Tule vapaaehtoiseksi tukemaan yksin maahan tulleita nuoria!

Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminta ja Olohuone tarjoavat yksin maahan tulleille nuorille apua, tukea ja tekemistä sekä yhteisön ja mahdollisuuden päästä kokemaan tavallista suomalaista arkea. Vapaaehtoistoimintaan osallistumisen keinoja on monia ja mukaan ovat tervetulleita kaikenlaiset perheet, yksittäiset kummit, yritykset ja työyhteisöt!

Neljä nuorta ihmistä istuu sohvalla ja nauraa.

Diakonissalaitoksen vapaaehtoistoimintaan voi osallistua monella tavalla. Kuva: TONL

Tule nuorelle läksyavuksi Olohuoneelle

Olohuone on matalan kynnyksen kohtaamispaikka Helsingissä 18–25-vuotiaille nuorille, jotka ovat tulleet Suomeen alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa.

Nuoret tulevat Olohuoneelle usein tekemään läksyjä. Suurin osa kävijöistämme opiskelee joko peruskoulussa, lukiossa tai ammattikoulussa. Usein nuori tarvitsee läksyissä apua sanallistamaan tehtävänannon yksinkertaisemmalla kielellä sekä vierellä tukijan, että hän saa tehtävän tehtyä. Läksyapuna toimiminen ei vaadi vapaaehtoiselta pedagogista pätevyyttä, mutta edellyttää suomen kielen osaamista. Plussaa on, jos sinulla on kiinnostusta ja osaamista neuvoa matematiikan ja fysiikan koulutehtävissä. Vapaaehtoiset perehdytään tehtävään ja heitä tuetaan toiminnassa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Viikko-ohjelma kirjoitettuna liitutaululle. Vapaaehtoistoiminta voi olla vaikka apua läksyjen luvussa.

Olohuoneelle nuoret voivat tulla esimerkiksi tekemään läksyjä, syömään välipalaa ja vaihtamaan kuulumisia. Olohuoneelle voi tulla myös, jos ei halua olla yksin kotona ja kaipaa juttuseuraa. Kuva: Samuli Skantsi

Vapaaehtoisena autat yhtä nuorta kerrallaan ja voit toimia omien aikataulujesi puitteissa. Olohuone on auki päänsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 14–18. Lisäksi Olohuoneella järjestetään retkiä ja erilaisia teemailtoja nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Olohuone sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Alppiharjussa Helsingissä.

Kiinnostuitko vapaaehtoistoiminnasta? Laita viestiä Olohuoneen yhteisötyöntekijä Satu-Maarit Huttuselle: puh. 050 473 6810, satu-maarit.huttunen@hdl.fi.

Lue lisää Olohuoneesta

Kummiperhetoiminta

Kummiperhetoiminnassa suomea puhuva perhe tai yksittäinen kummi tarjoaa yksin maahan tulleelle 15-24-vuotiaalle nuorelle mahdollisuuden päästä kokemaan tavallista suomalaista arkea.

Toiminnan tavoitteena on tarjota nuorille turvallisia sosiaalisia verkostoja sekä arjen tukea ja hyvinvointia. Kummisuhteen myötä nuorten yksinäisyys ja syrjinnän kokemukset vähenevät. Kummin kanssa jutellessa myös nuoren kielitaito kehittyy.

Neljä ihmistä halaa, yhdellä on kädessään jalkapallo.

Kumminuoren kanssa tehdään ihan arkisia asioita. Yhdessä voi lähteä vaikka ruokakauppaan tai elokuviin tai viettää aikaa yhteisen harrastuksen parissa. Kuva: Getty Images

Kummi ja nuori tapaavat yleensä muutaman kerran kuussa, arki-iltaisin tai viikonloppuisin. Nuori ja kummi voivat sopia tapaamisista keskenään omien aikataulujensa mukaan. Mukaan ovat tervetulleita kaikenlaiset perheet: ei ole väliä oletko yksinelävä, viiden lapsen vanhempi tai valitun perheen jäsen. Osallistua voi juuri itselleen sopivalla tavalla. Myös yritykset ja työyhteisöt voivat osallistua toimintaan!

Kummiperhetoimintaa järjestetään pääkaupunkiseudulla, Lohjalla, Kirkkonummella ja Tampereella. Kummisuhteita on muodostunut jo yli 300 toiminnan käynnistyttyä vuonna 2016.

Ota yhteyttä Kummiperhetoimintaan sähköpostitse (kummiperhetoiminta@hdl.fi) tai puhelimella:

  • Projektipäällikkö Maria Mattsson, puh. +358 50 572 0644
  • Yhteisötyöntekijä Charlotta Boucht, puh. +358 50 414 3275
  • Yhteisötyöntekijä Laura Leino Owiye, puh. +358 50 471 4564
Lue lisää Kummiperhetoiminnasta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: