Niuvanniemessä tuetaan väkivaltaista radikalisoitumista ehkäisevää työtä
5.10.2024
Alkusyksystä Diakonissalaitoksen Exit-toiminnan väki kävi vierailemassa Kuopiossa Niuvanniemen oikeuspsykiatrisen sairaalan valtakunnallisella poliklinikalla. Visiitin tarkoituksena oli tutustua, miten työ poliklinikalla liittyy yleisesti väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ekstremismiin ja toisaalta tukee näin erityisesti Exitin omaa työtä teemojen parissa.
Niuvanniemen sairaala on vaativan erityistason hoitoa, asiantuntijapalveluita ja mielentilatutkimuksia tuottava oikeuspsykiatrinen sairaala. Sen etä- ja lähipalveluita tarjoavan poliklinikan tavoitteena on vahvistaa yhteiskuntaan sopeutumista, ehkäistä väkivaltakäyttäytymistä ja uusintarikollisuutta sekä tehdä eri tavoin viranomaisyhteistyötä, neuvontaa ja konsultaatioita erityisesti psykiatriseen oireiluun ja väkivaltakäyttäytymiseen liittyen.
Poliklinikan keskeisenä tavoitteena on tukea erityisesti väliinputoajiksi jääneitä tai sen riskissä olevia henkilöitä heidän sopeutumisessaan ja kiinnittymisessään yhteiskuntaan. Lisätietoa Niuvanniemen valtakunnallisen poliklinikan kuntouttavasta avohoidosta THL:n blogissa täällä.
Tiivistettynä voidaan sanoa, että oikeuspsykiatria tutkii syyntakeisuutta ja psykiatristen häiriöiden suhdetta rikollisuuteen. Oikeuspsykiatriassa voidaan arvioida, onko yksilön riskikäytös (kuten väkivalta toisia kohtaan) lääketieteellinen vai oikeustieteellinen ongelma. Oikeuspsykiatriasta voi lukea enemmän alan ensimmäisestä suomenkielisestä oppikirjateoksesta, ”Oikeuspsykiatria”, joka on ilmestynyt vastikään THL:n kustantamana. Teos löytyy ilmaisena verkkojulkaisuna täältä.
Oikeuspsykiatrisella asiantuntemuksella tuetaan Exit-työtä
Miten oikeuspsykiatrinen ja mielenterveyteen liittyvä työ sitten limittyy väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ekstremismiin?
Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisevän ja torjuvan työn kokemukset ja tutkimus ovat selvittäneet erilaisia haavoittuvuustekijöitä, jotka voivat altistaa radikalisoitumiselle. Altistavia tekijöitä on monen tasoisia, joista osa on yksilöllisiä ja osa esimerkiksi rakenteellisia tai ympäristöön liittyviä. Näistä eräänä tekijänä voivat olla traumaan ja muuhun mielenterveyteen liittyvät asiat.
Joskus tarvitaan oikeuspsykiatrista asiantuntemusta arvioimaan sitä, mistä hoidollisista palveluista väkivaltaisesti radikalisoituneita ajatuksia tai tekoja pohtiva henkilö hyötyisi. Niuvanniemen valtakunnallisen poliklinikan konsultaation avulla Exit-työ saa tarvittaessa arvokasta tukea asiakastyönsä tueksi.
Myös tuore Kansallinen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelma 2024–2027 tunnistaa oikeuspsykiatrian roolin vahvistamisen osana kentän kokonaisuutta ja koordinointia. Uunituoreen ohjelman kansallisen tason toimenpiteisiin on nostettu, että oikeuspsykiatrian roolia ylipäätään vahvistetaan esimerkiksi väkivaltaiseen radikalisoitumiseen liittyvää osaamista alalla vahvistamalla sekä lisäämällä oikeuspsykiatrisen erityisosaamisen hyödyntämistä väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyssä ja torjunnassa (toimenpide 9, s. 21).
Lisäksi toimenpideohjelmassa mainitaan, että Niuvanniemen sairaalan konsultointia lisätään tilanteissa, joissa on kohdennetun väkivallan uhkaa ja psykiatrisen arvion tarvetta (toimenpide 10, s. 22). Tässä vastuutahona ovat Niuvanniemen sairaala, THL ja sisäministeriö, mutta tärkeiksi toimijoiksi on tunnistettu myös paikalliset yhteistyöverkostot ja kansallinen yhteistyöryhmä, joiden joukkoon Diakonissalaitoksen Exit-toiminta kuuluu.
Näiltä osin toimenpideohjelman mukaan tavoitteena on ”varmistaa, että yksilön mielenterveyden oireet tulevat huomioiduksi riittävällä tasolla, ja että eri toimijat ovat tietoisia ja pystyvät mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään Niuvanniemen sairaalan valtakunnallisen poliklinikan tarjoamaa palvelua konsultoinnissa, väkivallan riskiarvioinnissa tai hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa.”
Kohtaamistyön peruspalikat väkivaltaa torjuvan asiakastyön perustana
Lopuksi Exit-toiminnan havaintoja Niuvanniemen poliklinikan väen tapaamisesta ja heidän työhönsä tutustumisesta. Näistä voi ottaa eväitä erilaiseen kohtaamis- ja asiakastyöhön, jossa keskitytään esimerkiksi sosiaaliseen vahvistamiseen.
- Onnistuneen vuorovaikutuksen perustana ovat luottamus ja toimiva yhteistyösuhde, joiden rakentaminen voi viedä aikaa. Toimivaa yhteistyösuhdetta tukee asiakkaan kohtaaminen suoraan ja rehellisesti mutta aidolla kiinnostuksella, myönteisyydellä ja ymmärryksellä.
- Asiakkaan henkilökohtaisen hyödyn, merkityksen ja motivaation tukeminen on oleellista muutosta edistävässä asiakastyössä, kuten uutta elämäntapaa etsittäessä.
- Kun työskennellään väkivaltateemojen kanssa, keskeistä on tarjota asiakkaalla tukea niin, ettei väkivallan käyttö ole osa henkilön elämää jatkossa.
- Oli kyse kuinka haastavista tilanteista ja taustoista tahansa, jokainen haluaa tulla nähdyksi ja kokea itsensä merkitykselliseksi sellaisena kuin on. Kuulluksi tuleminen voi auttaa korjaamaan myös aiempia epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia.
- Elämän mielekkyyden vahvistaminen kokonaisuudessaan tukee toipumista ja muutosta. Tämä voi tarkoittaa niiden konkreettisten asioiden tukemista, jotka tuovat elämään iloa tai myönteistä tekemistä, kuten harrastukset.
Teksti on Diakonissalaitoksen Exit-tiimin kirjoittama. Tutustu toimintaan lisää Exitin omilla verkkosivuilla.