Nuoret SIB Jyväskylä: ”Toiminta on auttanut minut ylös vaikeasta paikasta ja olen saanut sitä kautta elämän rullaamaan!”

9.10.2024

Nuoret SIB Jyväskylän toiminnassa nuorten määrä on tasaista tahtia kasvanut ja neljäs lukuvuosi on käynnistynyt. Toiminnassa on mukana tällä hetkellä reilu sata erilaisessa elämäntilanteessa olevaa nuorta. Toimintaa on kehitetty vastaamaan yhä enemmän muuttuvia nuorten tarpeita, jotta toiminnan vaikuttavuus voidaan taata jokaisen yksilöllinen tilanne huomioiden.

Lähikuva neliapilaa pitelevästä kädestä. Neliapila kuvaa SIB Jyväskylä -toiminnan vaikutuksia.

Keväällä Lapset ja nuoret SIB-ohjelma toteutti vuosittaisen asiakaskyselyn, jonka avulla kuultiin kaikissa osahankkeissa mukana olevien nuorten ja perheiden kokemuksia toiminnasta sekä sen vaikutuksista. Nuoret SIB Jyväskylän toteutuksen osalta kyselyyn vastasi noin 40 prosenttia nuorista.

Kyselyyn vastanneista nuorista 80 prosenttia toi esiin tulleensa kuulluksi ja kohdatuksi toiminnassa. Se kiteyttääkin hyvin meidän rinnalla kulkijoiden tärkeimmät tehtävät: pysähtyä, kohdata ja huomioida nuori kokonaisvaltaisesti. Lähes kaikki vastaajista kokivat myös luottavansa rinnalla kulkijaan. Luottamusta nuoreen pystytään SIB toiminnassa rakentamaan pitkäjänteisesti ja ennen kaikkea nuoren omilla ehdoilla.

Tavoitteena on toisen asteen tutkinnon suorittaminen sekä työllistyminen

Nuoret SIB Jyväskylän toiminnan tavoitteena on toisen asteen tutkinnon suorittaminen sekä työllistyminen. Nuorten hyvinvointia tuetaan monipuolisesti monella elämän eri osa-alueella, jotta toimintakyky, toimijuus sekä usko vahvistuvat, jolloin myös tavoitteet ovat saavutettavissa.

Kyselyn avoimet osiot tarjosivat nuorille tilaisuuden kuvailla omin sanoin esimerkiksi sitä, millainen vaikutus yksilövalmennuksella sekä ryhmätoiminnalla on ollut heidän elämäänsä ja hyvinvointiinsa:

”Olen saanut kannustusta tulevaisuutta koskeviin asioihin kuten opintoihin ja kesätöihin. Valmentajan kanssa keskustelu on helpottanut myös stressiä. SIB on mahdollistanut harrastustoimintaa, joka muuten ei olisi onnistunut. Eniten vaikuttaa valmennuksen henkilökohtaisuus ja mahdollinen yhteisöllisyys muiden nuorten kanssa. ”

”Olen pystynyt puhumaan luotettavalle henkilölle asioista ja oppinut luottamaan muihin sekä navigoimaan elämää helpommin. Ryhmätoiminta on kannustanut minua samoin tavoin.”

”SIB-työntekijä on ollut tukena monessa hankalassa hetkessä, tehden niistä helpompia. Muutosta on edistänyt se, että työntekijä on mukava ja luotettava. Koen SIB-toiminnan turvalliseksi tilaksi.”

“Nuoret SIB Jyväskylä tuo toivoa tulevaisuuteen.”

Nuorilta pyydettiin asiakaskyselyssä myös kehitysehdotuksia toimintaa koskien. Osa nuorista toivoi enemmän tapaamisia oman rinnalla kulkijan kanssa, jotkut taas toivoivat toiminnan jatkuvan samaan malliin. Yksi nuori toi puolestaan esiin ajatuksen kyselylomakkeesta, jonka avulla olisi helpompi kertoa omista avuntarpeistaan.

Suosittelisivatko nuoret sitten SIB-toimintaa muille vertaisille ja miksi?

”Suosittelen. SIB on pystynyt tukemaan minua kouluun liittyvissä asioissa ja henkilökohtaisissa asioissa, mutta myös mahdollistanut muun avun.”

”Suosittelisin SIB-hanketta tukea tarvitseville. SIB-hanke antaa apua, jota on vaikea saada muualta. Oma työntekijä on tiiviisti mukana kouluarjessa, kuin myös haasteissa opintojen ulkopuolella. SIB tuo toivoa tulevaisuuteen.”

Olemme nöyrästi ylpeitä saamastamme palautteesta. Tästä on hyvä jatkaa toiminnan vaikuttavuuden arviointia ja kehittämistä sekä ennen kaikkea työtä upeiden nuorten parissa!

Kirjoittaja Jenna Oksanen toimii Nuoret SIB Jyväskylän valmentajana

 

SIB-rahoitusmalli on uudenlainen tapa tuottaa ennaltaehkäiseviä palveluita. Samalla kun toiminta vahvistaa hyvinvointia, se vähentää yhteiskunnan kustannuksia ja kasvattaa verotuloja. Käytännössä rahoitusmallissa julkinen sektori määrittelee haluamansa lopputuloksen, ei sen tuottamisen tapaa. Julkinen sektori maksaa vain, jos lopputulokseen päästään todistetusti. Diakonissalaitoksen Vamos toimii päätoteuttajakumppanina Lapset ja nuoret SIB-hankkeessa kolmella paikkakunnalla.
Lue lisää SIB Jyväskylästä
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: