Lokakuussa käännetään katseet energiankulutukseen

7.10.2024

Diakonissalaitoksella on pyritään vähentämään energiankulutusta monin toimin. Näitä ovat muun muassa maalämpöhankkeet sekä tarpeettomien kiinteistöjen purku ja myynti. “Vastuullisuus on meille hyvin tärkeä arvo”, korostaa tekninen päällikkö. Jokainen voi myös omassa arjessaan vähentää energiankulutusta pienillä valinnoilla, ja samalla säästää luonnonvaroja ja rahaa.

Lähikuva kädestä joka säätää asunnon termostaattia.

Säätämällä lämmitystä pienemmälle säästät ympäristöä ja rahaa. Sopiva lämpötila oleskelutiloille on 20–22 astetta. Kuva: iStock

Vastuu ympäristöstä on yksi Diakonissalaitoksen vastuullisuusohjelman painopisteistä. Ohjelman tavoitteita ovat kasvihuonepäästöjen vähentäminen, sähkön ja lämmön kulutuksen pienentäminen, ruokahävikin vähentäminen, kierrätysasteen parantaminen ja ympäristöosaamisen vahvistaminen.

Diakonissalaitoksen tekninen päällikkö Risto Kilpinen kertoo, että konsernissa on tekeillä energiatiekartta, jonka myötä energian säästämisestä tulee suunnitelmallisempaa.

”Suunnitelmaan kirjataan vuosittaiset energiansäästötoimenpiteet, ja se ulottuu vuoteen 2035 saakka. Energiatiekartta valmistuu vielä tämän vuoden aikana”, Kilpinen sanoo.

Kilpisen mukaan konsernissa on suunnitteilla merkittäviä energiansäästötoimenpiteitä. Näitä ovat muun muassa maalämpöhankkeet sekä tarpeettomien kiinteistöjen purku tai myynti. Kiinteistöjen kaukolämmitys on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja, ja maalämmön valinnalla pienennetään hiilijalanjälkeä merkittävästi.

”Ensi vuonna on tarkoitus toteuttaa kolmen kiinteistön maalämpöhanke ja aloittaa Helsingin Alppikorttelin maalämpösuunnittelu. Lakistossa Espoossa on monta rakennusta tyhjillään, ja ensi vuonna on tarkoitus purkaa niistä kaksi. Purkuja jatketaan tulevina vuosina”, Kilpinen kertoo.

Lisäksi tekeillä on muitakin uudistuksia. Näitä ovat muun muassa toimintaohjeistus vastuullisista hankinnoista ja liikematkustamisesta, ilmanvaihtokoneiden ja ikkunoiden uusiminen energiataloudellisemmiksi, aurinkosähköhankkeiden kartoittaminen sekä talotekniikan suunnitteluohjeen laatiminen uudiskohteisiin. Uudiskohteissa suositaan jatkossa uusiutuvia energiamuotoja.

”Energiankulutuksella on iso vaikutus hiilijalanjälkeen, jota voidaan pienentää järkevillä valinnoilla. Vastuullisuus on meille teknisessä tiimissä hyvin tärkeä arvo”, Kilpinen korostaa.

Lähikuva kädestä, joka sammuttaa lamppua narusta vetämällä.

Suosi energiatehokkaita LED-valoja ja sammuta valot poistuessasi huoneesta yli 10 minuutiksi. Kuva: iStock

Pienet teot vaikuttavat

Diakonissalaitos on vastuullisuusohjelmassaan sitoutunut varmistamaan edullisen, luotettavan, kestävän ja uudenaikaisen energian kaikille, varmistamaan kulutus- ja toimintatapojen kestävyyden sekä toimimaan kaikin tavoin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Vastuullisuusohjelmaan kuuluvan Toivoa ja tekoja -kampanjan teema lokakuulle on energiankulutus. Kampanjan pääajatus on ”Pienet teot vaikuttavat” – mitä jokainen meistä voi tehdä ympäristön ja luonnon hyväksi.

Omassa arjessaan voi esimerkiksi kulkea työmatkat pyöräillen, kävellen, julkisilla kulkuvälineillä tai kimppakyydillä. Kotimaan työmatkat voi taittaa junalla, mikäli se on aikataulun puitteissa mahdollista. Valaistusta ja vettä on hyvä käyttää säästeliäästi, ja ikkunoiden sulkemisesta tulee huolehtia tuuletuksen jälkeen, ettei lämpö karkaa. Kasvis- ja lähiruoka ovat vastuullisia valintoja, ja hankinnoissa kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen – aineettomat lahjat ovat aina hyvä vaihtoehto.

Tekninen tiimi muistuttaa, että energian säästämisestä on kaikille osapuolille myös taloudellista hyötyä. Tarpeettomasta kuluttamisesta kannattaa tinkiä niin ympäristö- kuin kustannussyistäkin.

Näin voit säästää energiaa arjessa

  • Kiinnitä huomiota vedenkulutukseen: Yksi minuutti suihkussa kuluttaa keskimäärin noin 12 litraa vettä. Alentamalla suihkun lämpötilaa ja suihkussa vietettyä aikaa säästät energiaa ja rahaa.
  • Vältä ikkunoiden ja ovien turhaa avaamista lämmityskaudella.
  • Laske huonelämpötilaa. Sopiva lämpötila oleskelutiloille on 20–22 astetta, ja makuuhuoneissa riittää 18–20 astetta.
  • Pyri vähentämään liiallista viilennystä tuulettimilla ja ilmastointilaitteilla kesäaikana.
  • Huomioi energiataloudellisuus sähkölaitteiden hankinnoissa. Energiaa kuluttavista laitteista löytyy energiamerkintä, joka kertoo laitteen suorituskyvystä ja energiankulutuksesta asteikolla A–G, joista A- on paras ja G- huonoin.
  • Korvaa hehku- ja halogeenilamput energiansäästölampuilla.
  • Sammuta elektroniset laitteet yöksi.
  • Puhdista ja sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa.
  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja suosi pika- ja säästöohjelmia. Pese matalissa lämpötiloissa, kun mahdollista.

Vinkit on koottu Diakonissalaitoksen kiinteistötoimintojen tekniseltä tiimiltä sekä Kuluttajaliiton verkkosivuilta. Lue lisää säästövinkkejä Kuluttajaliiton verkkosivuilta.

Toivoa ja tekoja -ympäristövastuullisuuskampanjamme on käynnissä loppuvuoden ajan. Marraskuun teemana on kierrätys ja joulukuussa ruoka. Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Tutustu kampanjaan Energiansäästöviikon verkkosivuilla.

Teksti: Ariana Staboulis, viestinnän korkeakouluharjoittelija, Rinnekodit viestintä. Kuvat: iStock.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: