Diakonissalaitos jakoi diplomit nuorten ääntä vahvistaneille kansanedustajille

11.12.2024

Nuorten ohjelma on lisännyt haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ja kansanedustajien välistä vuoropuhelua. Diakonissalaitos halusi osoittaa kiitoksensa tähänastisesta yhteistyöstä ja samalla kannustaa jatkamaan työtä nuorten äänen vahvistamiseksi.  

Yksi Nuorten ohjelman palkitsema kansanedustaja on liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman tavoitteena on tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa. Kolmen vuoden aikana ohjelma on lisännyt haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sekä kansanedustajien välistä vuoropuhelua ja lisännyt päättäjien ymmärrystä nuorten kokemustiedon avulla.

Ohjelman aikana on nuoret ovat tavanneet lähes sata kansanedustajaa tai ehdokasta.

Diakonissalaitos muisti kansanedustajia, joiden kanssa Nuorten ohjelma on tavalla tai toisella pyrkinyt edistämään nuorten osallisuutta ja äänen kuulumista yhteiskunnassa. Diplomin saaneet kansanedustajat ovat Nasima Razmyar, Mika Poutala, Hanna Holopainen, Elisa Gebhard, Matias Marttinen, Sandra Bergqvist, Paula Risikko, Sanni Grahn-Laasonen, Pekka Haavisto, Saara Hyrkkö, Inka Hopsu ja Hanna Sarkkinen.

Nuorten ohjelma on tehnyt tilaa erilaisille nuorten äänille kolmen vuoden ajan. Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ja päättäjien välistä vuorovaikutusta on lisätty ohjelman aikana. Nyt järjestetyssä tilaisuudessa haluttiin kiittää kansanedustajia, joiden kanssa on tehty yhteistyötä.

Työ nuorten äänen vahvistamiseksi jatkuu

Nuorten ohjelman kokemustyöntekijä ja tilaisuuden järjestämisestä vastaava Mila Nikkanen toivoo, että diplomi toimisi samalla myös muistutuksena kansanedustajille tärkeän työn jatkamisesta:

”Toivon, että kansanedustajat huomioisivat aidon osallisuuden ja jatkaisivat työtä sen eteen, että myös jatkossa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten äänille olisi tilaa yhteiskunnassa.”

Mila itse on elävä esimerkki siitä, millainen vaikutus oman äänen kuulluksi tulemisella on. Ennen Nuorten ohjelmaa päätöksenteko ja vaikuttaminen tuntuivat kaukaisilta.

”Eduskunta tuntui aiemmin paikalta, jonne mun kaltainen nuori ei kuuluisi ja vaikuttaminen oli kaukainen ajatus”, Mila toteaa ja jatkaa: ”Kun ensimmäisen kerran pääsin keskustelemaan kansanedustajan kanssa, huomasin että asia ei olekaan niin.”

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelmassa on kehitetty erilaisia malleja, joiden avulla haavoittuvassa asemassa olevien nuorten osallisuutta on mahdollista edistää. Näitä malleja voivat hyödyntää niin kansanedustajat kuin muutkin toimijat.

”Meidän puoleemme voi jatkossakin kääntyä haavoittuvammassa asemassa olevien nuorten osallisuuteen liittyvissä asioissa”, muistuttaa Nuorten ohjelmasta vastaava Laura Lempinen.

Teksti: Hanna Suomi

Kuvat: Ali Yahay Mirzai ja Wilma Nevalainen

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma on ollut käynnissä vuosina 2022–2024 ja tulee tässä muodossa päätökseen vuoden 2024 lopussa. Työ nuorten äänen vahvistamiseksi yhteiskunnassa kuitenkin jatkuu Diakonissalaitoksella. Lisätietoja www.hdl.fi/aaninuorille

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: