Raha ja minä, minä ja raha? Jokaisen rahasuhde on yksilöllinen
4.7.2023
“Rahaan ja taloudenhallintaan liittyy aina tunteita. Valtaosa ihmisistä pitää järkevää taloudellista päätöksentekoa tunteista erillisenä, ja usein kehotetaan käyttämään järkeä eikä sydäntä. Oman toiminnan muuttamisessa auttaa ymmärrys siitä, miksi toimimme niin kuin toimimme. Usein vastauksia saa tutkimalla omaa rahasuhdettaan”, Taloustaitohankkeen projektipäällikkö Eeva Piha kirjoittaa blogissaan.
Taloustaito-opetuksesta tulee usein mieleen budjetointi, säästäminen ja arjen raha-asioiden hoitaminen. Budjetoinnin osaaminen, säästämisen tavat ja taito hoitaa arjen pankkiasioita luovat hyvää pohjaa taloustaitojen oppimiselle ja ovat tärkeitä talousosaamiseen liittyviä taitoja, mutta taloustaidot ovat paljon muutakin kuin tätä. Tärkeä taloustaito on oman taloustilanteen ymmärtäminen.
Oman taloustilanteen ymmärrys on paljon muutakin kuin budjetin tekemistä ja oman kulutuksen tarkastelua euromääräisesti. Siihen liittyy myös ymmärrys siitä, millä tavalla, mihin ja miksi rahaa käyttää niin kuin käyttää. Jotta omaan toimintaan pystyy tekemään aidosti pitkäkestoisia muutoksia, on tarpeen pohtia myös hieman pintaa syvemmältä sitä, mikä oma suhde rahaan oikein on. Taloudellisten käyttäytymismallien muokkaaminen on vaikeaa, jos juurisyytä omille toimintatavoille ei hahmota.
Oman rahasuhteen ymmärtäminen on tärkeää
Taloustaitohanke onkin lisännyt materiaaleihinsa tavanomaisten taloustaito-opetuksen teemojen lisäksi myös teeman ’Minä ja raha’, jossa pohditaan itseä kuluttajana, omaa rahasuhdetta sekä elämän eri osa-alueita ja sitä, miten raha niihin vaikuttaa. Taloustaitohankkeen työpajoissa pohditaan monipuolisesti erilaisia kysymyksiä rahaan liittyen: Miten raha vaikuttaa ihmissuhteisiin? Millä tavalla rahasta puhuttiin lapsuuden perheessäni? Millaiset arvot ohjaavat kulutustani?
Mikä on ensimmäinen rahamuistoni?
Monesti ajatellaan, että raha-asiat ovat oma, itsenäinen saarekkeensa, eikä se vaikuta muuhun elämään mitenkään. Raha liittyy kuitenkin lähes kaikkiin perustarpeisiimme, se tarjoaa mahdollisuuden asuntoon, ravintoon, liikkumiseen, työhön, sosiaaliseen elämään, vapaa-aikaan ja itsensä toteuttamiseen. Nämä asiat herättävät meissä paljon tunteita, joten niin herättää myös niihin liittyvä raha.
Rahaan liittyvien tunteiden nimeäminen auttaa meitä ymmärtämään niitä tunteita, joihin kuluttajina törmäämme ja jotka vaikuttavat kuluttamiseemme. Rahaan liittämämme tunteet ohjailevat kulutustottumuksiamme ja tapaamme käyttää (tai olla käyttämättä) rahaa. Myös arvot ohjaavat kulutustamme ja sitä, mihin haluamme rahaa käyttää.
Jokaisen rahasuhde on omanlainen
Rahasuhteita on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Suhteemme rahaan alkaa muodostua jo varhaisessa vaiheessa ja muovautuu läpi elämän. Rahasuhteen muodostumiseen vaikuttavat myös ihmiset ympärillämme ja vuorovaikutus heidän kanssaan. Miten he puhuvat rahasta? Mihin he käyttävät rahaa? Tehtävissä pohditaan myös niitä rahankäytön ja rahasuhteen malleja, joita olemme peilanneet muista ihmisistä.
Vastauksen kysymykseen ”Minä + raha = ?” löytää tutkimalla oman taloudellisen käyttäytymisen taustalla vaikuttavia asenteita, arvoja ja tunteita. Itsetuntemus on avain oman toiminnan muuttamiseen kestävällä tavalla.
Kirjoittaja Eeva Piha työskentelee Taloustaitohankkeen projektipäällikkönä.
Lisätietoa TaloustaitohankkeestaDiakonissalaitoksen ja pankkien yhteinen Taloustaitohanke opettaa oman talouden hallintaa 16-29-vuotiaille nuorille. Toiminnan mahdollistavat Danske Bank, Nordea, OP ja Suomen Pankki.