Hyvin sanottu -keskustelu Lahdessa pureutuu huutamisen ja hiljaisen hyväksymisen kulttuuriin – miten muutamme sen paremmaksi? 

23.9.2024

Näkymättömät-ohjelman ja Viestintä-Pirittan yhteinen Hyvin sanottu -keskustelu tarkasteli keinoja, joilla keskustelukulttuurista saisi toisia kunnioittavaa ja arvostavaa. 

Kaksi henkilöä istuu ulkona penkillä keskustelemassa.

Näkymättömät-ohjelman johtaja Heidi Rosbäck Diakonissalaitokselta (vasemmalla) ja Viestintä-Piritta Oy:n  viestintäkouluttaja Piritta Seppälä haluavat luoda toimivampaa keskustelukulttuuria yhteistyökeskustelulla.

“Kyse ei ole pelkästään puhetavasta, vaan hiljaisen hyväksymisen kulttuurista. Me helposti huomaamme hänet, joka huutaa äänekkäimmin, mutta vastuu kulttuurin rakentamisesta on itse asiassa kaikilla muilla”, painottaa Näkymättömät-ohjelman johtaja Heidi Rosbäck Diakonissalaitokselta.   

Näkymättömät-ohjelma keskittyy yhteiskunnassa piiloon jääviin ilmiöihin ja tekee niitä näkyviksi. Hyvin sanottu -keskustelun ytimessä on yhteiskunnallinen vastuu: Mitä huudosta ja hiljaisuudesta seuraa yhteiskunnalliselle keskustelukulttuurille? Millaista puhetta rakennamme ja puramme?   

“Puheista syntyy asenteita ja tekoja, hyvässä ja pahassa”, Heidi Rosbäck painottaa. 

Vastuu on siis viestin välittäjien lisäksi heillä, jotka päättävät, mitä tekevät saamallaan viestillä. Vaikutusta on myös hiljaisilla hyväksyjillä ja komppaajilla. 

“Sanojen vaikutukseen ja omaan vastuuseen niiden takana on tärkeää kiinnittää huomiota meidän jokaisen, ihan kaikilla yhteiskunnan tasoilla”, täydentää viestintäkouluttaja Piritta Seppälä Viestintä-Piritta Oy:sta.  

Seppälä on työskennellyt vuosia erilaisten haastavien viestintätilanteiden parissa ja nähnyt läheltä huutamisen ja vaikenemisen vaikutuksia työssä ja sen ulkopuolella. Piritta ja Viestintä-Piritta Oy haluavat Hyvin sanottu -keskustelun kautta herättää pohtimaan oman elämän vuorovaikutustilanteita – jotta metsän kaiku vastaisi meille tulevaisuudessa entistä paremmin.  

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan -keskustelu oli 28.9.2024 

“Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan – ja millä huudosta tekisi hyvän?” -keskustelu järjestettiin lauantaina 28.9.2024 klo 13.15–14.45 Sibeliustalolla Verstas-keskustelutilassa (Ankkurikatu 7, Lahti).  

Näkymättömät-ohjelman ja Viestintä-Pirittan yhteinen keskustelu on osa Ylen, Erätaukosäätiön ja Lahden kaupungin järjestämää Hyvin sanottu -keskustelufestaria. 

Mukana ovat seuraavat keskustelijat:   

  • Joose Salomäki, koululaisen vanhempi 
  • Annuska Dal Maso, A-Klinikkasäätiö  
  • Juho Hietaranta, Miessakit ry  
  • Karoliina Kauhanen, Commu App  
  • Kristiina Ruuskanen, Talentia  
  • Eva Udeh, Pakolaisapu  
  • Reetta Westerbacka, puheviestinnän asiantuntija  

Mukana oli myös Näkymättömät-ohjelman johtaja Heidi Rosbäck Diakonissalaitokselta. Keskustelua vetää viestinnän asiantuntija Piritta Seppälä Viestintä-Piritta Oy:sta. 

Tervetuloa! 

Yhteydenotot:  

Heidi Rosbäck, johtaja, Näkymättömät-ohjelma, Diakonissalaitos, heidi.rosback@hdl.fi, 050 563 8610

Piritta Seppälä, viestinnän asiantuntija ja kouluttaja, Viestintä-Piritta Oy, piritta@viestintapiritta.fi, 0400 622 046 

 

Lisätietoa keskustelusta

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: