Kokemustyöntekijä toimii luottamuksen ja vertaisuuden rakentajana työyhteisössä

31.10.2024

Miten kokemustyöntekijä voi kehittää työyhteisöä ja luoda toivoa nuorille? Tässä blogitekstissä kokemustyöntekijä Mila jakaa omia kokemuksiaan siitä, miten kuukausipalkkaisena kokemustyöntekijänä toimiminen on rikastuttanut hänen työelämäänsä ja auttanut löytämään oman paikkansa. Mila korostaa, että nuorten osallisuus ja vertaisuus voivat tuoda uusia näkökulmia kehittämistyöhön ja merkityksellisyyttä nuorelle itselleen.

Mila Nikkanen on Nuorten ohjelman kuukausipalkkainen kokemustyöntekijä.

Olen ollut Nuorten ohjelmassa mukana viimeiset puolitoista vuotta. Aloitin tekemällä palkkioperustaisia toimeksiantoja ja olen työskennellyt nyt vuoden kuukausipalkkaisena kokemustyöntekijänä. Lisäksi olen viimeisen kuukauden ollut mukana myös Kokonaisena työssä -hankkeessa. Vuodessa olen päässyt tekemään hyvin monipuolisia ja itselleni mieluisia sekä merkityksellisiä asioita. Työnkuvaani on mahtunut monenlaisia työtehtäviä ja olen itse päässyt vaikuttamaan omaan työskentelyyni paljon. Minuun on luotettu ja olen saanut ottaa vastuuta itselleni sopivissa määrin.

Samalla olen oppinut itsestäni, kun olen testannut erilaisia työtehtäviä ja löytänyt sieltä ne itselleni mieluisimmat asiat, joita haluan jatkossakin toteuttaa työelämässä. Olen esimerkiksi ollut järjestämässä useampaa niin nuorille kuin päättäjille suunnattua tapahtumaa, käynyt paljon keskustelua uusien ihmisten kanssa nuorten asioiden tiimoilta ja harjoitellut fasilitointia sekä esiintymistä.

Olen saanut ja oppinut paljon tämän työpaikan avulla, mutta haluan tässä tekstissä nostaa esiin asioita, joita olen kokemustyöntekijänä voinut tarjota niin työyhteisölleni kuin muille nuorille.

Nuorten osallisuus kehittämistyössä on tärkeää

Olen ollut erityisesti konsernin kokemusosaamisen ja vaikuttamistyön kehittämisessä mukana tiiviisti. Pidän arvokkaana, että me kokemustyöntekijät olemme mukana. Mitä pidempään on mukana työelämässä ja mitä traditionaalisempaa polkua sinne päätyy, on helppo niin sanotusti kuplautua. On helppo alkaa näkemään asioita vain yhdestä perspektiivistä. Kun kehittämistyötä tehdään niiden ihmisten kanssa, jotka ovat olleet eri palveluiden käyttäjiä ja eri elämäntilanteissa, mahdollistetaan palveluiden ja toiminnan aito saavutettavuus ja samalla vaikuttavuus. Kun kehittämisessä on mukana kokemustyöntekijöitä tai muita kokemusosaajia, pystymme tuomaan nimenomaan meidän asiakkaiden perspektiiviä ja ehdottamaan jopa radikaaleja vaihtoehtoja, jotka poikkeavat normeista.

Vertaisuus ja luottamus luovat toivoa

Kun olin itse vaikeassa elämäntilanteessa, kuulin jatkuvasti asiantuntijoiden mielipiteitä kyseisistä elämäntilanteista ja vinkkejä ammattilaisilta, miten päästä eteenpäin. Se ei tuonut minulle läheskään samalla tavalla toivoa, kun se että päädyin nuorten ohjelman toimintaan nuorena ja näin, että täällähän on kokemustyöntekijöinä nuoria, joihin voin samaistua. Heti siinä hetkessä tiesin, että tämä on mitä haluan tehdä ja toivo tulevaisuuteen kasvoi merkittävästi, kun näin että on olemassa työpaikka, joka voisi olla minulle sopiva.

Vaikeissa tilanteissa olevat nuoret tarvitsevat “esikuvia”, heidän täytyy kuulla selviytymistarinoita, joissa he voivat nähdä itsensä ja oman tilanteensa. Näen, että kokemustyöntekijöinä me voimme tuoda ihan erilaista uskottavuutta tekemällemme työlle, kun emme tee asioita ylhäältä alaspäin. Pidämme ihmisiä niin aidosti yhdenvertaisina ja näemme heidän potentiaalinsa, että olemme valmiita ottamaan asiakkaat työkavereiksi.

Kokemuspuheenvuorojen voima

Kokemuspuheenvuorot ovat olleet merkittävä tekijä luottamuksen ja vertaisuuden luomisessa. Useasti meistä tuntuu, että olemme ihan yksin ongelmiemme kanssa. Kun kokemuspuheenvuoroissa nostetaan esiin aiheita, joista harvemmin puhutaan, ne rikkovat stigmoja ja luovat vertaisuuden tunnetta. Kun olen kertonut muille nuorille esimerkiksi kamppailustani mielenterveysongelmien tai koulupoissaolojen kanssa, olen saanut palautetta siitä, miten tärkeää on kuulla, että joku muu on ollut vastaavassa tilanteessa ja silti selvinnyt ja päässyt elämässä eteenpäin. Usein mediassa uutisoidaan vain ikävistä asioista ja liian harvoin kerrotaan selviytymistarinoita. Kokemuspuheenvuorot luovat toivoa paremmasta ja “Jos toikin selvisi niin ehkä mäkin” -ajattelua.

Kokemustyöntekijänä työskenteleminen on mahdollistanut minulle tien työelämään. Työn kautta olen oppinut monia taitoja, jotka mahdollistavat minulle tulevaisuudessakin työllistymisen. Olen saanut suuntaa sille, mitä haluan tehdä elämälläni. Olen löytänyt intohimon yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. On tärkeää, että emme luo turhia esteitä vaikeasti työllistyvien nuorten eteen, jotta niin minä kuin monet muutkin voivat löytää oman tiensä ja tehdä jotain todellisesti itselleen merkityksellistä. Samalla tiedän, että olen tuonut arvokasta perspektiiviä niin työyhteisölleni, kuin monille nuorille, joita olen tavannut. Se vasta merkityksellistä onkin.

Neljä näkökulmaa kokemustiedon hyödyntämisestä:

  1. Kokemustyöntekijä toimii esimerkkinä samassa tilanteessa oleville nuorille ja luo toivoa: Kokemustyöntekijät voivat toimia esikuvina ja luoda toivoa vaikeissa elämäntilanteissa oleville nuorille, luoden uskottavuutta ja yhdenvertaisuutta toimintaan.

  2. Kokemuspuheenvuorot tuovat uusia näkökulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun: Kokemuspuheenvuorot rikkovat stigmoja, luovat vertaisuuden tunnetta ja tarjoavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Ne nostavat esiin aiheita, joista harvemmin puhutaan, ja auttavat ymmärtämään erilaisia elämäntilanteita ja haasteita.

  3. Nuorten osallisuus kehittämistyössä on tärkeää: Kokemustyöntekijöiden mukanaolo kehittämistyössä tuo arvokasta perspektiiviä ja varmistaa, että palvelut ovat aidosti saavutettavia ja vaikuttavia.

  4. Kokemustyöntekijänä toimiminen on merkityksellinen kokemus nuorelle itselleen: Kuukausipalkkaisena kokemustyöntekijänä toimiminen tarjoaa nuorille mahdollisuuden löytää itselleen merkityksellisiä työtehtäviä, joissa voi vaikuttaa omaan työskentelyyn ja ottaa vastuuta. Tämä kokemus auttaa nuoria kasvamaan, löytämään omat vahvuutensa ja intohimonsa sekä suuntaamaan tulevaisuuden uramahdollisuuksiin. Työn kautta nuoren on mahdollista oppia monia taitoja, jotka mahdollistavat tulevaisuudessakin työllistymisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen. 

 

Tekstin on kirjoittanut Mila Nikkanen, joka on toiminut kokemustyöntekijänä Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelmassa ja Kokonaisena työssä -hankkeessa.

 

Lue aiheesta lisää:

Kokemusosaaja ja asiantuntija täydentävät toisiaan

Kokemuksista osaamiseksi ja osallisuudeksi: Kokemusosaaminen Diakonissalaitoksella

Kokemustietoon ja nuoriin liittyy ennakkoluuloja – eikä sillä ratkaista syrjäytymistä

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: