Sisar Gunnelin elämänkaari on ollut pitkä ja monipuolinen

21.9.2024

Diakonissalaitoksen sisarkunnan sisarista vanhin, diakonissa Gunnel Stenbäck täyttää 110 vuotta lauantaina 21.9.2024. Hänen ja Diakonissalaitoksen yhteistä taivalta on kestänyt peräti 90 vuotta. Melkoinen aikamatka kummallekin.

Vaaleahiuksinen vanhempi nainen, taustalla kirkon ikkunat.

Gunnel Stenbäck kuvattiin Helsingin kaupunginmuseon näyttelyyn “100 ja rapiat” vuonna 2017. Kuva Vesa Tyni.

Diakonissalaitokseen vuonna 1934 oppilaaksi tullut ja diakonissaksi vuonna 1943 vihitty Gunnel Stenbäck edustaa Diakonissalaitoksen Sisarkoti-perinnettä ja sen jatkuvuutta. Hänen tullessaan oppilaaksi laitos oli toiminut 67 vuotta saksalaisen Sisarkoti-järjestelmän mukaisesti. Se tarkoitti kahdensuuntaista huolenpitoa: diakonissa huolehti huono-osaisista ja laitos puolestaan piti huolen yhteisönsä kasvattamasta diakonissasta, sisaresta, tämän elämän loppuun asti.

Sisar Gunnel on A-sisar

Sisarkoti-järjestelmä lakkautettiin vuonna 1959 mutta siten, että diakonissat saivat tehdä valinnan: B-sisaret saivat koulutuksen ja hakeutuvat työelämään sen jälkeen ilman sitoumuksia Diakonissalaitokseen. A-sisaret jäivät Diakonissalaitoksen yhteyteen, maksoivat palkastaan osuuden laitokselle ja saivat vastineeksi ilmaisen terveydenhuollon ja sitoumuksen vanhuudenturvasta. Puolet silloisista noin viidestä sadasta diakonissasta valitsi B-sisaruuden, puolet A-sisaruuden – kuten myös sisar Gunnel.
Sisarkoti-järjestelmä lakkautettiin mutta se ei ole vielä päättynyt: A-sisaruuden valinneita on vielä elossa yksi sisar Gunnelin lisäksi. Sopimuksen mukaisesti Diakonissalaitos pitää heistä huolen.

Valovoimainen sisar sai nimikkohuoneen

A-sisaret ja muu sisarkunta tulivat tutuksi sisarkuntaa toukokuuhun 2023  johtaneelle ja sen jälkeen eläköityneelle diakonissa Kirsti Rinta-Panttilalle.
-Monet sisar Gunnelin aikaiset sisaret kysyivät usein tavatessamme ”Mitä Gunnelille kuuluu?”. Sisar Gunnel on jäänyt heille vahvasti mieleen vaikuttavana ja valovoimaisena persoonana.
-Sisaret myös kertovat mielellään muistojaan hänestä. Ja itse olen kuullut muisteluita monista Amerikan-matkoista. Hänhän oli innokas matkailija.

Diakonissalaitoksen päärakennuksen peruskorjauksen valmistuttua elokuussa 2022, uusitun tilan juhlavin neuvotteluhuone sai nimekseen Gunnel. Nimi on kunnianosoitus sekä Gunnel Stenbäckille että laitokseen sitoutuneille sisarille.

Hallitsijoina keisari ja 13 presidenttiä

Gunnel Stenbäckin elämänkaari on huikea. Suomen suuriruhtinaskunnassa Nikolai II:n aikaan vuonna 1914 syntyneen Gunnelin elämään on mahtunut monenlaista: on sodittu maailmanlaajuisesti kahteen kertaan, rajatummin koko ajan jossakin, Suomen rajojen sisäpuolellakin. Ja tällä hetkellä Ukrainassa. Suomi on itsenäistynyt, Ahvenanmaa on demilitarisoitu, on käyty kylmä sota, matkustettu avaruuteen, on rakennettu muuri Berliiniin ja purettu se, on keksitty kuulakärkikynä, insuliini ja internet. Ja Gunnel Stenbäckillä on presidenttisuora – kaikki Suomen 13 presidenttiä!

Ryhmäkuva, jossa on diakonissoja. Heillä on musta puku.

Vuonna 1943 vihityt diakonissat. Gunnel Stenbäck on alarivin toinen vasemmalta.

Sisareksi vuonna 1934

Gunnel Stenbäck suoritti ylioppilastutkinnon Kotkan ruotsalaisessa lyseossa 1933. Hän osallistui samana kesänä kristilliseen kesäkokoukseen Kokkolassa, jossa elämäntehtävä ja kutsumus selkiytyivät. Hän sai ”kutsun” hakea Diakonissalaitokselle, toisten auttajaksi. Hän aloitti seuraavana vuonna opinnot Helsingin Diakonissalaitoksen Sairaanhoitajakoulussa. Tiukat säännöt ja kova kuri tuntuivat välillä kovin raskailta, mutta Gunnel tahtoi vaikeuksista huolimatta seurata Jumalan kutsumusta ja palvella lähimmäisiään. Diakonissaksi sisar Gunnel vihittiin 1943. Hän työskenteli Sörnäisten ruotsinkielisen seurakunnan sisarena kymmenisen vuotta. Kiinnostus kehitysvammaisten huoltoon vei hänet opintomatkoille ja stipendiaatiksi Eurooppaan ja Amerikkaan 1950-luvulla, ja myöhemmin matkailijaksi lähes 50 maahan.

Diakonissalaitokselle johtotehtäviin

Diakonissalaitoksen ylläpitämän kehitysvammalaitos Rinnekodin* ylihoitajaksi Gunnel Stenbäck valittiin vuonna 1956. Seuraavalla vuosikymmenellä hän aloitti työelämän ohessa sosiaalipolitiikan opinnot Helsingin yliopistossa ja suoritti valtiotieteiden lisensiaatin tutkinnon vuonna 1969. Samana vuonna hänet valittiin Helsingin Diakoniaopiston rehtoriksi. Opisto oli se sama koulu, jonne hän oli tullut oppilaaksi vuonna 1934, koulun nimi vain oli muuttunut muutamaan kertaan. Joitakin vuotta myöhemmin Gunnel Stenbäck valittiin Diakonissalaitoksen johtajattareksi, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle loppuvuodesta 1977.

Kirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksella viestinnän asiantuntijana ja intendenttinä. Hänen erikoisalansa on laitoksen historia.

*Rinnekoti on nyt osa Rinnekodit -palveluliiketoimintaa.

Artikkeli on alun perin julkaistu 2022,päivitetty 21.9.2023, 23.7.2024  ja 31.8.2024 .

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: