Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen
16.4.2025
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.

Diakonissalaitoksen tarjoaa jatkossa tukea myös suomalaisille, jotka ovat kokeneet sodan kauhut ja tarvitsevat apua sopeutuakseen takaisin tavalliseen elämään. Kuvituskuva: iStock
Maailmanlaajuiset konfliktit ja niiden vaikutukset ulottuvat myös Suomeen ja suomalaisiin. Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus tarjoaa jatkossa tukea myös niille suomalaisille, jotka ovat kokeneet sodan kauhut ja tarvitsevat apua sopeutuakseen takaisin tavalliseen elämään.
Henkilöt voivat olla Ukrainassa tai muualla maailmassa sotatoimissa mukana olleita.
”Sotatoimissa traumatisoituneiden keskuudessa ääriajattelun ja radikalisoitumisen riski on kohonnut ja tuen tarve on erityisen korkea”, kommentoi Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen johtaja Mari Tikkanen.
Diakonissalaitoksella on pitkä kokemus sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta sekä väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä ehkäisevästä Exit-työstä.
Tavoitteena on sekä helpottaa sodan aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä että vahvistaa yhteiskuntamme turvallisuutta ja vakautta.
Tukea ja palveluohjausta sodassa toimineille, koulutusta ammattilaisille
Sodassa toimineille ja heidän läheisilleen tarjotaan henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta. Kolmen vuoden aikana tavoitteena on kohdata 40 sodassa toiminutta henkilöä ja 60 sodassa toimivien, toimineiden tai kuolleiden läheistä.
Toiminnan aikana tarjotaan myös konsultaatiota kohderyhmän kanssa työskenteleville tahoille sekä koulutetaan vähintään 300 ammattilaista. Eri alojen ammattilaisille tuotetaan työskentelyä tukevia materiaaleja, ja lisäksi rakennetaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja.
Viranomaisten ja muiden toimijoiden osaamista lisäämällä pyritään vahvistamaan viranomaisyhteistyön edellytyksiä traumatisoituneiden henkilöiden tunnistamiseksi ja ohjaamiseksi sopivien palvelujen pariin sekä parantamaan palveluiden saatavuutta.
”Traumaattiset kokemukset eivät kosketa vain sodan kokeneita ihmisiä, vaan ne heijastuvat lähipiiriin ja voivat vaikuttaa myös seuraaviin sukupolviin”, kommentoi sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.
”Venäjän hyökkäyssodan myötä on entistä tärkeämpää lisätä osaamista näiden vaikutusten käsittelemiseksi”, Mankkinen jatkaa. ”Tämänkaltaiselle tuelle ja kehittämistyölle on todellakin tilausta.”
Taustalla pitkäkokemus sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta
Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskus on kuntouttanut pakolaistaustaisia sodassa traumatisoituneita jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Lisäksi väkivaltaisista liikkeistä ja aatemaailmasta irtautumisessa tukeva Exit-työ on ollut käynnissä vuodesta 2020. Suomalaisia sotatraumatisoituneita ovat tukeneet tähän asti erityisesti Puolustusvoimat ja julkinen terveydenhuolto.
Kehittämistyön pohjana käytetään Tie kotiin –mallia, jonka on kehittänyt Sodan kokeneet ry.
Miten tukea saa?
Apua voivat hakea kaikki sodassa taistelleet ja heidän läheisensä, jotka kokevat sitä tarvitsevansa. Palvelua tarjoaa Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen Tie kotiin -hanke, johon voi olla yhteydessä sähköpostitse tiekotiin@hdl.fi tai soittamalla tai viestillä numeroon 050 308 8541. Yhteyttä voi jatkossa ottaa anonyymisti myös Diakonissalaitoksen verkkosivuille tulevan lomakkeen kautta. Tukea varten ei tarvitse olla lähetettä lääkäriltä.
Toiminta on saanut rahoitusta EU:n sisäisen turvallisuuden rahastosta.
Lisätietoja:
Lotta Carlsson
Projektipäällikkö
Diakonissalaitos, Tie kotiin -hanke
lotta.carlsson@hdl.fi
+358505781345
Heli Nissinen
Viestintäpäällikkö
heli.m.nissinen@hdl.fi
+358503092897