Diakonissalaitoksen kehitysyhteistyöohjelma on parantanut tuhansien ihmisten mahdollisuuksia hyvään elämään

18.9.2024

Tänään julkaistu raportti osoittaa, että haastavassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointi ja toimeentulomahdollisuudet ovat parantuneet Diakonissalaitoksen kehitysyhteistyöohjelman ansiosta. Ohjelma on myös edistänyt rauhaa Afrikan sarven alueella ja parantanut syrjäytettyjen ihmisten osallisuutta.

Vanhempi ja nuorempi nainen istuvat vierekkäin sohvan reunustalla hymyillen.

Diakonissalaitoksen kehitysyhteistyöohjelma on muun muassa parantanut romaninaisten asemaa Moldovassa. Kuva: Meeri Koutaniemi

Diakonissalaitoksen kehitysyhteistyöohjelma keskittyy köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen sekä sovinnon rakentamiseen Itä-Afrikassa ja laajemman Itä-Euroopan alueella. Sen tarkoituksena on parantaa erityisesti heikoimmassa asemassa olevien nuorten, naisten, vähemmistöihin kuuluvien sekä konflikteista kärsineiden asemaa.

Vuonna 2023 kehitysyhteistyöohjelma tuki suoraan 8 856 vaikeassa asemassa olevaa ihmistä. Lisäksi ohjelmasta hyötyi epäsuorasti 24 033 henkilöä. Näiden ihmisten asema on vuoden 2023 tulosraportin mukaan parantunut monin tavoin.

”Nelivuotisen ohjelmakauden puolessa välissä on jo nähtävissä, että ohjelman tukemien ihmisten hyvinvointi on parantunut ja heillä on enemmän mahdollisuuksia tavoitella toivomaansa elämää”, kertoo kansainvälisen toiminnan hankepäällikkö Saija Niemi.

”Ohjelmatyön onnistumista seurataan tarkasti niin välittömien tulosten kuin pitempiaikaisten vaikutusten tasolla. Erityistä huomiota kiinnitetään tulosten kestävyyteen myös ohjelman tuen loppumisen jälkeen”, hän jatkaa.

Toimivat kumppanuudet tekevät tuloksellisen työn mahdolliseksi

Diakonissalaitos toteuttaa kehitysyhteistyöohjelmaa yhteistyössä paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Vuonna 2023 ohjelma toimi Ukrainassa, Moldovassa, Valko-Venäjällä, Kosovossa, Tansaniassa, Somaliassa/Somalimaassa, Etiopiassa ja Etelä-Sudanissa. Lisäksi Suomessa toteutettiin yhtä globaalikasvatukseen ja viestintään keskittyvää hanketta.

”Monet kriisit, konfliktit ja sortotoimet vaikeuttivat ohjelmatyötä vuonna 2023. Diakonissalaitoksen kumppanijärjestöt kykenivät sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja omaksumaan uusia lähestymistapoja työhönsä. Heidän ponnistelujensa ansiosta ohjelmaa pystyttiin toteuttamaan alueellisista mullistuksista ja globaaleista ongelmista huolimatta”, kertoo Saija Niemi.

Tärkeä osa ohjelmaa on vahvistaa sen kumppaneina toimivien järjestöjen osaamista ja vaikuttamistyötä, sillä vahva ja itsenäinen kansalaisyhteiskunta on edellytys demokratian ja ihmisoikeuksien toteutumiselle. Erityisen tärkeää se on maissa, joissa kansalaisyhteiskunnan toimintaa rajoitetaan tiukasti, kuten Valko-Venäjällä.

Myös tämä tavoite toteutui tulosraportin mukaan. Monet kumppanijärjestöt onnistuivat vaikuttamaan lainsäädäntöön siten, että niiden edustamien vähemmistöryhmien ihmisoikeudet toteutuvat tulevaisuudessa paremmin. 1 049 viranomaisten ja paikallis- tai aluehallinnon edustajaa sai koulutusta siitä, miten heidän tarjoamansa palvelut voisivat paremmin tukea vaikeassa asemassa olevia ihmisiä.

Julkisten, yksityisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö tekee saavutetuista tuloksista kestäviä.

Esimerkiksi Ukrainassa Diakonissalaitoksen kumppanijärjestön Roma Women Fund Chiriclin yhteistyö maahanmuuttoviraston ja Ukrainan ihmisoikeusvaltuutetun toimiston kanssa on auttanut paperittomia romaneita rekisteröitymään valtion järjestelmiin. Kehitteillä olevat yksinkertaisemmat rekisteröitymisprosessit voivat auttaa tuhansia valtion järjestelmien ulkopuolelle jääneitä romaneita saamaan heille kuuluvat kansalaisoikeudet.

Työllistyminen vahvistaa muutakin osallisuutta

Ohjelma on edistänyt työllisyyttä ja kestävää toimeentuloa. Sen tuella 541 haastavasta asemasta ponnistanutta ihmistä on löytänyt työpaikan, perustanut oman yrityksen tai kehittänyt jonkun muun toimeentulon lähteen vuodesta 2022 lähtien.

Toimeentulon parantumista ovat edistäneet niin erilaiset valmennukset ja koulutukset kuin yhteistyö yksityisen ja julkisen sektorin kanssa. Ohjelmakumppanien kannustuksen ja tuen myötä yritykset ja julkishallinto ovat alkaneet palkata vähemmistöihin kuuluvia ja vammaisia, jotka aiemmin jäivät useimmiten vaille työllistymismahdollisuuksia.

Valmennusten ja työllistymisen myötä aiemmin syrjään jätettyjen itsetunto on vahvistunut, ja he ovat alkaneet osallistua aktiivisemmin yhteisöihinsä, esimerkiksi vapaaehtoistyötä tekemällä.

Itseluottamuksen rakentaminen on ensi askel muutokseen

Nuori mies seisoo kyynärsauvojen varassa pienen puhelintarvikeliikkeen edessä.

Felix Kitenusa puhelimien huoltoa ja tarvikkeita tarjoavan liikkeensä edessä.. Kuva: James Kasela

Vaikeassa asemassa olevien nuorten työllistymistä edistäviin koulutuksiin sisältyvä psykososiaalinen tuki on osoittautunut osalle osallistujista erittäin tärkeäksi, jopa elämää muuttavaksi. He ovat saaneet itseluottamusta ja motivaatiota muuttaa elämäntilannettaan.

Tansaniassa Igodan kylässä asuva Felix Kitenusa on työskennellyt muun muassa parturina ja moottoripyörätaksin kuljettajana. Menetettyään jalkansa moottoripyöräonnettomuudessa hän alkoi käyttäytyä holtittomasti ja menetti yhteisönsä luottamuksen.

“Itsetunnon ja vastuullisuuden rakentamiseen keskittyvä valmennus muutti minua. Päätin tulla paremmaksi ihmiseksi ja aloin käydä kirkossa säännöllisesti”, Felix sanoo.

Felix on nyt saanut takaisin yhteisönsä luottamuksen. Osallistuttuaan hankkeen järjestämään yrittäjyyskoulutukseen hän lainasi rahaa ja perusti puhelinkorjaamon. “Haluan laajentaa liiketoimintaani. Ensimmäinen askel olisi huoltamisen lisäksi myös myydä puhelimia. Unelmani on tulla menestyväksi liikemieheksi”, Felix sanoo.

Rauha rakentuu yhteisöissä

Kehitysyhteistyöohjelma on tukenut paikallisyhteisöissä toimivia vertaissovittelijoita, erityisesti psykososiaalisen tuen tarjoamisessa konflikteista kärsineille. Tämän seurauksena vertaissovittelijoilla on nyt paremmat mahdollisuudet ehkäistä ja sovitella konflikteja Afrikan sarven alueella. 205 vertaissovittelijaa osallistui 48 rauhanprosessiin vuonna 2023.

Ohjelmatyö edisti etenkin naisten ja nuorten merkityksellistä osallistumista rauhan ja sovinnon rakentamiseen.

Neljä miestä seisoo pöydän ympärillä katsomassa, kun viides mies allekirjoittaa asiakirjaa.

Uskontojen välisen neuvoston perustamisasiakirja allekirjoitettiin joulukuussa Jubassa. Kuva: ACRL

Yksi merkittävä saavutus on myös Etelä-Sudanin uskontojenvälisen neuvoston perustaminen joulukuussa 2023. Afrikan uskonnollisten johtajien neuvoston ja sen eteläsudanilaisten kumppanijärjestöjen pitkäjänteisen työn tuloksena syntyneellä neuvostolla voi olla ratkaiseva rooli eri uskonnollisten yhteisöjen välisen ymmärryksen ja rauhan edistämisessä.

Uskonnollisilla johtajilla on maassa merkittävä vaikutusvalta, ja he voivat edistää konfliktien ratkaisua julistamalla suvaitsevaisuutta, anteeksiantoa ja ymmärrystä, joita neuvoston työ edistää.

Uskontojenvälinen neuvosto voi myös toimia ristiriidoissa ja konflikteissa sovittelijana ja helpottaa neuvotteluja eri ryhmittymien välillä.

Lue koko raportti Lue lisää tekemästämme kehitysyhteistyöstä
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: