Heidi Rosbäck: “Parhaiten pärjäävät ne kunnat ja alueet, jotka huolehtivat asukkaidensa hyvinvoinnista”
9.4.2025
Keskellä valtakunnan politiikan leikkauksia kannattaa käynnissä olevissa vaaleissa punnita, millaisella panoksella ihmisten ahdinkoa ja pahoinvointia voidaan tulevaisuudessa korjata – ja mitä kunnissa ja alueilla voidaan tehdä jo nyt.

Kunnista ja alueista parhaiten pärjäävät ne, jotka huolehtivat kuntalaisten hyvinvoinnista mieluummin hyvissä ajoin, sanoo Näkymättömät-ohjelman johtaja Heidi Rosbäck. Kuva: Kiira Suoranta
Parhaiten pärjäävät ne kunnat ja alueet, jotka huolehtivat asukkaidensa hyvinvoinnista mieluummin hyvissä ajoin kuin ne, jotka säästävät tuijottaen lyhyen aikavälin taloustaulukoitaan. Excel-päättäjät aiheuttavat jo lähitulevaisuuteen ”korjausvelkaa”, jossa maksajiksi joutuvat sekä kirstunvartijat kiristyvissä talousneuvotteluissaan että kuntalaiset terveydellään ja hyvinvoinnillaan jopa ylisukupolvisesti. On viisaampaa ja kestävämpää talouspolitiikkaa vahvistaa hyvinvointia ja terveyttä kuin korjata täysin romuttuneita ihmisiä ja palveluita vasta sitten, kun on ihan pakko.
Avun saamisen pitkittyminen on inhimillisesti ja taloudellisesti kestämätöntä
Julkinen palvelujärjestelmä tarvitsee vastuun jakajia ja ihmisistä huolehtivia kumppaneita. Sote-järjestöjen työn, roolin ja osaamisen tärkeys tunnustetaan rahoittamalla niiden toimintaa. Vain riittävät toimintaedellytykset voivat mahdollistaa sen, että tukea saa oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Mikäli apua joutuu odottamaan pitkään, tilanteet vaikeutuvat ja niiden ratkaisemiseen tarvitaan järeämpiä keinoja. Se on inhimillisesti ja taloudellisesti kestämätöntä.
Sote-järjestöissä on erityistä osaamista ja toimintaa, joka ei kuulu kuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviin tai palvelutarjontaan. Työstä hyötyvät yksilöt, alueet ja koko yhteiskunta.
Järjestöt ovat jo pitkään osoittaneet toimintojensa ja palveluidensa lyhyt- ja pitkäkestoisia vaikutuksia, kustannustehokkuutta ja inhimillistä tuloksellisuutta. Vaikka viime aikoina on ihan syystä puhuttu paljon järjestörahoituksesta, järjestöjen ylläpitäminen ei ole itseisarvo. Olennaista keskustelussa ja päätöksenteossa on se, millaista osaamista, palveluita, toimintaa, tukiverkkoja ja matalia kynnyksiä ne tarjoavat ihmisille erilaisissa elämäntilanteissa.
Järjestöt luovat hyvinvointia ihan kaikille
Järjestöissä tuetaan vankalla asiantuntijuudella sekä näyttöön perustuvalla ja monipuolisella työskentelyotteella heikoimmassa asemassa ja haastavissa tilanteissa olevia. Lisäksi järjestöissä toimivat ammattilaiset ja vapaaehtoiset luovat yhteisöllisyyttä, vertaisuutta, kohtaamisen paikkoja ja hyvinvointia ihan kaikille.
Kolmas sektori ei ole julkisten palveluiden jatke. Alati kiihtyvässä leikkauskiihkossa järjestöt kannattaa kuitenkin nähdä erityisen tärkeinä, jopa ratkaisevina kumppaneina. Järjestöjen rahoitus ei ole kuluerä, vaan viisas investointi, joka tuottaa saman tien.
Hyvinvoinnissa on suomalaisen yhteiskunnan historia ja tulevaisuus. Äänestäthän siis ehdokasta, joka huolehtii, että alueellasi saa apua, tukea ja palveluita silloin kuin niitä tarvitsee.
Kirjoittaja Heidi Rosbäck on Näkymättömät-ohjelman johtaja.
Lue lisää Näkymättömät-ohjelmasta