Nuoren ääni: Työkaluja ja takapakkia oman talouden hallinnassa

20.11.2024

“Olen elämäni aikana käynyt monia vaiheita läpi talouden hallinnan suhteen, usein en kovin tasaisia sellaisia.  Olen kokenut ahdistusta rahaan liittyen ja kokenut, etten ikinä oppisi esimerkiksi säästämään”, pohtii Iida kirjoituksessaan.

Omasta taloudesta puhuminen on ollut aika hankalaa varsinkin silloin, kun talouden hallinta on ollut retuperällä. Tuloni ovat olleet vaihtelevia, olen ollut Kelan etuuksien varassa pitkään ja sieltä ponnistanut palkkatyöhön ja päässyt kokemaan omavaraisuutta. Kelan etuuksia saadessani ajattelin usein, etteivät rahat riitä mihinkään ja koin hetkittäin epätoivoa talouteni suhteen.

Kulutuskäyttäytymiseni oli hallitsematonta, enkä elänyt varojeni mukaan. Ostin paljon uusia vaatteita, tavaroita ja kävin ulkona syömässä. Käytin rahojani näin jälkeenpäin katsottuna turhuuksiin, enkä mihinkään kovin kestävään. Silloin minulla ei myöskään ollut motivaatiota katsella kulutustani realistisesti, vaan suljin silmäni totuudelta. Otin pikavippejä ja maksoin niitä pois korkeiden korkojen kera. Maksan niitä edelleen.

Oman motivaattorin löytyminen auttoi

Löysin kuitenkin yhden asian, jota halusin enemmän, kuin mitään. Halusin päästä matkustamaan ja tätä varten tulisi säästää. Oman talouden hallinnan kannalta on mielestäni tärkeää löytää ne asiat, jotka motivoivat toimimaan kestävästi. Minulle, Kelan etuuksilla elävälle ihmiselle, talouden hallinnan lisääntyminen vaati oikean motiivin. Asian, jota halusin enemmän, kuin nopeaa mielihyvää, jota esimerkiksi ostokset toivat.

Motivaattorin löytämisen jälkeen olin valmis katselemaan omaa kulutustani, mihin rahani menevät ja oliko kaikki tarpeellista. Listaa laatiessa löysin useita asioita, joita en oikeastaan tarvinnut, mutta olin halunnut. Pohdinnan jälkeen sain laadittua suunnitelman, jota aioin noudattaa. Rahan tuhlaamisesta oli kuitenkin syntynyt tapa, ja tapaa oli vaikea rikkoa.

Työkaluja ja takapakkia

Asioita, joita aloin tekemään säästämisen eteen olivat muun muassa budjetin laatiminen, avoin keskustelu ystävien ja läheisten kanssa, hintojen tarkkailu ja vertailu, turhien tilausten lopettaminen, säästöpossun käyttöönottaminen. Tehdessäni edellä mainittuja asioita aloin huomata edistystä, edistymisen huomaaminen lisäsi motivaatiota jatkaa. Huomasin käsitykseni talouden hallinnasta lisääntyneen ja onnistuin Kelan etuuksilla ollessani elämään järkevästi ja vastuullisesti, säästäen.

Aloittaessani palkkatyössä otti talouden hallintani takapakkia. Innostuin tulojen lisääntymisestä, enkä osannut käyttää palkkaa järkevästi. Tulot kasvoivat, mutta samaa tahtia myös menot. Sekava talouden hallinta jatkui lähemmäs neljä vuotta, jonka aikana olin ehtinyt hankkia myös luottokortin ja lisää velkaa. Elin hetkessä, enkä ajatellut tulevaa saati säästämisen tärkeyttä. Koin useasti ahdistusta kulutuksestani ja siitä, etten saanut rahojani riittämään.

Apua on saatavilla

Keskustelin ystäväni kanssa lainoista, joita minulle oli pikavippien ja osamaksusopimusten kautta kertynyt. Hän ohjasi minua kilpailuttamaan lainani ja täten löysin palvelun, joka yhdisti kaikki lainani ja tämän jälkeen maksoin pienemmillä kuluilla niitä pois. Edelleen maksan osamaksuja ja lainoja pois, mutta joustavasti ja kestävällä tavalla. En siis maksa enää pelkkiä korkoja.

Toinen ystäväni istui pyynnöstäni kanssani alas ja kävimme yhdessä läpi vuoden ajalta kaikki tilitietoni. Tilanne oli ahdistava, sillä jouduin kohtaamaan oman kulutuskäyttäytymiseni, enkä pitänyt siitä, mitä näin. Elin yli varojeni edelleen, mutta ystäväni avulla laadimme tarkan budjetin ja sen laatimisen jälkeen olen noudattanut sitä parhaani mukaan.

Olen onnistunut pääsemään tilanteeseen, jossa pakollisten menojen jälkeen saan laitettua rahaa myös säästöön. En siis joudu turvautumaan lainoihin, mikäli yllättävä meno sattuu eteeni. Näin ollen olen lähempänä itsenäisyyttä talouden hallinnan kanssa.

Kirjoittaja: Iida

Kirjoitus on osa Ääni nuorille! -blogisarjaa, jossa nuoret kirjoittavat omia kokemuksiaan yhteiskunnasta ja sen ulkopuolelta. Kirjoitus on tehty yhteistyönä Taloustaitohankkeen kanssa ja on osa kansallisen talousosaamisen strategian viestinnän kick offia.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: