Meeri Koutaniemen valokuvat tekevät näkyväksi romanien vaikean ihmisoikeustilanteen Itä-Euroopassa – ja tuovat toivoa

13.11.2023

Diakonissalaitoksen tänään käynnistyvä Näe minut -kampanja haluaa tehdä näkyväksi paitsi romanien vaikean tilanteen Itä-Euroopassa, myös sen työn, jota ruohonjuuritason romaniaktivistit tekevät oikeuksiensa toteutumiseksi. Koutaniemen valokuvat ja hänen haastattelemiensa naisten tarinat muodostavat kampanjan perustan.

Edona Limani.

“Romaniyhteisöstä tulevien täytyy tehdä kovasti työtä muuttaakseen elämäänsä ja saadakseen koulutusta. Syrjintä ja työttömyys ovat suuria haasteita meille. Olen itse käynyt lukion, mutta monet romaninuoret eivät ole käyneet edes peruskoulua loppuun. Haluan tehdä työtä yhteisöni hyväksi, joten tuen kotikyläni nuorempia tyttöjä koulunkäynnissä ja kannustan vanhempia pitämään lapsensa koulussa”, kertoo 20-vuotias kosovolainen Edona Limani. Kuva: Meeri Koutaniemi.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kiersi keväällä 2023 kuvaamassa ja haastattelemassa romaninaisia Kosovossa, Moldovassa, Romaniassa ja Ukrainassa.

”Tapaamani naiset toimivat sinnikkäästi erityisesti naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi yhteisöissään. Etenkin monet nuoret purkavat stereotypioita kouluttautumalla ja vaikuttamalla romaneita koskevaan päätöksentekoon”, kertoo Koutaniemi.

Itä-Euroopan romanit kärsivät vakavasta syrjinnästä

Romanit ovat Euroopan syrjityin vähemmistö, ja erityisesti Itä-Euroopassa vakava syrjintä ja muusta väestöstä eristäminen vaikuttavat monin tavoin romanien elämään.

”Monissa Euroopan maissa romanit ovat eriytyneet omille alueilleen, kaupunkien laitamille. Heidät halutaan pitää muusta yhteiskunnasta irrallaan. Teiden, sähkön, veden ja jätehuollon puute kertovat rakenteellisesta syrjinnästä”, Koutaniemi kertoo.

Äärimmäinen köyhyys, aliravitsemus, huonot asuinolot sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden puute ovat johtaneet siihen, että romanien elinajanodote on Euroopan lyhyin. Monilla ei ole edes maansa kansalaisuutta tai peruspalveluihin oikeuttavia henkilöpapereita.

”Romanien syrjintä on syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Ei ole tavatonta, että romania hoitava lääkäri kieltäytyy koskemasta potilaaseensa. Esimerkiksi Romaniassa jopa pelastushenkilöstö saattaa kieltäytyä menemästä romaniyhteisön alueelle hätätilanteessa”, kertoo romanialainen aktivisti Carmen Gheorghe. Gheorghe on perustanut romaninaisten oikeuksia edistävän E-Romnja -järjestön, jonka työtä Diakonissalaitos tukee.

Romanijärjestöt ja -aktivistit ovat saaneet aikaan muutoksia

Tilanne on kuitenkin hitaasti mutta varmasti muuttumassa, sillä romanijärjestöjen ja -aktivistien työ romanien ihmisoikeuksien puolesta on johtanut moniin parannuksiin.

Esimerkiksi Kosovossa suurin osa aikuisista romaneista ei ole suorittanut peruskoulua. Viidennes ei ole käynyt edes ensimmäistä luokkaa loppuun. Tilanne on kuitenkin hyvää vauhtia muuttumassa ja nyt jo kaksi kolmannesta romaninuorista osallistuu toisen asteen opintoihin.

Ukrainassa taas tuhannet syntyessään rekisteröimättömiksi jääneet romanit on vihdoin rekisteröity Ukrainan kansalaisiksi ja he ovat saaneet henkilöllisyystodistuksen, joka helpottaa työnhakua ja palveluiden saamista.

Myös Koutaniemeen teki vaikutuksen romaninaisten sinnikäs työ yhteisöjensä tilanteen parantamiseksi.

“Naiset tekevät itsensä näkyviksi ja saavat muutoksia aikaan aktivismillaan. Esimerkiksi Romaniassa naiset järjestäytyivät ja menivät yhä uudestaan kaupungintalolle osoittamaan mieltään, kunnes kaupunki suostui rakentamaan kyliin asti vievät tiet.”

Diakonissalaitoksen Näe minut -kampanja tarjoaa tietoa ja tositarinoita romanien elämästä

Näe minut -kampanja alkaa 11.11. ja tekee reilun viikon ajan näkyväksi Itä-Euroopan romanien kohtaamaa syrjintää sekä romaniaktivistien tekemää työtä tilanteen parantamiseksi. Meeri Koutaniemen valokuviin ja niissä esiintyvien naisten tarinoihin voi tutustua kampanjan verkkosivulla ja Diakonissalaitoksen sosiaalisen median kanavissa.

Diakonissalaitos tekee pitkäjänteistä yhteistyötä romanijärjestöjen kanssa Itä-Euroopassa ja Balkanilla romaninaisten ja -tyttöjen aseman parantamiseksi.

 

Näe minut -kampanjasivu Tee lahjoitus Diakonissalaitoksen työhön Itä-Euroopassa
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: