Nuorten ohjelman aikana toteutetut pilotit ja niiden opit tulevaisuuteen

10.12.2024

Nuorten ohjelma oli käynnissä vuosina 2022–2024. Sen aikana toteutettiin useita eri kokeiluja ja projekteja, joiden avulla opittiin, miten erilaisille nuorten äänille tehdään tilaa yhteiskunnassa. Tässä artikkelissa on koottuna opit eri kokeiluista ja projekteista.

Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilu

Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeiluun osallistuneet nuoret ZamZam ja Jamshid istuvat pienen pöydän äärellä ja pelaavat korttia

Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilussa kävi ilmi, että työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten on helpompi kiinnittyä työelämään, jos heille on tarjolla rinnalla kulkevaa tukea.

Suomen Diakoniaopisto ja Diakonissalaitoksen Vamos ja Nuorten ohjelma järjestivät syksystä 2022 kevääseen 2023 kestävän Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun. Kokeilun tavoitteena oli etsiä uusia tapoja edistää koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten työelämäpoluille kiinnittymistä sekä löytää ratkaisuja hyvinvointi- ja palvelualojen henkilöstöpulaan.

Käytännössä nuorille järjestettiin neljän viikon mittainen kokeilujakso, jossa hän sai tutustua sote- ja hyvinvointialoille. Kokeiluun yhdistettiin Vamos-valmennuksen tarjoama rinnalla kulkeva tuki, jossa jokainen nuori sai henkilökohtaista apua koko kokeilujakson ajan ja myös sen jälkeen.

Kokeilu paransi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Merkittävässä roolissa oli rinnalla kulkeva tuki.

Kokeilu tarjosi paljon oppeja siitä, millaista tukea nuoret kaipaavat työelämältä ja miten heille tarjotaan parhaat mahdollisuudet kiinnittyä Kokeilu loi pohjaa nuorten kokemustyöntekijöiden palkkaamiseen ja tuen prosessiin.

Lue lisää kokeilusta

Nuorten ääntä Oulun kaupungin päätöksentekoon -kokeilu

Kaksi nuorta seisoo kadulla ja näyttää peukaloa.

Nuorten ääntä Oulun kaupungin päätöksentekoon -kokeiluun palkattiin kaksi kokemustyöntekijää, jotka pitivät tulevaisuuskeskusteluja noin sadalle nuorelle.

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma ja Oulun Diakonissalaitos kehittivät yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa nuorten vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätöksentekoon. Taustalla oli halu saada erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääni kuuluviin ja lisätä heidän osallisuuttaan yhteiskunnassa.

Kokeiluun palkattiin kaksi kokemustyöntekijää, jotka tapasivat noin sata nuorta. Nuoria tavattiin paikoissa, joissa he normaalistikin viettivät aikaa. Tapaamisissa nuorten kanssa käytiin tulevaisuuskeskusteluja.

Kokeilun kautta opimme paljon haavoittuvassa asemassa olevien nuorten osallisuudesta, mikä loi osaltaan pohjaa Ääni nuorille! -toimintamallille. Erityisesti vertaisuus, eli nuorilta nuorille -menetelmä oli kokeilussa ja sen onnistumisessa avainasemassa.

Lue lisää kokeilusta

Kokonaisena työssä -hanke

Kokonaisena työssä -hanke on ollut käynnissä vuosina 2023-2025. Sen tavoitteena on heikommassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten aikuisten osallisuuden edistäminen vahvistamalla kokemusosaamisen tunnistamista ja hyödyntämistä sekä työelämävalmiuksia. Hanketta on toteutettu yhdessä Suomen Diakoniaopiston ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa ja se on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama hanke.

Hankkeen aikana nuorten kokemusosaamisen tunnistamiseen ja hyödyntämiseen on kehitetty toimivia menetelmiä ja materiaaleja. Hanke loi käytänteitä sille, miten Diakonissalaitos hyödyntää myös jatkossa kokemusosaamista.

Kokonaisena työssä -hanke jatkuu tammikuun 2025 loppuun saakka.

Ääni nuorille -kanavat

Nuori istuu äänitysstudiossa ja katsoo vieressä istuvaa henkilöä hymyillen.

Nuorten äänille on tehty tilaa monella eri tavalla. Nuoret muun muassa tuottivat Ääni nuorille! -podcastin, jossa nuoret keskustelevat asiantuntijavieraiden kanssa heille tärkeistä yhteiskunnallisista teemoista. Kuva: Hanna Suomi

Nuorten ohjelman aikana luotiin erilaisia kanavia, joissa haavoittuvassa asemassa olevat nuoret voivat itse kertoa ajatuksistaan yhteiskunnasta ja sen ulkopuolelta.

Ääni nuorille! -blogi on väylä nuorille, jotka kokevat halua kirjoittaa yhteiskunnallisista teemoista. Nuorten ohjelman aikana nuorten kirjoittamia blogikirjoituksia on ilmestynyt 31 kappaletta. Myös jatkossa nuoret eri Diakonissalaitoksen palveluista tulevat jakamaan ajatuksiaan Ääni nuorille -blogin kautta.

Ääni nuorille! -podcast toteutettiin vuosina 2022–2023 yhdessä nuorten kanssa. Podcastin aiheet koottiin 140 haavoittuvassa asemassa olevan nuoren kanssa käydyistä keskusteluista. Näistä syntyi kuusi aihetta, joista nuoret työstivät jaksot yhteisissä työpajoissa. Kaikkiaan podcastia oli toteuttamassa 11 nuorta, ja käytännössä tämä tarkoitti podcast-jaksojen käsikirjoituksen kirjoittamisen, jaksojen juontamisen, kutsuttavien asiatuntijavieraiden valitsemisen. keskustelijoina toimimisen jaksoissa, podcastin jinglen tuottamisen ja graafisen ilmeen suunnittelun sekä lopullisten jaksojen editoinnin. Teknisen puolen toteutti Artlab Studio.

Ääni nuorille! -tilillä Instagramissa olemme jakaneet oppejamme nuorten äänen vahvistamisesta yhteiskunnasta sekä nuorten ajatuksia yhteiskunnasta. Tiliä on toteutettu yhdessä kokemustyöntekijöiden sekä muiden nuorten kanssa.

Viiden nuoren ryhmä.

MakeSomeNoise-puhujaverkoston avulla nostetaan nuorten ääntä julkiseen keskusteluun ja organisaatioiden kehittämiseen. Nuoret valmistuvat puhujiksi MakeSomeNoise-tilaisuudessa, joka järjestettiin viimeksi eduskuntatalolla.

MakeSomeNoise-konsepti siirtyi Diakonissalaitokselle vuoden 2023 alussa ja on yksi kanava nuorille saada omaa ääntään kuuluville. MakeSomeNoise-puhujaverkoston avulla nostetaan nuorten ääntä julkiseen keskusteluun ja organisaatioiden kehittämiseen. Konseptiin kuuluu nuorten valmentaminen puhe- ja esiintymistaidoissa yhdessä ammattilaisten avustuksella. Valmennuksen päätyttyä nuoret valmistuvat MakeSomeNoise-puhujiksi, ja yritykset ja organisaatiot voivat tilata nuoria puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin.

Ääni nuorille! -kanavien ja MakeSomeNoise-konseptin avulla konseptin kehittämistyön kautta olemme oppineet siitä, miten nuoria voidaan tukea oman äänensä esille tuomisessa ja miten voimme tehdä nuorten äänille tilaa julkisessa keskustelussa.

Kansalaisaloitekampanja nuoriasiavaltuutetusta

Neljän nuoren ryhmä. He ovat puistossa.

Nuoret ovat olleet keskeisiä toimijoita Nuorten ohjelmassa. Tiimissä on työskennellyt 11 kokemustyöntekijää ja nuorille on tarjottu yli 500 vaikuttamiseen liittyvää keikkaa. Nuoret kampanjoivat muun muassa kansalaisaloitteen merkeissä.

Kampanjan tavoitteena oli löytää uusia tapoja edistää 18–29-vuotiaiden nuorten aikuisten osallisuutta yhteiskunnassa sekä vahvistaa nuorten aikuisten edun ajamista osana yhteiskunnan rakenteita.

Kampanja sisälsi seuraavanlaisia toimenpiteitä:

  • Verkostoyhteistyössä syksyllä 2022 Diakonissalaitos, Suomen Diakoniaopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Länsi-Suomen Diakonialaitos, Lahden Diakonialaitos, Oulun Diakonissalaitos ja STEP-koulutus aloittivat kansalaisaloitteen valmistelun. Tässä Nuorten ohjelman asiantuntijat ja kokemustyöntekijä olivat keskeisesti mukana.
  • Kansalaisaloite nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta julkaistiin maaliskuussa 2023. Tavoitteena oli saada 50 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen, joka ehdotti Suomeen nuoriasiavaltuutetun viran perustamista. Nuoriasiavaltuutettu ajaisi 18-29-vuotiaiden nuorten etuja ja oikeuksia samaan tapaan kuin lapsiasiavaltuutettu edistää alle 18-vuotiaiden asemaa.
  • Yhteisötyöntekijä edisti nuorten osallisuutta Yhteisötyöntekijä organisoi nuorille mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa vaikuttamistoimintaa.
  • Nuorten vaikuttamistoimintaan kuului työpajoja, tempauksia ja someviestintää Instagramissa ja Tiktokissa nuorten omilla @nuoriasiavaltuutettu-tileillä.
  • Organisaatioiden kampanjatyö kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräämiseksi sisälsi monipuolista viestintää ja vaikuttajayhteistyötä.
  • Päättäjätapaamisissa nuoret ja asiantuntijat jakoivat rinta rinnan osaamistaan eri puolueiden kansanedustajien käyttöön erilaisissa tapaamissa eduskunnassa ja tapahtumissa. Nuoret ja nuorten kanssa työskentelevät jalkautuivat vaaliteltoille kohtaamaan kansanedustajaehdokkaita ja kampanjoimaan nuorten aikuisten asialla.

Kampanjan aikana vuoropuhelu nuorten ja päättäjien välillä lisääntyi ja näkyvyys nuorten aikuisten edunvalvonnan tarpeelle kasvoi. Kansalaisaloite johti lakialoitteeseen. Nuorten osallisuus Diakonissalaitoksen vaikuttamistyössä lisääntyi.

Kansalaisaloitekampanja tarjosi paljon oppeja siitä, miten vaikuttamistyötä tehdään erilaisista taustoista tulevien nuorten kanssa. Tämä loi osaltaan pohjaa Ääni nuorille! -toimintamallin kehittämiseen.

Teksti: Hanna Suomi

Lue myös: Nuorten ohjelma teki tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa

Nuorten ohjelman evaluointiraportti

 

 

 

 

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: