Kontulalainen Ari löysi D-asemalta tilaa luovuudelleen
16.6.2020
Oman kaupunginosan Kontulan D-asema löytyi sattumalta. Tämän sattuman seurauksena kontulalainen Ari on päässyt hyödyntämään luovuuttaan monipuolisesti ja opettamaan kädentaitoja myös muille.
Ari saapuu kauniina kesäisenä aamuna D-asemalle ja kaivaa kassistaan nipun pajunoksia. Oksanpätkät ovat säilössä kosteassa sukassa, jotta ne eivät pääsisi kuivumaan ennen pajupillikoulua.
Koronarajoitusten vuoksi koulun opissa on tosin tänään vain yksi ihminen, yhteisötyöntekijä Annamarika Tamminen. Hän dokumentoi pajupillin teko-ohjeet muidenkin iloksi Kontulan D-aseman Facebook-sivulle.
Ari tunnetaan täällä myös nimellä Kontulan Casanova. Nimimerkki on peräisin hänen 70-luvulla saamistaan rakkauskirjeistä.
”Kun riiasin nuorena tyttöjä, yksi heistä nimitti minua Casanovaksi – kirosanan kanssa. Annamarika kaivoi lempinimen esiin kirjeistä ja vaihtoi ruman sanan tilalle Kontulan. Minusta Kontulan Casanova on cool nimi”, Ari sanoo.
Annamarika keksi myös idean some-videosarjasta, jonka ensimmäisessä osassa Ari lukee terävimpiä piikkejä samaisista kirjeistä.
”Arilla on vihko, johon hän on kirjannut ajatuksiaan, kuulemiaan vitsejä ja parhaita paloja vanhoista rakkauskirjeistään. Se on niin hieno, että ehdotin Arille videosarjaa vihkon sisällöstä”, Annamarika kertoo.
Seuraava video julkaistaan Facebookissa jo kesäkuun aikana, ja Aria kuullaan tänä kesänä myös Annamarikan toimittamassa Deetä ja sympatiaa -ohjelmassa Radio Helsingissä. Ohjelmassa pääsevät joka keskiviikko ääneen D-aseman ihmiset.
Etsi D-asemalta kalakaveria, päätyi pitämään viehekurssia
Diakonissalaitoksella on Helsingissä kolme D-asemaa: Kalliossa, Kannelmäessä ja Kontulassa. Ne ovat yhteisöllisiä kansalaistoiminnan keskuksia, joihin aivan kaikki ovat tervetulleita.
D-asemien toiminta pohjautuu kunkin alueen kävijöiden tarpeisiin ja toiveisiin. Alueen asukkaat ehdottavat ja järjestävät itse aktiviteetteja D-asemille, ja työntekijät ovat mukana taustatukena.
Esimerkiksi Kontulassa vapaaehtoiset vetävät erilaisia kursseja ja ryhmiä, niin Arikin. Hän on pitänyt D-asemalla viiden viime vuoden aikana useita erilaisia kädentaitokursseja.
Alun perin Ari osui paikalle sattumalta.
”Huomasin D-aseman oven, kun lorvailin näillä nurkilla. Menin koputtamaan ja kyselemään, mikä paikka tämä on.”
”Oven avasi Annamarikan kollega Saija Karjala, jolle kerroin etsiskeleväni kalakaveria. Saija ehdotti, että tulisin takaisin seuraavana maanantaina ja katsottaisiin silloin, mitä asialle voi tehdä.”
Kun Ari palasi maanantaina, hänellä oli jo mielessään uusi kalastukseen liittyvä idea: D-asemalla voisi ehkä järjestää viehekurssin. Suunnitelmalle näytettiin heti vihreää valoa.
Uudenlaista yhteisöllisyyttä koronakeväänä
Maanantaisin Kontulan D-asemalla on perinteisesti avoimet ovet, jolloin kuka tahansa voi tulla sisään jutustelemaan. Ja moni on tullutkin: yleensä tilan jokainen tuoli on käytössä. Muina arkipäivinä D-asemalla on ennalta sovittuja tapaamisia, kursseja ja ryhmien kokoontumisia.
Paitsi tänä keväänä.
Tänä keväänä Kontulan D-aseman kävijät ovat ulkoilleet ja retkeilleet paljon yhdessä. Sisään tiloihin ei vieläkään saa tulla enempää kuin neljä ihmistä kerrallaan.
”Olemme joutuneet pohtimaan, millaista yhteisöllisyys on silloin, kun emme voi olla yhtä aikaa samassa tilassa. Näistä pohdinnoista ovat syntyneet esimerkiksi Arin videosarja ja pajupillikoulu”, Annamarika kertoo.
Paikallisopas otti tulokkaan siipiensä suojaan
Ari on ollut aktiivisesti mukana D-aseman toiminnassa myös koronakeväänä ja toiminut Annamarikan sanojen mukaan hänen paikallisoppaanaan.
Annamarika aloitti työt D-asemalla huhtikuussa. Kontula oli hänelle vielä silloin vierasta maaperää.
Ari taas on asunut itäisessä Helsingissä kolme vuosikymmentä. Hän otti tulokkaan oitis siipiensä suojaan ja lähti näyttämään tälle paikkoja.
”Ihan ensimmäisenä mentiin Kiikun leipäjonoon. Kemiamme kohtasivat heti, ja yhteistyömme käynnistyi salamana”, Ari kertoo.
Taidetta kirjaston sisällä ja ulkoseinällä
Tänään parivaljakko suuntaa pajupillikoulun jälkeen kirjaston seinustalle katsomaan muraalia, jota Ari on tehnyt yhteisötaitelija Heidi Hännisen kanssa.
”Kontulassa kaikki toimijat puhaltavat yhteen hiileen. Se on tämän alueen supervoima”, Annamarika sanoo.
Arin osuus seinämaalauksesta on jo valmis, ja signeerauksena lukee tietenkin Kontulan Casanova.
Ari maalasi kesäkuun alussa seinään itse suunnittelemiaan eläinhahmoja, joista jokaisella on tarinansa. Hänninen jatkaa kokonaisuuden viimeistelyä tästä eteenpäin.
Kirjaston seinien sisällä puolestaan avautui kesäkuun puolivälissä näyttely, jossa on esillä Arin puutöitä.
”Teen koko ajan kotona kaikenlaista, ja kerron näistä ideoistani D-aseman työntekijöille. Heidän neuvojensa pohjalta olen sitten järjestänyt erilaisia kursseja. Ihmisille tulee hyvä mieli siitä, kun he tekevät jotain uutta, ja minä olen hyvä opettamaan heitä alkuun uuden tekemisessä”, Ari toteaa.
”Tehdään ja kokeillaan, ei juututa pohtimaan”
Ari on kädentaitajana itseoppinut.
”Olen aina ollut luova ihminen. Opin käsillä tekemisen isältäni, ja olen jatkanut opiskelua itsenäisesti. Joissakin elämänvaiheissa ne taidot ovat olleet poissa käytöstä, mutta putkahtivat täällä taas esiin. Oli kuin olisin herännyt horroksesta.”
Annamarika on iloinen siitä, että on saanut työssään tutustua Ariin ja seurata tämän projekteja.
”Ari sanoo aina, että tehdään vain, kokeillaan vain. Ei juututa turhaan pohtimaan, tuleeko jostain heti täydellistä. Tämä sopii hyvin D-asemien kulttuuriin”, Annamarika toteaa.
Kontulan D-asema ja asemat Kannelmäessä ja Kalliossa
Diakonissalaitoksen D-asemat ovat kaikenlaisten kaupunkilaisten kohtaamispaikkoja ja kansalaistoiminnan keskuksia Kalliossa, Kannelmäessä ja Kontulassa.
Toiminta perustuu kunkin alueen asukkaiden tarpeisiin ja toiveisiin. Työntekijät mahdollistavat ja tukevat yhteistoimintaa sekä vapaaehtois- ja vertaistoimintaa.
D-asemat myös neuvovat ja tukevat tarvittaessa kävijöitään sosiaali- ja terveysalan palveluiden saamisessa sekä niissä asioinnissa.
Koronarajoitusten ollessa voimassa D-asemien työntekijöihin voi ottaa yhteyttä soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin.
Lisää tietoa D-asemista ja yhteystiedot löydät täältä.
Teksti Anu Räsänen
Kuvat Vesa Koivunen