Elyas ja Mahdi kannustavat maahan tulleita nuoria vaaliuurnille: ”On tärkeää, että käytämme ääntämme”

2.4.2025

Jokainen täysi-ikäinen kuntalainen voi vaikuttaa omaa arkeaan koskeviin asioihin huhtikuun vaaleissa. Elyas Khademi ja Mahdi Mozafari rohkaisevat kaikkia nuoria osallistumaan. Jos jätät äänestämättä, muut päättävät puolestasi.

Mustaan huppariin pukeutunut mies istuu pöydän ääressä ja katsoo hymyillen kameraan.

Elyas Khademin mielestä on tärkeää rakentaa yhtenäistä yhteiskuntaa, jossa kaikki otetaan mukaan ja kaikkia autetaan.

”On tosi tärkeää, että me nuoret olemme äänestämässä ja valitsemassa, kuka päättää meidän asioistamme”, Elyas Khademi, 21, sanoo.

Kunnissa päätetään monista asioista, jotka koskevat nuorten arkielämää, harrastuksia ja koulutusta ja vaikuttavat suoraan heidän tulevaisuuteensa, Elyas muistuttaa. Myös vähemmistöjen äänen pitäisi tulla kuulluksi päätöksenteossa.

Elyas osallistui maaliskuussa Helsingissä maahan tulleille nuorille suunnattuun vaalipaneeliin. Hänen mielestään on tärkeää rakentaa yhtenäistä yhteiskuntaa, jossa kaikki otetaan mukaan ja kaikkia autetaan.

”Minua itseäni on autettu paljon, jotta olen päässyt mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja saanut kokea, että tämä on minun paikkani. Se auttaa siinä, että uskaltaa rakentaa elämäänsä täällä. Toivon, että jokainen maahanmuuttajataustainen nuori saisi tällaisen kokemuksen”, Afganistanista Suomeen tullut Elyas sanoo.

Valintojen tueksi tarvitaan tietoa

Vaalipaneelia oli seuraamassa myös Afganistanista Suomeen tullut Mahdi Mozafari, 26. Hänen mielestään vaalien alla on tärkeää saada tietoa eri puolueista ja niiden arvoista, jotta pystyy käyttämään omaa äänioikeuttaan.

”Kun löydät puolueen, jonka kanssa sinulla on samat arvot, ja äänestät heitä, sinulla on ainakin mahdollisuus muuttaa asioita. Jos et tee mitään, ne, jotka haluavat ajaa asiaansa, äänestävät ja päättävät muidenkin puolesta”, Mahdi sanoo.

Hän kannustaa nuoria pohtimaan, mitkä asiat heitä kiinnostavat omassa kotikunnassa ja mikä puolue voisi edistää niitä. Hänelle itselleen hyvinvoinnin tukeminen on tärkeä teema.

”Ja että nuorille annettaisiin enemmän mahdollisuuksia.”

Myös Elyas toivoo lisää harrastuspaikkoja ja -mahdollisuuksia kaikille nuorille taustasta riippumatta.

”Silloin nuoret eivät viettäisi niin paljon aikaa tietokoneella tai kadulla, vaan urheilemassa ja muiden kivojen asioiden äärellä.”

Valkoiseen teepaitaan pukeutunut tummahiuksinen mies katsoo hymyillen kameraan.

Mahdi Mozafarin mielestä vaalien alla on tärkeää saada tietoa eri puolueista ja niiden arvoista, jotta pystyy käyttämään omaa äänioikeuttaan.

Mahdollisuus vaikuttaa luo osallisuutta

Elyas ja Mahdi ovat molemmat tulleet Suomeen teini-ikäisinä. He puhuvat jo hyvin suomea ja pyrkivät vaikuttamaan aktiivisesti uudessa kotimaassaan. He ovat kouluttautuneet kokemusasiantuntijoiksi nuorten syrjäytymistä ehkäisevän Ehjä ry:n Kuule minua -hankkeessa ja käyneet puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa esimerkiksi sosiaalialan ammattilaisille.

Elyaksen mukaan osallisuuden tunteeseen vaikuttaa paljon se, onko päässyt työelämään tai opintoihin kiinni. Samoin se, millaisia ihmisiä on matkallaan kohdannut – onko saanut tukea vai joutunut kokemaan syrjintää ja rasismia.

Elyas kertoo, ettei Afganistanissa oikein tuntenut itseään oman maansa kansalaiseksi, koska oli vain pieni lapsi eikä pystynyt vaikuttamaan mihinkään.

”Kun olen päässyt Suomeen, haluan tehdä asioita sen eteen, että kaikki menisi hyvin täällä ja että olisin itse hyvä kansalainen tähän maahan. On tärkeää, että me käytämme ääntämme oikein.”

Mahdi korostaa kielitaidon merkitystä. Sitä tarvitaan opiskelussa ja töissä ja jotta voisi ymmärtää yhteiskunnan asioita, saada yhteyden muihin ja ilmaista itseään.

”Kieli on avain kaikkeen.”

Jos et tee mitään, mikään ei muutu

Moni maahan tullut nuori kyllä tietää oikeudestaan äänestää, kun tulee täysi-ikäiseksi, mutta kiinnostusta voi nakertaa epäluottamus poliitikkoihin ja omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa.

”He ajattelevat, että heidän äänellään ei ole merkitystä, koska sitä, mitä ennen vaaleja luvataan, ei toteuteta. Puolueet syövät sanansa”, Mahdi kuvaa.

Nykyinen poliittinen ilmapiirikin voi vaikuttaa, Elyas uskoo. Yhteiskunnan kahtiajakautuminen ei tunnu hyvältä. Tästä on huolissaan myös Diakonissalaitos, joka osallistuu organisaationa aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun, vaikka puoluepoliittisesti riippumaton onkin.

”Kunta- ja aluevaalit ovat vaalit, joilla on ehkä suurin merkitys ihmisten jokapäiväiseen elämään. Siksi niissä äänestäminen on aivan erityisen tärkeää”, sanoo Diakonissalaitoksen vaikuttamistyön päällikkö Miinukka Tuominen-Hakoila.

”Kaikilla meillä on ääni ja yhtäläinen oikeus olla mukana vaikuttamassa omien arvojemme ja toiveidemme mukaisesti.”

Miten epäröiviä sitten voisi rohkaista osallistumaan? Äänestämällä jokainen voi kuitenkin edes yrittää vaikuttaa, sanovat niin vaikuttamisen asiantuntija kuin nuoretkin.

”Jos äänestät, voi olla, että asiat muuttuvat. Jos olet tekemättä mitään, ei sekään muuta mitään”, Mahdi tiivistää.

Kuntavaalit koskevat meitä kaikkia

  • Kuntavaaleissa valitaan jäsenet kuntien valtuustoihin ja aluevaaleissa aluevaltuustoihin. Helsinkiläiset äänestävät vain kuntavaaleissa, koska Helsinki ei kuulu hyvinvointialueisiin.
  • Vaaleissa on kyse jokaista läheisesti koskevista palveluista, asumisesta, koulutuksesta, kunnossapidosta, kulttuurista, hyvästä elinympäristöstä ja arjesta. Kunnanvaltuustot päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta, aluevaltuustot taas hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.
  • Kunta- ja aluevaaleissa saavat äänestää kaikki 18 vuotta täyttäneet kunnan tai hyvinvointialueen asukkaat. Äänioikeus ei edellytä Suomen kansalaisuutta. EU:n ulkopuolelta tullut saa äänestää, jos hänellä on ollut kotikunta Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta (21.2. mennessä).
  • Vaalipäivä on sunnuntai 13.4. ja ennakkoon voi äänestää 2.–8.4.
  • Lisätietoa sekä ehdokaslistat kunnittain on koottu sivuille vaalit.fi. Tietoa ehdokkaista löydät myös puolueiden omilta nettisivuilta ja esimerkiksi Ylen tai Helsingin Sanomien vaalikoneista. Selkokielinen, Helsingin, Vantaan ja Espoon alueisiin keskittyvä vaalikone löytyy osoitteesta selkomedia.fi.
  • Diakonissalaitoksen vaikuttamisesta ja näkemyksistä voit lukea lisää verkkosivuiltamme.

Teksti: Anna Tommola / Noon Kollektiivi
Kuvat: Susanna Kekkonen / Noon Kollektiivi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: