Diakonissalaitos tukee rauhaa ja vaatii siviilien suojelua Gazassa ja Israelissa
7.11.2023
Inhimillinen kärsimys Gazan ja Israelin konfliktissa kärjistyy päivä päivältä ja siviilit tarvitsevat apua. Diakonissalaitos on allekirjoittanut useiden muiden suomalaisjärjestöjen rinnalla Fingon vetoomuksen tulitauon saamiseksi Gazaan ja Israeliin. Lisäksi allekirjoitimme kansainvälisen tulitaukovetoomuksen. Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan ohjelmakoordinaattori Sara Tabrizizadeh-Haavisto kirjoittaa hädästä ja huolestamme siviilien puolesta.
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Olemme seuranneet äärimmäisen huolestuneina viimeaikaista konfliktia, vaikka emme alueella työskentelekään, emme voi vaieta tämän inhimillisen kärsimyksen äärellä. Diakonissalaitos yhtyy Fingon vetoomuksessa ja kannanotossa esiin nostettuihin vaatimuksiin siitä, että Suomen tulee edistää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden toteutumista, humanitaarisen avun perillepääsyä sekä panttivankien vapauttamista.
Pelko ja epävarmuus nujertavat
Me Diakonissalaitoksella näemme, kuulemme ja tunnemme maailman tuskan. Toimimme maailman kriisipesäkkeissä Itä-Afrikassa, Itä-Euroopassa ja Länsi-Balkanilla, joissa työskentelemme väkivallasta ja pitkittyneistä konflikteista kärsivien lasten, nuorten ja aikuisten parissa.
Olemme nähneet, miten pelko, epävarmuus ja näköalattomuus nujertavat ja lannistavat nuoria. Olemme kuulleet, miten konfliktit ovat sulkeneet kotien ovet ja miten näiden ovien takana pahoinvoinnista kärsii koko perhe, usein väkivallan kierrettä toistaen. Olemme tunteneet harteillamme sen, miten yhteiskunnan rakenteet eivät jaksa kannatella etenkään heikoimmassa asemassa olevia.
Sota traumatisoi kokonaisia perheitä
Maailman tuska tulee luoksemme myös Suomessa, jossa työskentelemme sotaa paenneiden ihmisten parissa. Psykotraumatologian keskuksessa kohtaamme lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka ovat vaikeasti traumatisoituneita. Näemme, miten sota traumatisoi kokonaisia perheitä ja miten syviä – ja pitkää, monialaista hoitoa vaativia – henkiset haavat voivat olla.
Siksi, vaikka emme Israelissa tai palestiinalaisalueilla työskentelekään, olemme Diakonissalaitoksella seuranneet äärimmäisen huolestuneina viimeaikaista konfliktia.
Lasten kärsimys on suurta
Gaza on noin Espoon kokoinen maa-alue ja siellä asuu 2 miljoona ihmistä, joista noin puolet on lapsia. Gazassa asuvista lapsista neljä viidestä kärsi masennuksesta, peloista ja surusta. Lapset ovat vihaisia ja aggressiivisia sekä kärsivät oppimisvaikeuksista. Yli puolet lapsista oli harkinnut itsemurhaa ja vahingoittanut itseään (Pelastakaa lapset 2022.)
Israel on saartanut Gazan aluetta vuodesta 2007. Tämä on tarkoittanut sitä, että ihmisten liikkuminen alueelle ja alueelta pois on ollut rajoitettua. Hamasin hyökättyä Israelin puolelle lokakuun alussa, tilanne Gazassa on kurjistunut entisestään. Noin 80 prosenttia eli humanitaarisen avun varassa jo ennen hyökkäystä, nyt rajat on suljettu jopa humanitaariselta avulta.
Lokakuussa 2023 alkaneiden terroristi- ja sotatoimien seurauksena yli 3500 lasta on saanut surmansa ja vielä useampi on loukkaantunut tai menettänyt yhden tai useamman perheenjäsenen. Gazassa yhä useampi lapsi ja aikuinen on vaarassa menettää henkensä, sillä alueella on vakava pula perustarvikkeista, kuten vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. Inhimillinen kärsimys – ja katkeruus – kasvavat päivä päivältä.
Särkyneet mielet
Viime viikot ovat olleet järkyttäviä ja traumatisoivia sekä israelilaisille että palestiinalaisille. Hamasin ja Israelin valtion taistellessa siviileillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää selvitä. Kun aktiiviset sotatoimet jossain kohtaa viimein lakkaavat, jää jäljelle tuhottuja taloja ja mieliä. Talojen jälleenrakentaminen on helppoa, mutta särkyneet mielet vaativat hoitoa, jota on saatavilla vain harvoille. Silti, jos mielet jäävät särkyneiksi, on tie rauhaan entistä mutkikkaampi.
Fingon vetoomus 3.11.2023:
Järjestöjen kannanotto Gazan tilanteeseen: Siviilit tarvitsevat apua – Suomen tulee edistää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden toteutumista ja panttivankien vapauttamista sekä lisätä humanitaarista apua Gazaan – Fingo
Kirjoittaja Sara Tabrizizadeh-Haavisto on Lähi-idän tutkimuksen maisteri ja Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan ohjelmakoordinaattori.