Mikaela löysi Vamos-valmennuksesta oman urapolkunsa
9.4.2024
Mikaela löysi Vamos-valmennuksessa toivon toivottomuuden tilalle. Samalla hänen mielessään vahvistui ajatus siitä, että hän haluaa auttaa työkseen muita nuoria.
Kun Mikaela suuntaa aamuisin Vamokseen, hänen mielensä on kevyt ja täynnä toivoa. Hän suorittaa opintojaan Vamoksessa oppisopimuksella ja iloitsee siitä, että saa auttaa muita nuoria.
”Yksi unelmani on, että voisin tulevaisuudessakin työskennellä Vamoksessa, sillä arvostan heidän tapaansa toimia ja heidän arvonsa ovat identtiset minun arvojeni kanssa. Tähän yhdistyy vielä oma kokemukseni Vamoksesta”, Mikaela sanoo.
”Vamoksessa minun polkuni sai uuden käänteen. Toivottomat ajatukseni saatiin käännettyä kohti toivoa, ja aloin suhtautua tulevaisuuteen positiivisesti, unelmoidakin. Se ei ole mitenkään itsestään selvä asia, että ihminen pystyy unelmoimaan.”
Nuoren tarpeet ja toiveet kartoitetaan yhdessä
Mikaela tuli Vamokseen ensi kertaa kolmisen vuotta sitten.
”Olin silloin toisen palvelun piirissä, ja he kertoivat minulle Vamoksesta ja ottivat suostumuksellani yhteyttä tänne. Siitä asiat lähtivät nopeasti etenemään”, Mikaela kertoo.
Vamoksen toimintaperiaatteisiin kuuluu, että nuoreen ollaan yhteydessä mahdollisimman pian yhteydenottopyynnön jälkeen. Samalla sovitaan tapaaminen, jossa aletaan yhdessä kartoittaa nuoren tarpeita ja toiveita sekä sitä, olisiko Vamos hänelle sopiva tuen muoto.
”Vamoksessa minut kohdattiin ihmisenä, ei kasana ongelmia. Tuntui, että minusta välitettiin. Asioita lähdetiin selvittämään ja tekemään yhdessä”, Mikaela muistelee ensikäyntiään.
Vamos-valmentaja on rinnallakulkija
Vamoksessa nuori saa oman valmentajan, josta tulee hänen rinnallakulkijansa. Valmentajan kanssa määritellään tavoitteet, joita kohti lähdetään yhdessä, välillä pienin askelin, välillä isoin harppauksin. Samalla selvitetään, mitä muita palveluja nuori tarvitsee, ja autetaan häntä kiinnittymään niihin.
Tullessaan Vamokseen Mikaela oli ollut jo jonkin aikaa poissa työelämästä.
”En ollut siinä vaiheessa työkykyinen. Kaipasin apua uuden ammatin pohtimiseen, itsetunnon rakentamiseen ja arjen sujuvuuden parantamiseen. Heti ensimmäisellä kerralla sovimme jatkotapaamiset tältä pohjalta”, Mikaela kertoo.
Töihin kokemusasiantuntijana
Vamoksen valmennuksessa Mikaelasta myös kasvoi kokemusasiantuntija. Keväällä 2022 hän työllistyi Vamoksen nuorten kanssa tehtyyn kehittämistyöhön, jossa hänen kokemukseen pohjautuva osaamisensa oli kullanarvoista.
Mikaela nautti työstään hankkeessa valtavasti. Hänen edellinen kokemuksensa työelämästä oli päättynyt ikävästi, ja sen vuoksi tuntui erityisen hyvältä työskennellä merkityksellisten asioiden parissa mukavassa porukassa.
Hanke kesti kuitenkin vain puoli vuotta, ja sen päätyttyä toivottomuus hiipi jälleen Mikaelan mieleen.
”Olin pitkän ajanjakson jälkeen löytänyt turvan, luottamuksen ja toivon tunteen työssä. Tämän vuoksi luopumisprosessi työsuhteen päättyessä oli hankala.”
Iloinen jälleenkohtaaminen Vamoksessa
Toivottomuus kasvoi ja valtasi tilaa. Mikaela mietti, löytäisikö koskaan toista yhtä mukavaa työpaikkaa. Myös ammatinvalintaan ja koulutukseen liittyvät kysymykset mietityttivät.
Tulevaisuus edessä näytti epävarmalta, mutta nyt Mikaela tiesi jo, että epävarmuuden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
Vuoden 2022 syksyllä Mikaela otti jälleen yhteyttä Vamokseen toiveenaan laittaa elämänsä palaset paikoilleen. Seurasi iloinen jälleenkohtaaminen: hän sai valmentajakseen Tomi Pohjalaisen, johon oli tutustunut aiemmin saman vuonna hanketyössään.
”Mikaelan tarinassa näkyy hyvin konkreettisesti se, että kaikki me ihmiset olemme elämässä vertaisia. Meillä kaikilla on erilaisia vaiheita, ja Mikaela ja minä kohtasimme näissä erilaisissa vaiheissa erilaisissa rooleissa”, Tomi sanoo.
”Tunsin tulevani kuulluksi”
Kaksikko otti yhdessä Mikaelan tulevaisuuden käsittelyyn, pohti ammatinvalintaa ja erilaisia opintopolkuja. Samalla Tomi oli Mikaelan tukena surutyössä, jota tämä teki jouduttuaan luopumaan mieluisasta työstä ja työyhteisöstä. Tomi myös vahvisti Mikaelan uskoa siihen, että jotain yhtä hyvää, ehkä parempaakin, on vielä tulossa.
”Kävimme tosi paljon keskustelua. Minä tunsin tulevani kuulluksi ja pääsin kertomaan asioista, jotka minulla oli mielen päällä. Sain peilata toisen ihmisen näkökulmaa omaan tilanteeseeni”, Mikaela kiittää valmentajaansa.
Opiskelemaan oppisopimuksella
Yhdessä käytiin myös käytännön asioiden kimppuun: soiteltiin ja selviteltiin asioita, täytettiin lomakkeita ja kirjoitettiin hakemuksia.
Mikaelan elämän suuntaviivat hahmottuivat valmennuksessa nopeasti. Hän totesi haluavansa auttaa muita kuten häntä oli autettu.
Kuultuaan mahdollisuudesta opiskella Vamoksessa oppisopimuksella Mikaela päätti hakea paikkaa. Tomi kulki Mikaelan rinnalla koko hakuprosessin ajan ja auttoi pitämään toivoa yllä myös silloin, kun päätösten odottelu kesti.
”Ja sitten sain paikan, ja tässä sitä ollaan”, Mikaela sanoo hymyillen.
”Olen tosi onnellinen ja kiitollinen, ja tunnen itseni arvostetuksi. Minulla on kaiken kaikkiaan hyvä olla. En tavoittele mitään mahdottomia, vaan se riittää, että on hyvä olla. Kun olen käynyt myös rajan toisella puolella, tiedän, miten merkittävä asia se on.”
Opinnot etenevät vauhdikkaasti
Tomi kehuu, että Mikaela on edennyt opinnoissaan suorastaan salamavauhtia.
”Olisin voinut vetää vieläkin nopeammin, mutta ajattelin, että nautitaan matkasta”, Mikaela naurahtaa.
Jatko-opintojakin Mikaela on jo ehtinyt miettiä, sillä tulevaisuuden uratavoite on nyt hänelle kirkas.
”Toivon voivani auttaa mahdollisimman monia nuoria eteenpäin elämässään. Toivon myös, että minusta tulee yhtä hyvä sosiaalialan ammattilainen kuin Tomi”, Mikaela sanoo
”Sitä en epäile hetkeäkään. Luulen, että menet kirkkaasti ohi minusta. Olen nähnyt, miten huikean hyvin hoidat oman roolisi nykyisissä tehtävissäsi”, Tomi kiittää.
”Tärkein asia Vamoksessa oli kohtaaminen”
Mikaela puolestaan kiittää Tomia ja Vamosta siitä, että hän on löytänyt oman urapolkunsa ja kulkee sitä nyt luottavaisin askelin.
”Tärkein asia Vamoksen valmennuksissa oli lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna kohtaaminen. Tulin kuulluksi ja ymmärretyksi. Sillä oli merkitystä, mitä minä sanoin, ja se otettiin huomioon valmennuksessani. Nämä olivat tosi merkittäviä asioita.”
Mikaelan nimi on muutettu.
Teksti: Anu Räsänen
Kuvat: Samuli Skantsi
Artikkeli on julkaistu OP Mediassa 5.4.2024.
OP Uusimaan perustehtävänä on edistää kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. OP Uusimaa tuki toimialueensa yhteisöjä ja seuroja lahjoitusten ja yhteistyötukien myötä yhteensä 1,4 miljoonalla eurolla vuonna 2023.
Vamos-nuortenpalvelu on yksi OP Uusimaan lahjoituskohteista tänä vuonna. Lue artikkelimme OP Uusimaan lahjoituksesta.
Vamos-nuortenpalvelu
Vamos auttaa koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia, tavalla tai toisella hankalassa tilanteessa eläviä 16–29-vuotiaita nuoria. Kullekin nuorelle räätälöidään tukea juuri hänen tarpeidensa ja toiveidensa mukaan. Tavoitteena on löytää vähitellen yhdessä polku kouluun tai töihin.
Vamos toimii valtakunnallisesti 11 paikkakunnalla: Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.
Vamos-palvelu on nuorille aina maksutonta. Toiminta rahoitetaan muun muassa hanke- ja järjestöavustuksilla, kuntien ostoilla sekä Diakonissalaitoksen omalla rahoituksella.
Tutustu lisää