Kannsnotto: Nuorten huumekuolemat kaksinkertaistuivat – nyt on aika herätä!
29.11.2024
Tilastokeskuksen mukaan nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Olemme tästä todella huolissamme. Tilanne on paha ja pahenee entisestään, ellei asiaan puututa riittävän tehokkaasti ja nopeasti. Päihderiippuvuus on sairaus, ja sitä on hoidettava sellaisena. Lääketiede ja päihdetyötä tekevien kokemus tarjoavat toimivia keinoja, jos todella haluamme ratkaista ongelman.
Tilastokeskus julkaisi eilen 28.11. vuoden 2023 kuolemansyytilastot. Niistä selvisi, että nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Olemme tästä todella huolissamme varsinkin, kun eniten huumekuolemia oli nuorten 15-24-vuotiaiden keskuudessa.
Tilanne on paha ja pahenee entisestään, ellei asiaan puututa riittävän tehokkaasti ja nopeasti. Päihderiippuvuus on sairaus, ja sitä on hoidettava sellaisena. Lääketiede ja päihdetyötä tekevien kokemus tarjoavat toimivia keinoja, jos todella haluamme ratkaista ongelman.
Tilanne kaupunkien kaduilla on raadollinen. Päihdekulttuurin sisällä tapahtunut muutos viime vuosien aikana on ollut nopeaa ja suunta erittäin huono ja huolestuttava. Diakonissalaitoksen Tukialuksen katuympäristössä kohtaamat ihmiset ovat entistä huonokuntoisempia ja entistä nuorempia, mikä on todella hälyttävää.
Diakonissalaitoksen ratkaisut huumekuolemien vähentämiseksi:
- Lakisääteinen valvottu laaja yhteistyövelvoite sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille päihde- ja mielenterveystyökentälle rakenteellisten ongelmien korjaamiseksi ja toimivien palveluiden turvaamiseksi.
- Kynnyksetön pääsy päihde- ja huumehoidon arvioon, mukaan lukien opioidikorvaushoito.
Huumeidenkäyttötila mahdollistaisi kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevien nuorten pääsyn hoidon arvioon, ja samalla jopa kuolemaan johtavat pistämiskomplikaatiot vähenisivät. - Nuorille kohdennettuja anonyymejä, laajasti yli sektorirajojen tukea tarjoavia etsiviä, jalkautuvia ja kohtaavia palveluita heidän omaan toimintaympäristöönsä.
- Kaikille nuorille tasavertaisesti mahdollisuus saada ympäristön aiheuttamista paineista ja/tai taloudellisesta tilanteesta riippumatta turvallinen harrastus tai vapaa-ajan toiminta, joka kytkee yhteiskunnan rakenteisiin.
Diakonissalaitoksen Tukialus-hanke on tehnyt etsivää ja jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä kaupunkien kaduilla vuodesta 2019 alkaen. Vuosien 2019–2024 aikana Tukialuksen jalkautuvan etsivän työn ammattilaiset kohtasivat yli 5 500 eri kohderyhmän ihmistä yhteensä noin 27 000 kertaa. Toimintaa on ollut vuosien aikana Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Jyväskylässä.
Rinnekotien opioidikorvaushoitoyksiköissä Helsingissä ja Tampereella panostamme myös nuorten huumeita käyttävien ihmisten hoitoon. Tutkimusten mukaan opioidikorvaushoito voi parhaimmillaan puolittaa huumeitä käyttävien ihmisten kuolleisuuden.
Lisätietoa:
- Miinukka Tuominen-Hakoila, vaikuttamistyön päällikkö (miinukka.tuominen-hakoila@hdl.fi 040 7058256)
- Robert Koski, Tukialuksen projektipäällikkö (robert.koski@hdl.fi 050 594 5293)