Miksi Nuotti-valmennuksen diagnoosivapaus on tärkeä säilyttää?

25.9.2024

Hallitusohjelmassa oli kirjaus, että Nuotti-valmennus tulisi diagnoosilähtöiseksi. Tämä aiheutti huolta laajasti, sillä käytännössä päätös olisi tarkoittanut palvelun alasajoa. Nuotti-valmennus on tärkeä ja tehokas palvelu työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten työllistymiseen. Sen takia olemmekin iloisia hallituksen esityksestä, jonka mukaan diagnoosivapaus säilyy.  

Nuotti-valmennus tarjoaa merkittävää apua työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille päästä kiinni työelämäpoluille. Palvelun tehokkuudesta kertoo se, että valmennuksella on pystytty nostamaan nuorten työllisyysastetta merkittävästi. Esimerkiksi Diakonissalaitoksen Vamoksen Nuotti-valmennuksen toteutuksessa pitkäaikaistyöttömien osuus puolittui ja palkka ensisijaisena toimeentulona nelinkertaistui verrattuna lähtötilanteeseen.  

Sairaus ei ole ainut haaste työllistymiselle

Diagnoosivapaus tarkoittaa sitä, että palveluun ei tarvitse hakeutua lääkärin kautta. Tämä on tärkeää, sillä aina haasteiden takana ei ole sairaus tai vamma. Kun diagnoosia ei tarvita, saa apua nopeammin ja matalalla kynnyksellä.  

”Suurin osa nuorista on palveluiden ulkopuolella, ja avun saaminen sekä yhteiskuntaan kiinni pääseminen on jo lähtökohtaisesti vaikeaa”, toteaa Vamoksen Nuotti-valmentaja Ina Sandholm 

Ina korostaa diagnoosivapauden merkitystä myös nuoren näkökulmasta. Nuori on saattanut tulla kohdatuksi ainoastaan sairauden tai vamman kautta.  

”Jos katsomme nuorta ainoastaan diagnoosin läpi, voi se entisestään vahvistaa nuoren sairauskeskeistä identiteettiä ja ohjata valmennusta ongelmakeskeiseen ajatteluun.”  

Ilman diagnoosivapautta ei ole Nuotti-valmennusta

Diagnoosivapaus on keskeinen lähtökohta Nuotti-valmennuksessa. Jos diagnoosivapaudesta luovuttaisiin, tarkoittaisi se palvelun alasajoa. 

”Diagnoosivapauden poistuminen tarkoittaisi sitä, että palveluna Nuotti-valmennus päättyisi, toteaa Vamoksen palvelualuejohtaja Jenni Oliveira. ”Nuotti-valmennusta ei enää saisi, vaan vaihtoehtona olisivat muut Kelan kuntoutukset, joita saa diagnoosin perusteella. Siten avun saanti hidastuu ja monimutkaistuu.” 

Haasteet elämässä eivät johdu aina sairaudesta tai vammasta, vaan taustalla voivat olla esimerkiksi haastavat pitkittyneet elämäntilanteet.  

”Tilanne voi lähteä aukeamaan, kun nuori saa rinnalleen luotettavan aikuisen”, Ina huomauttaa ja muistuttaa päättäjiä:  

Diagnoosi, vamma tai sairaus ei voi olla lähtökohta nuoren saamalle palvelulle.”  

Mikä tekee Nuotti-valmennuksesta erityisen?

Tavoitteellisuus 

Nuotti-valmennus on tavoitteellista, mikä erottaa sen esimerkiksi vapaamuotoisesta olemisesta nuorille suunnatuissa paikoissa/järjestöissä. Tavoitteena on saada nuori kiinnittymään työ- ja koulutuspoluille.  

Nuorilähtöisyys 

Nuotti-valmennus on nuorilähtöistä, eli nuori määrittää tavoitteet ja valmentaja liikkuu nuoren luo. Tämä on oleellista monelle juuri työn ja koulutuksen ulkopuolella olevalle nuorelle.   

Ketkä hyötyvät Nuotti-valmennuksesta?

Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret ja erityisesti he, jotka ovat pudonneet muista palveluista. Esimerkiksi Vamoksen Nuotti-valmennuksen toteutuksessa opiskelijoiden määrä kasvoi 43 % ja toisaalta työmarkkinoiden ulkopuolella olevien määrä väheni 48 %. 

Yhteiskunta. Yhden henkilön osalta työllisyys- tai koulutuspoluille pääsy merkitsee 5000–7000 euron vuosittaista taloudellista hyötyä yhteiskunnalle lisääntyneinä tuloina ja vähentyneinä tulonsiirtoina sekä muina kustannuksina. Vaikuttavuuslaskelmien mukaan Nuotti-valmennuksen leikkaaminen sadalta nuorelta säästää kuluja noin 340 000 €, mutta samaan aikaan yhteiskunnallisena hyötynä menetetään noin 1 380 000 euroa viiden vuoden kohdalla valmennuksen päätyttyä. 

 

Teksti: Hanna Suomi 

 

Lue myös 

Nuoren kokemus NUOTTI-valmennuksesta  

Valmentajan kokemus NUOTTI-valmennuksesta 

Diakonissalaitoksen kannanotto NUOTTI-valmennuksesta 

Mikä on NUOTTI-valmennus? 

Kelan tietoa NUOTTI-valmennuksesta 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: