Nuoren ääni: Haluaisin saada töitä ja elää hyvää normaalia elämää täällä

11.9.2024

Lue Suomeen muuttaneen nuoren kokemus siitä millaista on, kun töitä ei saa, vaikka työkokemusta on runsaasti ja kielikin on hallussa.

Olen M, olen 29-vuotias ja asunut Suomessa noin seitsemän vuotta. Minä suoritin pintakäsittelyn perusopinnot Suomessa ja valmistuin maalariksi. Valmistuttuani sain töitä vuokrayrityksestä ja työskentelin maalarina noin puolitoista vuotta. Viihdyin todella hyvin töissä: Työkaverit olivat mukavia ja palkka oli hyvä. Työt kuitenkin loppuivat, eikä uusia löytynyt.

Olen ollut aktiivinen työnhakija ja lähettänyt kymmeniä työhakemuksia eri aloille. Teollisuuden lisäksi hain töitä vähittäiskaupan, varaston, postin ja rakentamisen parista.

Puhun suomea ja minulla on pitkä kokemus alaltani. Työnantajat antavat kuitenkin harvoin vastauksia. Joskus saan vastauksen, että minua ei ole valittu. Usein en kuule työnantajalta mitään. Ymmärrän, että työnantajat palkkaavat mieluummin ihmisiä, joilla on enemmän kokemusta suomalaisesta työelämästä. Se on edelleen turhauttavaa, koska minulla on työkokemusta, mutta suurin osa siitä on hankittu Suomen ulkopuolelta.

Olen harkinnut uudelleenkoulutusta, mutta haen mieluummin töitä nykyiseltä alaltani. En ole koskaan ollut kiinnostunut opiskelusta. Veljeni ovat korkeasti koulutettuja, ja isäni yritti aina työntää minut myös yliopistoon, mutta nuorena halusin vain nopean työn ja omaa rahaa.

Harrastukseni on pelit ja olen hyvä niissä. Minulla saattaisi olla niissä ura, mutta stressaava elämäntilanne ja ahdistus työttömyydestä ovat musertavia. Tällä hetkellä en tunne oloani riittävän terveeksi lähteäkseni täysin uudelle alalle.

Olen saanut paljon apua paikoista kuten NMKY ja Vamos, asioihin, jotka muuten olisivat olleet erittäin vaikeita.

Työelämältä kaipaan paitsi palkkaa myös työn tuomaa sosiaalista sisältöä. Suurin osa ystävistäni asuu muualla, eikä uusien ystävien saaminen ole helppoa. Vaikeus löytää töitä sai minut vakavasti miettimään Suomesta lähtemistä. En halua lähteä Suomesta. Minulla on täällä paljon hyvää. Kansalaisuuden saaminen oli minulle tärkeää ja merkityksellistä. Haluaisin saada töitä ja elää hyvää normaalia elämää täällä.

Tekstin on kirjoittanut nuori, M.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: