Kokemusosaaminen on sote-alalle lottovoitto

16.4.2025

Kokonaisena työssä-hankkeen Diakonissalaitoksen osahanke on tullut päätökseensä. Osahankkeen tarkoituksena on ollut yhdessä 16–29-vuotiaiden nuorten kanssa kehittää työkaluja, joilla tunnistaa ja vahvistaa nuorten kokemusosaamista. Hankkeen kuukausipalkkaiset kokemusosaajat Roosa Humisto ja Mila Nikkanen kertovat hankkeessa esiin nousseista oivalluksista sekä tuotoksista ja pohtivat kokemusosaamisen hyödyntämisen tulevaisuutta.

Kaksi vaaleahiuksista, mustaan paitaan pukeutunutta nuorta katsoo hymyillen kameraan.

Kokonaisena työssä -hankkeen kuukausipalkkaiset kokemusosaajat Mila Nikkanen (vas) ja Roosa Humisto.

Kokemusosaamisen tunnistaminen ja hyödyntäminen on ihan oma lajinsa ja se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun lisätään ymmärrystä ja tietoa kokemusosaamisesta sekä siitä, miten sitä voi hyödyntää niin henkilökohtaisessa elämässä kuin ammatissa, yhä useampi ihminen voi alkaa hyödyntämään kokemusosaamista ja kokemaan ahaa-hetkiä.

On tärkeää tehdä kulttuurin muutosta kokemusosaamisen tunnistamiseksi ja arvostamiseksi niin opiskelijoiden, nuorten ja työnantajien kanssa sosiaali- ja terveysalalla. Kokonaisena työssä -hankkeessa olemme pyrkineet olemaan se muutos, jota toivomme tulevaisuudessakin näkevämme kokemusosaamisen hyödyntämisen suhteen sote-alalla. Olemme kehittäneet työkaluja auttaaksemme eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä tunnistamaan ja hyödyntämään omista kokemuksista kumpuavaa osaamista. Myös kokemusosaaminen on osa ammatillista identiteettiä ja osaamista.

Kokemusosaaminen purkaa stigmoja ja ennakkoasenteita

On tärkeää muuttaa erilaisiin kokemustaustoihin liittyviä asenteita sote-alalla. Sen sijaan, että kokemus esimerkiksi päihdemaailmasta tai mielenterveysongelmista nähtäisiin negatiivisena, se voitaisiin jatkossa nähdä yhä vahvemmin voimavarana ja arvokkaana tietona. Kokemusosaamisen hyödyntäminen parhaimmillaan purkaa stigmoja ja lisää tietoisuutta, jota tarvitsemme tällä alalla. Se voi tarjota monelle nuorelle polkuja työelämään, auttaa oman osaamisen tunnistamisessa ja tuoda inspiraatiota omaan tulevaisuuteen. Se voi tarjota parempaa itsetuntemusta ja ammatillista osaamista. Sote-alalla tehdään monenlaisten ihmisten kanssa töitä ja siinä ympäristössä on tärkeää pystyä ymmärtämään erilaisia kokemuksia.

Kokonaisena työssä-hanke on vahvistanut myös työntekijöiden kokemusosaamista

Kokemusosaamisen hyödyntäminen ei tarkoita sitä, että pitäisi jakaa ääneen elämässä käytyjä kokemuksia läpi. Toki niin voi tehdä sopivissa määrin tietyissä tilanteissa, mutta kokemusosaaminen tarkoittaa enemmänkin tietoja ja taitoja, joita olet oppinut omista kokemuksista. Nämä kokemukset ovat muokanneet jokaisen meistä siksi henkilöksi, joka olemme ja omassa perspektiivissä tulevat vahvasti esille elämässä käydyt kokemukset.

Milan matka kokemusosaamisen tunnistamisen ja hyödyntämisen kanssa on kestänyt jo vuosia.

“Aikaisemmin en vain tiennyt, että kokemusosaamiselle oli joku nimikin”, Mila toteaa.

Kokemustyöntekijän työn kautta Mila on päässyt vihdoin hyödyntämään kokemusosaamistaan konkreettisin tavoin. Työn kautta Mila on myös alkanut huomata, että kaikki ne omat kokemukset ovat tuoneet monenlaista osaamista ja taitoa asettua toisten asemiin. On ollut upeaa oppia nimeämään ja tunnistamaan niitä asioita, joita oma kokemusosaaminen on tuonut tai vahvistanut.

”Todellisuus on kuitenkin, että tarvitsemme palveluita käyttäneitä kertomaan meille, miten palvelut oikeasti toimivat. Tämän jälkeen tarvitsemme heitä, niiden samaisten palveluiden kehittämiseen.”

Hankkeessa on ollut hienoa tunnistaa kokemusosaamista yhdessä muiden nuorten kanssa ja se on ehdottomasti edesauttanut prosessia kokemusosaajien oman osaamisen tunnistamisessa. Hankkeen aikana olemme huomanneet sen, että meidän sukupolvemme on todella vastaanottavainen omien kokemusten hyödyntämiselle. Uskommekin, että kokemusosaamisen arvostus ja tunnistaminen tulee olemaan suuremmassa roolissa niin sote-alalla kuin muualla työelämässä. Kun on kyse jostain vaikeammasta tai elämää mullistavasta kokemuksesta, on merkityksellistä, että voi auttaa jotain toista kertomalla omaa tarinaa tai nähdä tapa, jolla kokemuksia voi hyödyntää. Sillä on suuri merkitys, että jonkin elämän tapahtuman avulla voi löytää oman äänensä ja auttaa muita.

Myös mun kokemuksista on hyötyä!?

Kokemuksen työstämisen jälkeen tulee vaihe, jolloin itsellä on hirmuinen määrä tietotaitoa omaa kokemusta koskevista ja ympäröivistä asioista. Itse voi olla vaikea hahmottaa, että tuo tietotaito on todella arvokasta niille, jotka kehittävät palveluita ja toimivat sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialoilla. Tämä tietotaito onkin korvaamattoman tärkeä ja samalla vielä pitkälti käyttämättä jäävä voimavara. Kokemusosaajana tulee vastaan jatkuvasti ajatus ja miltei epäilys siitä, että ”hyötyykö joku oikeasti mun mielipiteestä ja ajatuksista”? Vastaus tähän on, että kokemusosaajat ovat palvelukehittäjille ja sote-alan työntekijöille kultakaivos. Olemme huomanneet epäilevämme tätä vieläkin välillä, vaikka kokemusosaajan töitä on karttunut jo melkein kahdelta vuodelta.

Uskomme epäilyksen kumpuavan siitä, että kokemusosaamisen hyödyntäminen laajasti ja monipuolisesti on vielä erittäin tuore ajatus. Todellisuus on kuitenkin, että tarvitsemme palveluita käyttäneitä kertomaan meille, miten palvelut oikeasti toimivat. Tämän jälkeen tarvitsemme heitä, niiden samaisten palveluiden kehittämiseen. Tähän samaan ajatukseen pätee myös sote-alan työskentelytaitojen kehittäminen jo opiskelijoilla. Kuka muu olisi parempi kertomaan miten sote-ammattilaisen kannattaisi kohdata nuori kuin nuori itse? Nuoret mukana luomassa esimerkiksi kohtaamisen kurssisisältöä ammattilaisten vierellä takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Kokonaisena työssä -hanke (ESR+) on vakituisten kokemustyöntekijöiden lisäksi työllistänyt matalalla kynnyksellä kymmeniä nuoria ympäri Suomen yhteistyössä eri toimijoiden ja yritysten kanssa. Hankkeessa nuoret ovat kehittäneet palveluita, jakaneet tietoisuutta ja ymmärrystä eri aihealueista ja samalla vähentäneet stigmaa. Tärkeintä kuitenkin on, että nuoret ovat voimaantuneet omien kokemustensa tuottamasta tietotaidosta, jota heille on elämän aikana kertynyt. Kokonaisena työssä -hankkeen toimintatapoihin kuuluu yhtenä tärkeimmistä nuoren rinnalla kulkeminen ja tiivis tuki työtehtäviä tehdessä, jotta kokemusosaamista voi hyödyntää työtehtävissä turvallisesti ja mielekkäästi.

Me hankkeen kuukausipalkkaiset kokemusosaajat olemme olleet mukana ammattilaisten kanssa tuottamassa muun muassa tuetun keikkatyön mallia, kokemusosaamisen valmennuskokonaisuutta, kokemuskorttipakkaa sekä muita kokemusosaamisen tunnistamisen välineitä. Nuorten kokemusosaamisen valmennuskokonaisuus Elämällä oppii! on Roosa Humiston ja Emma Kallungin käsialaa. Mila Nikkanen taas on ollut isossa roolissa kehittämässä kokemusosaamisen juurruttamista Diakonissalaitoksen toimintaperiaatteisiin. Näistä ja lukuisista muista hankkeen tuotoksista voimme me kaikki Kokonaisena työssä -hankkeessa olla vilpittömästi ylpeitä. Toivomme, että kokemusosaamista tunnistetaan ja hyödynnetään jatkossa yhä vahvemmin.

Hankkeen päätoteuttajana on Suomen Diakoniaopisto ja osatoteuttajia ovat Helsingin Diakonissalaitos ja Diakonia-ammattikorkeakoulu. ESR-osarahoitteinen Kokonaisena työssä -hanke toteutetaan 02/2023-06/25. Olemme osa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: