Diakonissalaitos vastaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hätään Ukrainassa

5.3.2022

Diakonissalaitos lahjoittaa 100 000 euroa hädässä olevien evakuointiin sekä sota-alueelle jääneiden auttamiseen. Samalla käynnistyy hätäapukeräys humanitaariseen työhön Ukrainassa ja Ukrainasta paenneiden parissa. Apu kohdistetaan jo valmiiksi haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille, esimerkiksi syrjitylle romaniväestölle, vähävaraisille naisille ja lapsille sekä maan sisäisille pakolaisille.

Nainen puhuu puhelimessa sotkun keskellä. Hänellä on sylissään pieni lapsi.

Kuva: Emilio Morenatti, AP/Lehtikuva

”Aurora Karamzinin perustama Diakonissalaitos täyttää tänä vuonna 155 vuotta. Olemme perustamisesta lähtien toimineet, kotimaassa ja maailmalla siellä, missä ihmisarvo on uhattuna. Työllemme on edelleen suuri tarve”, sanoo Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

”Hätäapu jatkaa pitkäaikaista työtämme Ukrainassa. Olemme toimineet alueella jo vuosien ajan, ja meillä on maassa luotettavat paikalliset yhteistyökumppanit”, Holmström jatkaa.

Diakonissalaitoksen pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ovat jo aloittaneet avustustyön eri puolilla maata. Erityisesti köyhimmillä tai vähemmistöihin kuuluvilla ei välttämättä ole mahdollisuutta paeta itse konfliktialueelta. Siksi heille järjestetään evakuointikuljetuksia joko turvallisemmille alueille Ukrainassa tai maan rajojen ulkopuolelle. Pakolaisille ja kriisialueelle jääneille toimitetaan välttämättömiä perustarvikkeita, kuten ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä.

Kohteena syrjityt vähemmistöt

“Paikalliset romanivähemmistöt ovat myös sodassa erityisen haavoittuvassa asemassa, sillä heillä ei köyhyyden vuoksi ole useinkaan mahdollisuuksia paeta sotaa”, kertoo Diakonissalaitoksen kehittämispäällikkö Anca Enache.

“Ukrainassa asuu noin 200 000–400 000 romania, joiden elämään syrjintä on vaikuttanut merkittävästi jo ennen sotaa. Kriisi kärjistää heidän vaikeaa tilannettaan entisestään”, Enache jatkaa. Monilta romaneilta puuttuu esimerkiksi henkilöllisyystodistus, minkä takia heidän ei anneta poistua maasta sodankaan aikana. Henkilöpapereiden puute estää myös virallisen rekisteröitymisen maan sisäiseksi pakolaiseksi, minkä vuoksi he eivät saa apua ja palveluita, joihin pakolaisasema oikeuttaa.

Hätäapua annetaan vähemmistöjen lisäksi muillekin erityisen haavoittuvassa asemassa oleville, kuten naisille, lapsille ja maansisäisille pakolaisille.

Kriisitilanteessa Diakonissalaitos keskittyy hätäavun perille saamiseen ja pakolaisia naapurimaissa auttavien järjestöjen tukemiseen. Konfliktin jälkeen tullaan tukemaan vaikeimmassa asemassa olevia ihmisryhmiä sodasta toipumisessa ja elämän uudelleenrakentamisessa.

Diakonissalaitoksen hätäapukeräys Ukrainaan: https://www.hdl.fi/hataapua-ukrainaan/

Lisätietoa
Diakonissalaitoksen lahjoitus: toimitusjohtaja Olli Holmström, olli.holmström@hdl.fi, 050 483 6313
Työmme ja vähemmistöjen tilanne Ukrainassa: kehittämispäällikkö Anca Enache, anca.enache@hdl.fi, 044 027 0887
Hätäapukeräys: varainhankinnan asiantuntija Pertti Keinänen, pertti.keinanen@hdl.fi, 050 325 0183

Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Lahjoita hätäapua Ukrainaan
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: