Oma talous kuntoon Raha-Amigon avulla
27.7.2021
Oma talous voi lähteä sivuraiteille jo nuorena. Diakonissalaitoksen Vamoksen koordinoima Taloustaitohanke tukee nuoria kohti parempaa oman talouden hallintaa. Raha-Amigo -mallissa nuori saa tuekseen pankin koulutetun vapaaehtoisen, joka mentoroi nuorta niissä asioissa, joissa tarvetta on.
Annalla oli ollut stressiä raha-asioista jo pitkään. Lähtötilanteesta löytyi vuokrarästiä, osamaksuja, pikavippiä, tuhottomasti laskuja ja maksuhäiriömerkinnän uhka vaani nurkan takana. ”Halusin vaan kaiken avun ja neuvot mitä voi saada, jotta oppisin hallitsemaan talouttani.” Anna ei tiennyt Raha-Amigosta juuri mitään, kun sosiaalityöntekijä vinkkasi siitä. ”Olin, että ihan sama, kaikki keinot käyttöön, kokeillaan sitä.”
Lempeä, empaattinen ja jämäkkä Annika Iso-Oja oli juuri sitä, mitä Anna tarvitsi saadakseen oman taloutensa raiteilleen.
”Oli plussaa, että mentori oli tosi empaattinen eikä sanonut kertaakaan mitään negatiivista siitä, että olin ongelmissa.” Kun nuorilta kysytään, millaisia toiveita heillä on mentorin suhteen, on empaattisuus listan kärjessä. Velkaantumisesta koetaan jo muutenkin tarpeetonta häpeää, jonka vuoksi raha-asioiden puheeksi ottaminen on vaikeaa.
Valmennus oli konkreettisia toimia
Annika lähti ensitapaamiselle ilman odotuksia. Ainoa toive oli, että valmennussuhteesta olisi nuorelle aidosti hyötyä, ja että itse pystyisi auttamaan nuorta. Hän sai valmennettavansa tilanteesta hyvän käsityksen jo ensitapaamisella. ”Anna osasi sanoittaa hyvin omaa tilannettaan ja oli halusi saada asiat kuntoon, sen pohjalta oli helppoa tehdä suunnitelmaa siitä, mitä lähdetään tekemään.”
Tapaamisilla soiteltiin eri paikkoihin, joissa velkaa ja laskuja oli, tehtiin maksusuunnitelmia, irtisanottiin tarpeettomia palveluita, katsottiin läpi tuloja ja menoja sekä selviteltiin, mistä apua voidaan saada. Oma talous laitettiin kuntoon pala kerrallaan. ”Tiesin, että pitää soittaa ja perua tilaus, mutta en vaan saanut sitä tehtyä. Sitten kun mentori sanoi, että nyt soitetaan, niin ei siinä voinut kieltäytyä,” nauraa Anna.
Oli hyvä, että joku tuuppasi oikeaan suuntaan.
Etävalmennus toimi molempien mielestä hyvin. Tapaamisia pystyi sopimaan joustavasti, säästyi aikaa matkustamiselta ja molemmat pystyivät pitämään tapaamiset itselle mieluisassa paikassa. Annika ja Anna pitivät aina kameroita päällä, jolloin tapaamisesta tuli henkilökohtaisempi.
Valtava muutos puolessa vuodessa
”Mun taloudellinen tilanne parani huomattavasti, yli puolet veloista saatiin maksettua ja järjesteltyä. Aiemmin ajattelin, että ihan sama vaikka joutuisin 10 vuotta maksamaan velkoja pois. Nyt voin ajatella, että 1-2 vuotta, niin kaikki on maksettu,” iloitsee Anna. Hän kuvailee lähtötilannetta sanalla pyörremyrsky. Nyt myrsky on laantunut, ja taivaanrannassa näkyy valoa. Vaikka virheiden tekeminen pelottaa, suhtautuu Anna valoisammin tulevaisuuteen. Unelmiakin on. ”Sitten kun oma talous on kunnossa ja velat maksettu, toteutan mun haaveeni ja perustan oman yrityksen.”
Myös Annikalle jäi mentoroinnista hyvä fiilis ja luottamus siihen, että nuori kyllä pärjää tästä eteenpäin. ”Oli hienoa, että niin pienellä pystyy auttamaan ja saamaan suuren muutoksen elämään.” Samalla mentorointi pisti pohtimaan koulussa ja kotona saatua talouskasvatusta – tai enemmänkin sen puutetta. ”Tuli huomattua, että sellaiset asiat, jotka ovat itselle itsestään selviä, eivät sitä ole kaikille.”
Mentoreille riittää kysyntää
Mentorina oleminen vaatii vapaaehtoiselta sitoutumista, oma-aloitteisuutta, avoimuutta ja vastaanottavaisuutta. Mentoroitavan nuoren tilanne on kuitenkin kokonaisuus, sillä siihen, miten raha-asiat menevät, vaikuttaa moni asia. Mentorin ei tarvitse olla velkojen selvittelyn asiantuntija, tärkeintä on nuoren kohtaaminen ja yhdessä tekeminen.
Annakin kokee mentorin olleen enemmän tukihenkilö, joka tsemppasi, kannusti ja neuvoi. Mentori oli reipas ja kannusti Annaa toimimaan. Moni nuori kokeekin, että Raha-Amigon tärkeintä antia on ollut mentorilta saatu henkinen tuki ja tsemppaus sekä apu konkreettisten toimien toteuttamiseen. ”Tiesin itse mihin haluan muutosta, hän auttoi aikaansaamaan sen.”
Annikaa mukaan innosti ajatus siitä, että Raha-Amigossa pystyy keskittymään yhden henkilön auttamiseen. Hän kannustaakin muita lähtemään mukaan avoimin mielin ja toivoo, että toimintaa voitaisiin laajentaa. Molemmat uskovat, että toiminta kiinnostaisi useampaa nuorta, kuin mitä tällä hetkellä on mahdollista ottaa mukaan. ”Tällaista todella tarvitaan,” toteaa Annakin.
Eeva Piha
Kirjoittaja työskentelee Taloustaitohankkeen projektipäällikkönä
Lue lisää Taloustaitohankkeesta