Maailman muuttuminen muokkaa johtavan diakonissan toimenkuvaa
9.5.2018
Vuoden 2018 Yhteyspäivä huhtikuun lopulla päättyi iltamessuun, jonka yhteydessä laitoksen johtaja, TM Olli Holmström ja Karin Strandberg siunasivat Kirsti Rinta-Panttilan johtavan diakonissan tehtävään. Yhteyspäivä on perinteinen tapahtuma, joka kokoaa laitoksen sisaria yhteen.
Johtava diakonissa on laitoksen vanhin virka, ikää viralla on 150 vuotta ja edeltäjiä Kirstillä 11. Nimike ”johtava diakonissa” on noin 30 vuoden ikäinen. Vuodesta 1867 käytössä olleesta ”johtajatar” –nimikkeestä luovuttiin, sillä tehtäväkuva ei enää vastannut nimikkeen sisältöä. Taakse olivat jääneet ne ajat, jolloin laitoksen johdosta vastasi johtajatar yhdessä johtajan kanssa. 1980-luvulle tultaessa johtoporras oli jo huomattavasti laajentunut, kun hallinnon eri sektoreista alkoivat vastata alojensa asiantuntijat.
Kirsti työskenteli johtavana diakonissa maaliskuusta 2018 toukokuuhun 2023. Hän seurasi tehtävässä Karin Strandbergia, jonka kausi johtavana diakonissana oli lähes 20 vuoden pituinen. Tuona aikana laitoksen organisaatiota ja hallintotapaa muokattiin edelleen. Johtavan diakonissan asema laitoksen ylimmässä johdossa päättyi, mutta jatkui laaja-alaisena yhteistyönä koti- ja erityisesti pohjoismaisten diakonialaitosten verkostossa ja muuttui Sielunhoitotiimin johtamiseksi. ”Työnkuvan muutoskehitys on ollut seurausta Diakonissalaitoksen strategisista ja ympäröivän yhteiskunnan muutoksista”, summaa Karin ja toteaa muutosten luonnollisesti muokkaavan tehtäviä. Oman kautensa hän tiivistää sillanrakentajaksi uuden ja vanhan välillä.
Sisarkunnan henkinen äiti
Johtajattaren ja sittemmin johtavan diakonissan toimenkuvaan on kulunut aina huolenpito sisarten muodostamasta sisarkunnasta. Sen koostui lähes sata vuotta hengelliseen yhteisöön liittyneistä sisarista (diakonissoista), joille Diakonissalaitos oli koti elämän loppuun asti. Kotijärjestelmän purkamisen jälkeen vuonna 1959 sisarkunnan enemmistön ovat muodostaneet laitoksessa ennen vuotta 2000 vihityt diakonissat ja seurakuntakuraattorit.
Tämä sisarten joukko on ollut Karin luotsauksessa ja heitä koskevan toiveen hän esitti seuraajalleen: ”On tärkeää, että heistä, joille tämä talo on tärkeä, pidetään huolta. He ovat kullanarvoisia. He ovat eläneet, asuneet ja tehneet työtä tämän talon hyväksi. Heidän tunnesiteensä taloon on syvä”.
Myös Kirsti on laitoksen sisaria, hänet on vihitty diakonissaksi 1990-luvun lopulla. ”Diakonissana ajattelen, että vaikka teen aika modernia työtä, olen vahvasti kiinni tämän talon sisartraditiossa.” Kirsti pitää sisarkunnan vanhimmista huolehtimista keskeisenä tehtävänään, mutta samalla haluaa rakentaa yhteisöä, johon mahtuu moniääninen joukko Diakonissalaitoksen toiminnan piirissä olevia.
Lue lisää diakonissa-nimikkeestä, koulutuksesta ja tehtävästäKirjoittaja Jaana af Hällström työskentelee Diakonissalaitoksen viestinnässä ja on erikoistunut laitoksen historiaan.