Nuorten ohjelma teki tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa
9.12.2024
Nuorten ohjelma on kehittänyt uusia tapoja vahvistaa haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa. Kuntoutussäätiön toteuttaman arvioinnin mukaan Nuorten ohjelmassa mukana olleiden nuorten hyvinvointi parani monella tavalla: esimerkiksi mielenterveys ja jaksaminen paranivat, itsetuntemus kasvoi ja luottamus omaan tulevaisuuteen vahvistui. ”Nuorten ohjelmassa mukana oleminen mullisti ja toi suuntaa elämälleni.”
Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma on ollut käynnissä vuosina 2022–2024. Sen tavoitteena on ollut lisätä nuorten osallisuutta, tarjota työelämäkokemuksia ja vahvistaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä yhteiskunnassa.
Ohjelmassa nuoret itse ovat olleet keskeisiä toimijoita: kolmen vuoden aikana tiimissä ja projekteissa on työskennellyt yhteensä 11 kokemustyöntekijää. Yksi heistä on Mila Nikkanen, joka löysi Nuorten ohjelman Vamos-palveluiden kautta. ”Yhteiskuntaan vaikuttaminen tuntui aluksi kaukaiselta ja mahdottomalta. Nuorten ohjelman myötä se tuli lähemmäs”, hän toteaa.
Mila oli mukana Nuorten ohjelmassa ensin keikkaluontoisesti. Ohjelmassa kehitetyn keikkatyön mallin avulla nuorille on tarjottu mahdollisuuksia osallistua erilaisiin vaikuttamiseen liittyviin tehtäviin matalalla kynnyksellä. Keikkatyömahdollisuuksia, kuten saavutettavamman vaalikoneen kehittämistä, artikkeleiden kirjoittamista, valokuvausta, vaikuttamistapahtumien järjestämistä ja kampanjointia, on tarjottu ohjelmassa yhteensä yli 500.
Syksystä 2023 lähtien Mila palkattiin kokemustyöntekijäksi tiimiin. Sen myötä hän on päässyt mukaan esimerkiksi eduskunnan Nepsy-verkostoon sekä nuorten mielenterveyden tukiverkostoon. ”Sain kokemuksen siitä, että äänelläni on merkitystä ja että minäkin voin vaikuttaa. Nuorten ohjelmassa mukana oleminen mullisti ja toi suuntaa elämälleni.”
Tuki auttoi nuoria löytämään oman äänensä
Nuorten ohjelma tarjosi osallistujilleen monipuolista ja matalan kynnyksen tukea, joka vahvisti heidän osallisuuttaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan. Turvallinen ja kannustava yhteisö mahdollisti taitojen harjoittelemisen ja itseluottamuksen kehittymisen. Vaikuttamistyöpajoja, valmennuksia ja kokemustyöpajoja järjestettiin yli 100 kertaa kolmen vuoden aikana.
Valmennusten tavoitteena oli tukea nuorten osaamista vaikuttamistyössä. Esimerkiksi vaikuttamiseen liittyvät valmennukset, mediakoulutukset ja “Vaikuttajan hyvinvointi” -teemat vahvistivat nuorten kykyä viestiä ja toimia vaikuttavasti. MakeSomeNoise-konseptin valmennuksissa harjoiteltiin erityisesti julkista puhumista ja esiintymistaitoja.
Työpajoissa keskityttiin muun muassa Nuorten ohjelman toiminnan kehittämiseen, omiin kokemuksiin ja niiden hyödyntämiseen sekä esimerkiksi hankesuunnitteluun. Yhteiskunnallisia teemoja käsiteltiin luovasti esimerkiksi meemityöpajoissa.
Nuorten ääni pääsi esille päätöksenteossa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa
Ohjelma onnistui nostamaan nuorten ääntä esiin tilanteissa, joissa sitä ei aiemmin ollut kuultu. Eduskunnan työryhmien lisäksi nuorten kokemuksia tuotiin esille lukuisissa tapahtumissa. Nuoret kohtasivat lähes 100 kansanedustajaa tai ehdokasta, joiden kanssa keskusteltiin esimerkiksi nuorten osallisuudesta päätöksentekoon, nuorten syrjäytymisen ehkäisystä, Nepsy-asioista, nuorten mielenterveydestä, sosiaalihuoltolain uudistuksesta ja arjen tuesta. Näiden kohtaamisten kautta nuoret saivat konkreettisia mahdollisuuksia vaikuttaa ja tuoda omia kokemuksiaan osaksi päätöksentekoa.
Mila kokee, että hänen ajatuksensa päättäjistä ja päätöksenteosta ovat muuttuneet merkittävästi: “Olen oppinut, että päättäjät kuuntelevat kyllä. Muutosta on oikeasti mahdollista tehdä, ja meidän nuorten kokemuksilla on merkitystä.”
Ohjelmassa hyödynnettiin monipuolisesti myös erilaisia vaikuttamiskanavia. Ääni nuorille! -blogit, somekanavat ja podcastit antoivat tilaa nuorten tarinoille ja näkemyksille. Nuoret kirjoittivat myös mielipidekirjoituksia, kampanjoivat ja puhuivat erilaisissa tilaisuuksissa, kuten paneelikeskusteluissa ja yhteiskunnallisissa tapahtumissa. Nuoret olivat esillä myös erilaisissa uutismedioissa, kuten MTV3:n Aamu-tv:ssä, paikallisuutisissa ja Ylen Uutisissa sekä yhdessä dokumentissa. Nuorten ääni saatiin osaksi julkista keskustelu eri kanavien ja tapahtumien kautta.
Rakenteita pysyvälle muutokselle
Vaikka muutokset yhteiskunnassa tapahtuvat usein hitaasti, Nuorten ohjelma onnistui kolmen vuoden aikana voimaannuttamaan osallistuneita nuoria. Heille on annettu välineitä, rohkeutta ja itsevarmuutta käyttää ääntään sekä vaikuttaa yhteiskunnassa. Kokemus siitä, että omilla mielipiteillä on merkitystä, on vahvistanut nuorten uskoa tulevaisuuteen ja heidän mahdollisuuksiinsa muuttaa asioita.
Nuorten ohjelman opeista on koottu Ääni nuorille! -toimintamalli, joka tarjoaa konkreettisia välineitä ja menetelmiä nuorten äänen vahvistamiseen päätöksenteossa ja julkisessa keskustelussa. Toimintamallin avulla on tarkoitus levittää ohjelman oppeja laajemmin ja auttaa eri organisaatioita ja yhteisöjä ottamaan nuoret mukaan kehittämiseen ja vaikuttamiseen.
Diakonissalaitos jatkaa aktiivisesti työtä haavoittuvassa asemassa olevien nuorten osallisuuden edistämiseksi. Ohjelman aikana kehitetyt toimintatavat, kuten keikkatyön malli ja kokemustyöntekijä osana työyhteisöä -malli, jäävät osaksi organisaation toimintaa. Näin varmistetaan, että nuorilla on jatkossakin tilaa vaikuttaa ja tuoda äänensä kuuluviin yhteiskunnassa. Tämä työ rakentaa perustaa pysyvälle muutokselle, jossa jokainen nuori voi olla osa yhteiskuntaa aktiivisena ja arvostettuna toimijana.
Teksti: Hanna Suomi
Tutustu Ääni nuorille! -toimintamalliin: www.hdl.fi/aaninuorille
Nuorten ohjelman evaluointiraportti