Satuttavat sanat: vihapuhe ja -teot kietoutuvat toisiinsa

17.9.2024

Logo EU:n rahoittama.

 

Vihapuheen ja verkkovihan kielteiset vaikutukset yksilöihin, ihmisryhmiin ja yhteiskuntiin on paljon keskusteltu aihe. On sekä arkisesti että tutkitusti todennettua, että vihapuhe vaikuttaa kielteisesti hyvinvointiin ja verkkovihaa hyödynnetään osana yhteiskunnallista vaikuttamista. Vihapuhe kaventaa yhteiskunnallista keskustelua, mutta voi aiheuttaa myös uhan sananvapauden perusteettomasta rajoittamisesta. Sanavapauteen sisältyy kuitenkin käsitys vastuusta ja ymmärryksestä liittyen sen vaikutuksiin. Sanat muokkaavat maaperää muulle toiminnalle.

Diakonissalaitoksen Korttelijuhlassa heitettiin elokuussa tikkaa ja keskusteltiin vihapuheesta.

Missä sitä vihaa oikein on?

Exit-toiminta osallistui elokuun lopulla Diakonissalaitoksen Korttelijuhlaan ja kysyi tapahtuman kävijöiltä huomioita vihapuheeseen liittyen. Tapahtuman osallistujista lähes kaikilla oli kokemuksia vihapuheesta eri elämän alueilla. Nuoret pitivät vihapuhetta normaalina ja olemassa olevana tosiasiana: ikään kuin erottamattomana osana sosiaalisen median ja verkon todellisuutta. Omasta ajattelusta poikkeavia kantoja voidaan yrittää hiljentää tai estää suuntaamalla huomiota asioista yksilöiden motiivien tai henkilökohtaisten ominaisuuksien arvosteluun. Tämä on karu huomio verkkovihan kattavuudesta ja arkipäiväistymisestä. Erään varttuneemman kävijän kertoman mukaan vihapuhetta havaitsee puolestaan niin korttelin lähipubissa kuin eduskunnassakin.

Vihapuheen syitä ja vaikutuksia pohdittiin monipuolisesti. Syitä vihapuheeseen ihmiset arvioivat löytyvän niin yksilöiden omista haasteellisista elämäntilanteista kuin yleisestä keskustelukulttuurista. Mietteitä nousi myös heikommassa asemassa olevia ihmisryhmiä koskevista tavoista puhua ja tavoista kuvata näitä ihmisiä tai heidän toimintaansa epäillen ja väheksyvästi. Ihmisarvoa kyseenalaistavien puheiden ajateltiin madaltavan myös muita vihatekoja kyseisiä ryhmiä kohtaan.

Digitalisaatio ja yhteiskunnallisen keskustelun polarisoituminen ovat lisänneet verkkovihaa ja vihapuhetta. Valitettavasti ne näyttävät tulleen osaksi verkon tavallista toimintakulttuuria. Vihapuhe on olemukseltaan hyökkäys yksilön tai ryhmän ihmisarvoa, -oikeuksia, koskemattomuutta tai yhdenvertaisuutta vastaan.

Verkkoviha on vihapuhetta laajempi käsite, jolla viitataan internetissä tuotettuun tai jaettuun yksilöitä tai sosiaalisia ryhmiä loukkaavaan tai uhkaavaan materiaaliin sekä aggressiiviseen puhekulttuuriin. Anonyymiys mahdollistaa huutelun ilman sosiaalisia pidäkkeitä tuntemattomuuden suojista. Verkkoviha tarkoittaa internetissä jaettavaa yksilöitä tai ryhmiä loukkaavaa tai uhkaavaa materiaalia sekä aggressiivista puhekulttuuria.

Poliittisesti tai ideologisesti motivoinut vihapuhe nakertaa luottamusta

Väkivaltainen ekstremismi pyrkii muuttamaan yhteiskuntaa. Aatemaailmalla, uskonnolla tai ideologialla perusteltu ja oikeutettu väkivallan edistäminen ja käyttö nähdään tarpeellisena ja hyväksyttävänä toimintatapana.  Tämä tapahtuu väkivaltaa tai sen uhkaa käyttämällä.

Osin samankaltaisesti myös vihapuhetta suunnitelmallisesti tuottavat tahot pyrkivät toiminnallaan vaikuttamaan yhteiskuntaan ja ihmisiin. Ne haluavat saada aikaan muutosta pelon, vaimentamisen ja itsesensuurin lietsomisen avulla. Se poikkeaa spontaanista vihapuheesta suunnitelmallisuuden ja poliittisten tavoitteiden osalta. Vihapuheen kohteen kannalta molemmista motiiveista nouseva toiminta on kuormittavaa.

Ideologisen ja tavoitteellisen vihapuheen levittäjien aikomuksena on rapauttaa luottamusta yhteiskuntaan ja demokratiaan sekä voimistaa yhteiskunnan jakolinjoja. Tästä syystä sisäministeriön valmistelemassa Kansallinen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelmassa 2024–2027 tavoitellaan vihapuheen vaikutusten parempaa tunnistamista.

Toimenpideohjelma tuo esiin oikeusvaltioperiaatteiden ja luottamuksen tärkeyden osana turvallista yhteiskunnallista kehitystä. Lisäksi siinä kiinnitetään huomiota siihen, että vaikuttavassa asemassa olevien tahojen tietoa julkisen keskustelun vaikutuksista väkivaltaiseen radikalisoitumiseen lisätään yhteisen keskustelun ja tiedon välittämisen keinoin. Tällä voidaan osaltaan vaikuttaa siihen, millainen yleinen keskusteluilmapiiri Suomessa on.

Verkkovihaa on vaikea nitistää

Vihapuheen ja verkkovihan laajuus ja erilaiset tavat ja motiivit käyttää niitä tekevät niiden ennalta ehkäisyn ja kitkemisen hankalaksi. Vihapuheen kitkemiskonsteiksi on ehdotettu Valtioneuvoston v. 2022 teettämässä selvityksessä seuraavia toimia:

  • Tutkimustiedon tuottaminen verkkovihaa tuottavien ja levittävien motiiveista, tapahtumapaikoista ja toimenpiteistä
  • Tukimuodot verkkovihan tuottajille ja levittäjille ennakoinnin ja irtaantumisen tueksi
  • Tietämyksen lisääminen verkkovihan leviämisen käytännöistä, alustojen toiminnasta sekä vaikutuksista
  • Verkkokeskustelujen seuranta ja verkkovihan ennaltaehkäisy erilaisilla alustoilla
  • Sosiaalisen median alustojen vastuunkanto esim. EU.n digilainsäädännön mukaisesti
  • Lisäresurssit ja -teknologia poliisin verkkovihan vastaiseen toimintaan sekä toiminnan koordinoiminen muiden toimijoiden kanssa
  • Vuoropuhelun edistäminen yhteiskunnassa sekä verkkovihan tuottajien ja levittäjien kanssa. erilaisin rakentavin keinoin osallistua ja vaikuttaa omaan elämään, itselle tärkeisiin asioihin sekä yhteiskunnan kehitykseen

Nämä ehdotetut keinot ovat laajoja toimenpiteitä. Kuitenkin meistä jokaisella on mahdollisuus omassa arjessamme tuoda esiin rakentavia mielipiteitä, välttää vihapuheen edistämistä ja kyseenalaistaa henkilöön menevää tai ryhmiä leimaavia puhe- ja toimintatapoja. Verkossa vihapuheesta kannattaa aina ilmoittaa etukäteen sivustojen ylläpitäjille. Toisinaan vihapuhe voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkit, tapahtui se sitten verkossa tai kasvokkain.

Ajankohtaista aiheesta

  • Askarruttaako vihapuhe? Exitin ryhmächatissa keskiviikkona 18.9. klo 17–18.30 pääset anonyymisti keskustelemaan Exit-työntekijän ja muiden osallistujien kanssa siitä, mitä vihapuhe on ja miten se ilmenee erilaisissa tilanteissa ja kanavissa. Tarjolla on myös mahdollisuus kahdenkeskiseen tukeen. Ryhmäkeskustelut verkossa jatkuvat joka toinen keskiviikko 18.9. alkaen. Lue lisää tukimuodoista ja ryhmäkeskusteluista Tukinetistä.
  • Teatterivinkki: Vihan jälkeen -näytelmä valottaa ennakkoluuloja, ääriliikkeeseen ajautumista ja myötätunnon mahdollisuutta. Esitys syksyllä Porissa ja alkuvuodesta Turussa.
  • Exit tekee väkivaltaisista liikkeistä ja aatemaailmasta irtautumista tukevaa asiakastyötä sekä tarjoaa keskusteluapua ja tukea niille, joita huolestuttaa oman läheisen väkivaltaistuneet asenteet tai ajattelu. Lisäksi Exit tarjoaa ammattilaisille konsultointitukea väkivaltaiseen aatemaailmaan ja ääriliikkeisiin liittyen. Yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä. Palvelut ovat maksuttomia. Lisätietoja toiminnasta ja tukimuodoista Exitin verkkosivuilta.

Artikkeli on Diakonissalaitoksen Exit-tiimin kirjoittama.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: