Diakonissa – etsivän työtä jo 1800-luvulla
1.5.2021
Diakonissa, sisar Kerstin on saanut pääosan Heidi Airaksisen vuonna 2021 ilmestyneessä esikoisromaanissa Vierge Moderne. Diakonissalaitoksen sisarkuntaan kuuluva sisar Kerstin on kirjassa diakonissa dekkarina, mutta mikä on diakonissa ja diakonissa tehtäväkenttä ja mikä on Diakonissalaitos? Kerstin on kuvitteellinen henkilö, ja kirjallisuudessa ensimmäinen etsivän työhön ryhtynyt sisar. Mutta ehkäpä dekkarin ja diakonissan tehtävissä on yhtymäkohtia? Etsivän työtä tehtiin jo laitoksen alkuvuosina.
Helsinkiin perustettiin Diakonissalaitos 1867. Se aloitti kulkutautisairaalana, josta muodostui arvostettu moderni yksityissairaala. Laitoksessa ryhdyttiin kouluttamaan melko pian nuoria naisia hoiva-alan ammattiin, diakonissoiksi. Merkittävä osa heidän koulutustaan olivat sairaanhoidon opinnot. Diakonissoja eli sisaria lähetettiin jo varhain erilaisiin tehtäviin oman laitoksen ulkopuolelle. Heitä toimi muissa sairaaloissa, lastenkodeissa, seurakunnissa, kaupunkilähetyksissä sekä Helsingin kotisairaanhoidossa ja köyhäinhuollossa. Vaikka heillä kaikilla oli sama koulutus, muodostui kunkin työura ja elämäntehtävä varsin erilaiseksi. Monet heistä olivat uranuurtajia toimessaan. Voi sanoa, että diakonissat olivat ensimmäisiä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Helsingissä ensimmäiset Diakonissalaitoksen sisaret etsivät heitteille jätettyjä lapsia pahamaineisista kortteleista.
Diakonissalaitoksen toiminnan yksi kivijalka oli oma sairaalatoiminta 2000-luvulle saakka. Sen lisäksi laitos vastasi muutamien uusien kaupunginsairaaloiden toiminnasta 1800-luvun lopulla sekä 1900-1956 Oriveden leprasairaalasta ja 1905-1911 Kumpulan sukupuolitautien sairaalasta. Lastensuojelu on ollut keskeinen osa toimintaa pitkään.
Romaanin sisar Kerstin, diakonissa dekkarina, on kuvitteellinen hahmo 1930-luvulta. Hän työskentelee Kumpulan sukupuolitautien sairaalassa. Diakonissalaitoksen sisarten työ päättyi sairaalassa jo 1911. Sisaret saivat tuolloin äänestää, jatkaako Diakonissalaitos palveluntuottajana, mutta ei-äänet voittivat: työ oli liian raskasta tilanteessa, jossa hoitajien ja hoidettavien maailmankuvat olivat etäällä toisistaan.
Lue lisää
Diakonissalaitoksen juuret ovat kotimaisessa kulkutautiepidemiassa
Yhteiskunnan mullistuksissa syntyi uusi ammatti – diakonissa
Diakonissa – sote-alan ammattilainen
Diakonissalaitoksen ensimmäinen diakonissa vihittiin 1873
1800-luvun sisarkotijärjestelmä ei ole vielä päättynyt!
Lisää tietoa historiasta Linkki teosluetteloon: Diakonissalaitoksesta kirjoitettua - faktaa ja fiktiota Diakonissalaitoksen toiminta nyt
Kirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksen viestinnän asiantuntijana ja intendenttinä. Hän on erikoistunut Diakonissalaitoksen historiaan.