Rohkeat koolla – Diakonissalaitoksen esihenkilöpäivät kokoaa yli 200 ihmistä Helsinkiin

16.11.2022

Yhdessä tekeminen, läsnäolon voima ja työhyvinvoinnin tekijät olivat vahvasti läsnä Diakonissalaitoksen esihenkilöpäivien puheenvuoroissa Helsingissä tiistaina 15. marraskuuta.

Paljon ihmisiä pöytien ääressä.

Diakonissalaitoksen esihenkilöpäivän teema on tänä vuonna Yhdessä rohkein.

”Tämä ei ole yksittäisten sankareiden työyhteisö. Vain yhdessä voimme olla rohkeita.” Näillä sanoilla käynnisti Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström esihenkilöpäivät eilen tiistaina 15. marraskuuta. Kaksipäiväiseen tapahtumaan Helsinkiin on saapunut yli 200 esihenkilöä eri puolilta maata.

Puheenvuoroissa käsiteltiin muun muassa työn merkityksellisyyttä ja psykologista turvallisuutta työssä sekä pohdittiin, mitä asioita kuuluu terveeseen työyhteisöön.

Holmström korosti esihenkilöiden tärkeää roolia strategian edistämisessä.

”Meillä on upea arvolupaus: Rakennamme yhteisöjä, joissa luottamus, osallisuus ja toimijuus vahvistuvat. Esihenkilöt ovat viime kädessä vastuussa siitä, että nämä kolme asiaa voimistuvat työyhteisöissä”, Holmström linjasi.

Myös yrityskulttuurin johtamisesta puhunut viestinnän tohtori, toimitusjohtaja Vilja Laaksonen Aava & Bang oy:stä toi omassa osuudessaan esiin, että paras yrityskulttuuri ei näytä hyvältä vain paperilla, vaan se herää eloon arjessa, ja siihen voivat kaikki uskoa.

”Hyvä yrityskulttuuri on sisältä vahva. Lupaukset on myös lunastettava. Jos yhteinen suunta on avoimesti jaettu ja yhdessä juurrutettu on tiimien ja yksilöiden helpompi tehdä arjessa oikeita päätöksiä, Laaksonen huomautti.

Työhyvinvointi lisääntynyt

Kymmenen vuotta talossa työskennellyt henkilöstöjohtaja Mari Rautiainen huomautti, että kymmenessä vuodessa konsernin työntekijämäärä on kasvanut 600:sta 2 700:ään. Myös yhteiskunnallinen yritys -merkki täytti juuri kymmenen vuotta ja Diakonissalaitos on ollut mukana toiminnassa alusta asti.

”Meille tulos on tärkeä siksikin, jotta rahaa jää yhteiskunnallisen hyvän tekemiseen. Esimerkiksi Eloa ja iloa -hanke, Hyvinvointimentorit sekä Nuorten ohjelma ovat esimerkkejä siitä hyvästä, mitä liiketoiminnan tuotoilla on saatu viime aikoina aikaan.”

”Meille tulos on tärkeä siksikin, jotta rahaa jää yhteiskunnallisen hyvän tekemiseen.”

Tulevaisuuden työyhteisön painopisteiksi Rautiainen linjasi työvoiman veto- ja pitovoiman parantamisen, lähiesihenkilötyön kehittämisen ja sen kuormittavuuden vähentämisen sekä teknologian hyödyntämisen muun muassa esihenkilötyön tukena.

Samalla Rautiainen nosti esiin juuri valmistuneen hyvinvointikyselyn. Tulosten mukaan henkilöstön hyvinvoinnin keskiarvo on 4,1/5, kun se viime vuonna oli 3,9/5.

”Suositteluindeksi on tuplaantunut, mikä on todella kova tulos näinä aikoina. Myös vastausprosentti oli noussut lähes 60 prosenttiin eli jotain olemme selvästi tehneet oikein.”

”Iso kiitos tästä erinomaisesta tuloksesta kuuluu esihenkilöille. Nyt keskitymme siihen, että hyvinvoinnin kokemus säilyy vähintään tällä tasolla myös tulevaisuudessa”, Rautiainen tiivisti.

Ihmisiä joilla on käsisään punaisia ja vihreitä lappuja.

Osallistujat pääsivät ottamaan kantaa muun muassa Diakonissalaitoksen arvoihin: ihmisarvo, lähimmäisenrakkaus ja vastuullisuus.

Pienet hetket katkaisevat kiireen

Diakonissalaitos järjestää esihenkilöpäivät kahdesti vuodessa, viime kerrat etäyhteydellä koronarajoitusten vuoksi. Kahvipöytäkeskusteluissa toistui ilo siitä, miten mukava on pitkän tauon jälkeen päästä tapaamaan kollegoita livenä. Myös liiketoimintajohtaja Leila Rutanen ja toimialajohtaja Maija Hyle korostivat puheenvuorossaan läsnäolon merkitystä: Kiireessä usein sulkeudumme, kun pitäisi toimia juuri toisin.

”Esihenkilötyö on usein yksinäistä. Silloin ne pienet hetket korostuvat. Se, että tervehditään ja vaihdetaan kuulumiset vaikka lyhyestikin. Avaudutaan ja ollaan läsnä.”

Teksti: Susanna Kaaja
Kuvat: Taina Rönnqvist

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: