Diakonissalaitoksen kosovolainen kumppanijärjestö ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

21.1.2025

Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestö ja sen johtaja Feride Rushiti on nimetty vuoden 2025 Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaiksi. Perusteena on järjestön pitkäaikainen työ Kosovon sodassa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukemiseksi. Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims tukee myös Kosovoon saapuvia pakolais- ja paluumuuttajanaisia yhteistyössä Diakonissalaitoksen kanssa.

Kolme naista seisoo vierekkäin roll-upin edessä katsoen kameraan.

Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön johtaja Feride Rushiti (keskellä) Diakonissalaitoksen ihmisoikeusasiantuntija Anca Enachen ja ohjelmakoordinaattori Nathalie Aubret:n kanssa.

Lääkäristä selviytyjien puolustajaksi

Kirjeessään Nobel-komitealle Ruotsin valtiopäiväedustaja Magnus Jacobsson nimesi Rushitin ja hänen järjestönsä rauhanpalkintoehdokkaiksi merkittävästä panoksestaan ihmisoikeuksien edistämisessä, selviytyjien ihmisarvon kunnioittamisessa ja yhteisöjen toipumisen tukemisessa.

Vuosina 1998–1999 käydyssä Kosovon sodassa yli 20 000 naista, miestä ja lasta koki seksuaalista väkivaltaa. Heille ei ollut tarjolla mitään yhteiskunnan tukea, ja heidän perheensäkin mieluummin vaikenivat kokemuksista niihin liittyvän häpeän vuoksi.

Kosovon sodan aikana Feride Rushiti, vastavalmistunut lääkäri, auttoi vapaaehtoisena pakolaisia Albanian puolella rajaa. “Heidän kauhistuttavat kokemuksensa muuttivat täysin elämäni suunnan. Päätin luopua lääkärin työstäni ja ryhtyä tukemaan kidutuksesta ja raiskauksesta selviytyneitä ja puolustamaan heidän asemaansa yhteiskunnassa”, Rushiti kertoo.

Rushiti perusti Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön, jonka tarkoituksena oli aluksi tarjota hoitoa, psykososiaalista tukea ja kuntoutusta seksuaalista väkivaltaa kokeneille sekä edistää heidän oikeuksiaan yhteiskunnassa. Nykyisin toimenkuva on laajentunut tukemaan muustakin väkivallasta selviytyneitä sekä haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja paluumuuttajia.

”Tämä tunnustus on poikkeuksellinen kunnia paitsi järjestöllemme myös väkivallasta selviytyneiden rohkeudelle ja lannistumattomuudelle,” todettiin Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön tiedotteessa ehdokkuudesta.

Paluumuuttajat ja pakolaiset jäävät usein ilman tukea

Diakonissalaitos aloitti vuonna 2022 yhteistyön Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims -järjestön kanssa pakolais- ja paluumuuttajanaisten kotoutumisen ja osallisuuden tukemiseksi Kosovossa. Työssä ovat mukana Kosovon sisäministeriöJesuit Refugee Service -järjestö ja Diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskus. Toimintaa rahoitetaan Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.

”Kosovoon saapuu vuosittain tuhansia muista maista palautettuja tai vapaaehtoisesti palaavia kosovolaisia, joista monilla ei ole mitään, mihin palata. Useat naiset ja perheet ovat monin tavoin haavoittuvassa asemassa ja uudelleenkotoutuminen voi olla heille hyvin haastavaa”, kertoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen työn ohjelmakoordinaattori Nathalie Aubret. ”Tarkoituksena on paitsi tarjota psykososiaalista ja työllistymiseen liittyvää tukea sitä tarvitseville naisille myös kouluttaa paikallisia viranomaisia, jotta heillä on mahdollisuus antaa pakolais- ja paluumuuttajanaisille riittävää tukea tulevaisuudessa.”

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: