Näin lisätään nuorten osallisuutta päätöksenteossa
Palveluja kehitettäessä tai nuoria koskevassa päätöksenteossa on tärkeää kuulla myös nuoria. Nuorten osallisuus toteutuu paremmin, kun otetaan huomioon tiettyjä periaatteita. Tässä käymme läpi toimintatapoja, jotka on kehitetty Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelmassa yhdessä nuorten kanssa.
1. Tarpeeksi aikaa
Nuorten osallisuus ei toteudu ilman, että siihen käytetään aikaa. Tämä on tärkeä huomioida suunniteltaessa kehittämistyötä tai päätöksentekoprosessia. Aikaa menee muun muassa nuoriin tutustumisessa sekä hyvän ja turvallisen ilmapiirin luomisessa.
Kaikkea yllättävää saattaa tapahtua, joten koko prosessissa on tärkeä varata aikaa nuorten tukemiseen.
2. Tuttu ympäristö ja turvallisuus
Nuorten tavoittamiseen on tärkeä panostaa, jotta vaikuttamaan pääsevät muutkin kuin aktiivisimmat nuoret. Parhaiten nuoret tavoittaa heille tutussa ympäristössä, jossa nuoret jo kokevat ympäristön turvalliseksi. Osallisuuden mielekkyyttä voidaan edistää vaikkapa tarjoamalla nuorille kahvia tai pientä purtavaa.
On tärkeä varmistaa, että nuori kokee olonsa turvalliseksi. Turvallisemman tilan periaatteet on hyvä käydä yhdessä läpi.
3. Joustavuus ja vapaaehtoisuus
Osallistuminen ei saa koskaan olla pakotettua. Eri menetelmiä on hyvä hyödyntää, jotta jokaisen on mahdollista osallistua omalla tavallaan. Tee osallistuminen mahdollisimman helpoksi ja kerro osallistumisen eri vaihtoehdoista. On tärkeää etsiä sellainen tapa, joka tuntuu nuoresta sopivalta ja johon nuori on valmis sitoutumaan.
4. Nuorilta nuorille
Nuorten voi olla helpompi suunnitella, harjoitella ja toimia yhdessä toisten nuorten kanssa. Toisaalta myös vastuun antaminen nuorille on yleensä voimaannuttavaa. Osallista siis nuoria itseään pitämään toisille nuorille esimerkiksi työpaja tai vetämään keskustelua. On kuitenkin hyvä muistaa, että järjestäjän vastuulla on nuorten keskinäinen tutustuminen sekä yhdessä toimiminen.
5. Nuoreen sitoutuminen ja rinnalla kulkeminen
Nuoreen pitää sitoutua! On tärkeää kulkea nuoren rinnalla koko matkan ja varmistaa, että fiilis säilyy hyvänä. Tue nuorta vaikeina hetkinä ja anna myös mahdollisuus keskeyttää projekti, mikäli hänestä tuntuu siltä.
6. Taitojen vahvistaminen
Keskustelkaa siitä, millaisia taitoja nuorella on ja mihin hän kaipaa vahvistusta. Varaa aikaa harjoittelulle ja omien taitojen vahvistamiselle.
7. Palaute ja kannustus
Kysytään nuoren tuntemuksia, annetaan palautetta puolin ja toisin. On myös tärkeää kertoa, miten nuorilta kerättyjä ajatuksia hyödynnetään ja millaisia vaikutuksia niillä on ollut.
Miten sitten nuoria tavoitetaan?
On tärkeää kuulla myös sellaisia nuoria, joilla on omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi erilaisista palveluista tai haasteellisista elämäntilanteista. Paras tapa löytää nuoria on ottaa yhteyttä tahoihin, jotka jo tavoittavat nuoret. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi: