Nuoren ääni: Nuorten hyvinvointi ja tulevaisuuden paineet

16.10.2024

Nyky-yhteiskunta liikkuu kovaa vauhtia. Nopea tahti sekä paine menestyä luovat suorittamisen ilmapiirin. Samaan aikaan nuorten hyvinvointi on laskussa. Lue Loviisan ajatuksia nuorten tilanteesta ja tuen tarpeesta.

Viime vuosina mielenterveysperustein myönnetyt eläkkeet ovat kasvaneet huolestuttavasti. Samaan aikaan kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että yhä useampi opiskelija kokee, ettei saa tarvitsemaansa tukea hyvinvoinnin haasteiden lisääntyessä. Tämä herättää kysymyksen, onko nuorille riittävästi tilaa kasvaa ja kehittyä, vai tuntuuko tulevaisuus vain suorittamiselta?

Hyvinvointi koostuu monista tekijöistä, kuten fyysisestä terveydestä, henkisestä tasapainosta, sosiaalisesta tuesta ja elämänhallinnan taidoista. Työelämässä ja opinnoissa hyvinvointi edellyttää erityisesti riittävää tukea, joustavuutta ja mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen. Nuorten kohdalla tämä tarkoittaa, että koulut ja oppilaitokset tarjoavat riittävästi resursseja mielenterveyspalveluihin, opinto-ohjaukseen ja henkilökohtaiseen tukeen.

Monet nuoret kokevat, että heiltä vaaditaan liikaa ja että heillä ei ole tarpeeksi aikaa tai tilaa hengähtää, tai miettiä omaa tulevaisuuttaan. Kun nuorilta vaaditaan liikaa, se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että heidän odotetaan suoriutuvan erinomaisesti koulussa, olemaan aktiivisia harrastuksissa, ylläpitämään sosiaalisia suhteita ja vieläpä valmistautumaan tulevaisuuden uraan. Tämä voi johtaa ylikuormitukseen, stressiin ja jopa uupumukseen. Yhteiskunta voisi tehdä muutoksia esimerkiksi lisäämällä tukea mielenterveyspalveluihin, tarjoamalla joustavampia koulutusvaihtoehtoja ja vähentämällä suorituspaineita.

On tärkeää, että yhteiskunta ja oppilaitokset tunnistavat nämä haasteet ja tekevät tarvittavat muutokset nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Lisäksi olisi tärkeää korostaa nuorten hyvinvointia ja jaksamista yhtä paljon kuin heidän akateemisia ja urheilullisia saavutuksiaan.

 

Kirjoittaja – Loviisa

 

Kirjoitus on osa Ääni nuorille! -blogisarjaa, jossa nuoret kirjoittavat omia kokemuksiaan yhteiskunnasta ja sen ulkopuolelta.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: