”On kiva, kun joku kysyy mitä kuuluu” – nuoret kertovat mikä on parasta omassa kummiperheessä

Kutsuimme toiminnassamme mukana olevia nuoria juttelemaan siitä, mitä mieltä he ovat Kummiperhetoiminnasta ja ennen kaikkea kummiperheistään. Keskustelua käytiin rennosti porukalla pitsan ja limun äärellä samalla kuulumisia muutenkin vaihdellen.

Nuori mies korjaa polkypyörää.

 

Mukana keskustelussa oli niin nuoria, jotka olivat tunteneet kummiperheensä jo pidempään, kuin niitä, jotka olivat tavanneet kummiperheensä vasta muutaman kerran. Kaikilla kuitenkin oli sanottavaa.

Kummiperheen hyviä puolia listattiin paljon ja niihin palattiin useaan kertaan. Kummiperheen hyödyt olivat selvät: on joku, joka kysyy mitä kuuluu ja miten voit. On joku, joka auttaa tarvittaessa – joskus jopa autokouluasioissa. On joku, joka auttaa opettelemaan suomea – kielitaito paranee väkisinkin, kun saa jutella kummiperheen kanssa. Samalla oppii suomalaisesta kulttuurista ja arjesta, suomalaisessa yhteiskunnassa päteviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Kummiperhe voi myös auttaa hahmottamaan omaa elämää uusista näkökulmista, kun tulevaisuutta pääsee pohtimaan jonkun kanssa ja kuulemaan eri mahdollisuuksista Suomessa.

”Jos jotain konkreettisia hyviä tai hyödyllisiä asioita niin läksyjen teko, koulussa auttaminen, ruoanlaitto, juttelu, ihmisiin tutustumien heillä vierailun kautta ja muutenkin perheen ystäviin tutustumien, ulkona olo – siis ihan tavalliset asiat, joita kaikki tekee.”

”Parasta kummiperheessä on, että kun on kotona ja on ikävää tai tylsää, voi laittaa heille viestin, että mennäänkö uimaan tai urheileen tai museoon.”

Samalla mietimme, miten toiminnasta voisi kertoa muille nuorille tai esimerkiksi omille kavereille, jotka miettivät, olisiko heillä kummiperheelle tarvetta. ”Se on myös tärkeää, että täytyy olla jotain tekemistä ja jotain täällä Suomessa, jos ei ole mitään, niin lukee esimerkiksi koko ajan uutisia omasta kotimaasta”, yksi nuorista kommentoi.

Kummiperhe mukana ala- ja ylämäissä

Välillä elämä Suomessa ilman omaa perhettä on erityisen yksinäistä. Surullisia hetkiä tulee, koulu voi olla vaikeaa tai muuten harmittaa. Silloin on joku, jolle puhua ja joka kuuntelee vaikkei osaisikaan varsinaisesti auttaa. ”Se sanoo, että mäkin oon surullinen, koska sä oot surullinen. Sillon tuntuu, että on tärkeä jollekulle ja että itsellä on merkitystä, kun joku kyselee ja haluaa kuulla, miten menee.”

Kummiperheeseen tutustuminen voi aluksi jännittää paljonkin, eikä luottamuksellinen suhde rakennu ihan heti. Kummisuhteet ovat aina vastavuoroisia, molempiin suuntiin pelaavia ihmissuhteita, mutta niissä edetään nuoren tarpeiden ja toiveiden mukaan. Moni nuori sanoo, että erityisesti alussa tuntuu, että täytyy olla tosi kohtelias ja on vaikeaa kysyä tai pyytää kummiperheeltä asioita. Kielitaito ja kulttuurierot ovat nuorilla usein ensimmäisenä mielessä, kun kysytään, mikä kummiperheen kanssa on ollut hankalampaa.

”Etukäteen mietin, miten pärjään kun en puhu suomea hyvin. Mutta ei se sitten haitannutkaan.”

Tutustumiseen ja koko kummisuhteeseen vaikuttaa kuitenkin kielitaidon ja kulttuurierojen lisäksi myös esimerkiksi nuoren persoonallisuus ja hänen aiemmat kokemuksensa. Jotkut tarvitsevat enemmän aikaa ja lämpenevät hitaammin. ”Oli ehkä pieni kulttuurishokki aluksi, mutta se vaan vaati aikaa. Voi olla myös hankalaa, jos ei ymmärrä tai tiedä jotain, mutta sitten voi tietysti kysyä.”

Kummiperhe tukee kotoutumisessa

Tuki ja ilo, jota kummiperheeltä saa, on usein kokonaisvaltaisempaa kuin kumpikaan osapuoli osaa odottaa. Kummiperhe on tärkeä kotoutumisen tuki ja neuvoja siinä, miten suomalaisessa yhteiskunnassa toimitaan. Suomalaisia kontakteja tulee kummiperheen kautta ihan eri tavalla kuin aiemmin, ja monelle kummiperheen luona vierailu on ensimmäinen kerta suomalaisessa kodissa. Kummiperheen kautta nuori kokee, että on osallinen tässä yhteiskunnassa ja osa Suomea. Hänellä on oikeasti elämää ja ihmissuhteita täällä.

”Parasta tai hyvää on ollut kummiperheessä kaikki. Kummiperhe tuo toivoa. On tärkeää, että on toivoa tulevasta, muuten ei motivoi koulunkäynti eikä mikään eikä kotiudu. ”  

Uusia kummeja ja kummiperheitä etsitään jatkuvasti pääkaupunkiseudulla erityisesti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. 

Lue lisää Kummiperhetoiminnasta

Artikkeli on julkaistu elokuussa 2019. 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: