Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin

24.10.2024

7.11.2024 vietetään Unescon kiusaamisen vastaista päivää. Kiusaaminen on suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin sekä suomalaisten mielestä laajemmin, että nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten mukaan.

Nuori istuu rappusilla ja nojaa käsiinsä.

Verianin (ent. Kantar) selvityksen mukaan suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin on kiusaaminen. Sama on havaittu Diakonissalaitoksen Vamoksessa, joka on tukenut työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia ja monella tavoin haastavissa elämäntilanteissa olevia nuoria jo yli 15 vuoden ajan.

”Tulos on täysin linjassa arjen havaintojemme kanssa: kiusaamiskokemukset ovat yksi kipeimmin nuoria traumatisoivista asioista”, sanoo johtaja Terhi Laine Diakonissalaitokselta.

Verian selvitti Diakonissalaitoksen yhteiskunnallisen yrityksen Rinnekotien pyynnöstä suomalaisten näkemyksiä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kysymykseen nuorten polarisoituneesta tilanteesta ja pahoinvoinnin syistä vastasi 1055 ihmistä.

48 % vastaajista katsoi, että yksi suurimmista syistä nuorten pahoinvoinnin syistä on kiusaaminen. Sen jälkeen tulivat haasteet perheen vuorovaikutuksessa (43 %) sekä mielenterveyden haasteet (36 %).

Kiusaamisella on pitkät jäljet, mutta apua on saatavilla

Diakonissalaitoksen Vamos on tukenut haastavassa elämäntilanteessa olevia nuoria yli 15 vuoden ajan, ja kiusaamiskokemukset – toisinaan suoranainen väkivalta – on vuodesta toiseen suurin yksittäinen syy nuorten pahoinvointiin ja pitkäänkin jatkuneeseen ahdistukseen.

”Kiusaaminen ei unohdu koskaan, mutta elämästä voi rakentaa sen jälkeen hyvää ja omannäköistä. Nuorena kaikki on vielä mahdollista ja oma polku eteenpäin voi löytyä pitkältäkin tuntuvan ahdistuksen jälkeen. Näemme tätä koko ajan”, Terhi Laine sanoo.

Kiusaamiskokemukset voivat vaikeuttaa arjen sujumista ja yhdessäoloa muiden kanssa pitkään jälkeenpäin. Nuori on usein epävarma tai sosiaalisesti ahdistunut. On vaikea luottaa keneenkään. Uudet tilanteet, kuten opintojen aloittaminen tai kesätyöt, saattavat nostaa vanhat pelot pintaan. Muistot saattavat kantaa pitkälle työelämään.

Aito ja yksilöllinen kohtaaminen kaikkein tärkeintä

Vamoksen lääkkeet kiusatun nuoren tukemiseen ovat varsin yksinkertaisia, mutta tutkitusti vaikuttavia. Kaiken ytimessä on kiireetön kohtaaminen ja yksilöllisyys.

Vamokseen tullessaan kiusattu nuori kohtaa käytännössä kaksi asiaa, jotka auttavat eteenpäin: luotettavan ja kuuntelevan ”oman” aikuisen, sekä nuorten ryhmän, jossa jokainen on yhtä tärkeä.

Tuki lähtee aina nuoren tarpeista ja toiveista.

”Nuori on tärkeää kohdata kokonaisvaltaisesti. Hän on itse oman tilanteensa paras asiantuntija ja hyvä omana itsenään”, Laine sanoo.

Erityisesti kiusatuille nuorille vertaisten ryhmä on usein tärkeä. Se saattaa olla ensimmäinen kerta, kun nuori on osa yhdenvertaista ja hyväksyvää ryhmää.

Vamoksen tuki on vaikuttavaa. Valtakunnallinen, 11 paikkakunnalla ympäri maata toimiva nuortenpalvelu on ollut yli 15 toimintavuotensa aikana n. 16 000 nuoren tukena. Vuosittain intensiivisessä valmennuksessa on noin 2000 nuorta, joista puolet jatkaa suoraan opintoihin tai työelämään. 7.11.2024 vietetään Unescon kansainvälistä kiusaamisen vastaista päivää. Diakonissalaitoksen joulukeräys keskittyy tänä vuonna kiusattujen auttamiseen. Keräys alkaa 9.11.2024 ja kestää vuoden loppuun saakka. Lue lisää: Kiusaaminen jättää jäljen 

Tule nauttimaan kuppi glögiä ja tapaamaan meitä lauantaina 9.11. klo 10-13 joulukeräys-tapahtumaan Helsingin Kolmen sepän aukiolle, Tampereen Koskikeskuksen keskusaukiolle ja Rovaniemen kauppakeskus Revontuleen. Samalla voit kirjoittaa nuorelle joulutervehdyksesi kortin muodossa.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: