessa Toisella linjalla, Kirsti kuvailee.

-Olohuoneella käydään läpi Diakonissalaitoksen toimia alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa ja toiminnan kehitystä Kummiperhetoiminnasta hankkeisiin YEE:n Olohuone sekä Perheiden parissa. Viimeksi mainitussa kohderyhmänä olivat ukrainalaisperheet.

Kolmas kanava on Diakonia-ammattikorkeakoulun järjestämä Hoitava diakonia. Kanava pohjautuu uudehkoon diakonian oppikirjaan ja tilaisuus järjestetään Diakoniaopiston auditoriossa.

–  Diakin opettaja esittelee koko teoksen, ja itse kerron kirjoittamastani artikkelista. Taiteellisen näkökulmansa aiheeseen tuovat Porttiteatterin näyttelijät. Porttiteatteri on vapautuneiden vankien yhteisöteatteri.

Diakonissalaitoksella on Kulttuuritalolla myös pieni näyttelyosasto ja lisäksi asiakas- ja kehittämispäällikkö Saara Simonen on mukana perjantaina aamupäivän ohjelmassa, missä käsitellään yhteisöjen roolia ja diakonian suhdetta.

Kirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksen viestinnän asiantuntijana ja intendenttinä.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: