Puhumalla parempi

10.10.2022

Puhutaanko teidän työpaikallanne yhtä avoimesti käynneistä fysioterapiassa kuin psykologilla? Monesti on helpompi puhua, jos selkä reistailee, mutta miksi niin usein vaikenemme mielen reistaillessa? Todennäköisesti jokaisella meistä on kuitenkin lähipiirissään tai itsellä ollut mielenterveyden haasteita jossain vaiheessa elämää. Jotkut meistä ovat valitettavasti myös menettäneet läheisensä mielen sairaudelle.

Vaaleahiuksinen nainen.

 

Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? –hankkeessa suomalaiset arvioivat työkykynsä kesän 2022 seurantatutkimuksessa huonommaksi kuin ennen koronaa. Tutkimuksen tuloksista on havaittavissa, että koronavuodet verottivat työn imua ja lisäsivät työuupumuksen oireita. Erityishuomioon pitäisi tutkimuksen mukaan ottaa esihenkilöroolissa toimivat sekä nuoret aikuiset. Mielenterveys koskettaa kuitenkin kaikkia ikä- ja ammattiryhmiä, sillä elämäntilanteemme ja voimavaramme ovat yksilöllisiä ja vaihtelevia, kun kohtaamme elämän eteen tuomia tilanteita, töissä ja kotona. On eri asia selviytyä vaikeuksista, jos oma akku on ladattu 20 %:ia tai 80 %:ia.

Jakamalla taakka pienemmäksi

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10. lokakuuta. Tämän vuoden viesteinä ovat huolten jakamisen merkitys ja asiantuntija-avun saaminen matalalla kynnyksellä. Työnantajilla on tärkeä rooli luoda osaltaan mielenterveyttä tukevia rakenteita ja mahdollisuus satsata esimerkiksi mielen hyvinvoinnin palveluihin. Mutta yksi tapa ei toteutuessaan arjessa maksaisi mitään, nimittäin varhainen välittäminen – se on sitä, mitä tapahtuu ennen ensimmäistäkään sairauspoissaoloa. Tunnistammeko varhaisia signaaleja itsessämme ja muissa, ja kuinka avoimesti ja hyvissä ajoin uskalletaan asiasta puhua?

Mediassa korostuvat usein työn kuormittavuustekijät, mutta muistetaanko sitä, että työ ja työyhteisö voi olla monelle tärkeä arjen tukikohta ja voimavaratekijä. Työpaikka on se paikka, jossa voimme kokea tekevämme jotakin tärkeää, osaamistamme arvostetaan ja tulemme kuulluksi sekä nähdyksi osana yhteisöä. Mitä avoimempi ja turvallisempi työyhteisön keskusteluilmapiiri on, sitä todennäköisemmin siellä jaetaan myös huolia ja hankalia asioita.

Mitä kuuluu?

Mielenterveyspäivä on oikeastaan joka päivä, mutta voit rohkeasti ainakin kokeilla yksinkertaista vinkkiä tänään, maailman mielenterveyspäivänä! Olitpa työkaveri tai esihenkilö, kysy kollegalta kohdatessa mitä kuuluu ja kerro myös jotain omista kuulumisistasi. Lisäät pikkuhiljaa turvallisempaa ilmapiiriä, jolloin on helpompi puhua myös vaikeista asioista tai huolista.

Me Diakonissalaitoksella teemme päivittäin tärkeää kohtaamistyötä ihmisarvoisen elämän puolesta. Hyvinvoinnin ja jaksamisen tukena toimivat lähityöyhteisön ja esihenkilön lisäksi sisäiset hyvinvointimentorimme, ja omaa huolikuormaa voi purkaa halutessaan myös Sielun Sparrissa. Matalan kynnyksen palveluita on luonnollisesti tarjolla myös työterveyshuollossa mielen hyvinvointia tukemaan. Vaikeissa tilanteissa apua on saatavilla ja kenenkään ei ole syytä jäädä yksin. Vanha sanonta pitää paikkansa: jaettu taakka on kevyempi kantaa.

Diakonissalaitos on mukana Mielenturvaa-verkostossa ja haluamme osaltamme tehdä mielenterveydestä näkyvämpää sekä avoimempaa työelämässä ja myös meidän työpaikallemme.

#sydänmukana #maailmanmielenterveyspäivä

Kirjoittaja Jenni Toivonen on Diakonissalaitoksen hyvinvointipäällikkö.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: