Uudenlainen kokeilu mahdollisti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten kiinnittymisen työelämäpoluille ja vahvisti hyvinvointia

16.8.2024

Diakonissalaitos toteutti yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun, jonka aikana työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olleet nuoret pääsivät lyhytkestoisen opiskelun ja valmennuksen avulla tutustumaan sosiaali- ja terveys- sekä palvelualoihin. Arviointiraportin tulokset osoittivat, että kokeilu paransi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Kokeilun arvioinnin ja raportoinnin teki Kuntoutusäätiö.

Diakonissalaitos toteutti yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa syksystä 2022 kevääseen 2023 kestäneen Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun. Sen lähtökohtana oli kehittää kokonaisuus, joka palvelee uudella tavalla nimenomaan työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria yhdistämällä lyhytkestoisen opiskelun ja valmennuksen.

Kokeilun välittömänä tavoitteena oli vahvistaa nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Pitkän tähtäimen tavoitteena oli nuorten työllistyminen heitä kiinnostaville aloille rakentamalla yksilöllisiä polkuja työllistymiseen esimerkiksi sosiaali- ja terveysalojen työpaikkoihin tai palvelualoille, joka omalta osaltaan helpottaisi työvoiman kohtaanto-ongelmaa.

Kokeilu sisälsi kahdelle ryhmälle neljän viikon tutustumisjakson pääosin hyvinvointi- ja palvelualoille, johon osallistui 19 nuorta. Tutustumisjakson toteutti Suomen Diakoniaopisto (SDO) työvoimakoulutuksena Uudenmaan ELY-keskuksen rahoituksella. Tutustumisjakson rinnalla toteutettiin Diakonissalaitoksen koordinoima Vamos-valmennus, joka tarjosi nuorille lisätukea muun muassa arjessa jaksamiseen ja hyvinvointiin. Valmennus jatkui vielä muutama kuukausi opiskelujen päättymisen jälkeen. Yhden nuoren osalta tukea antoi myös Diakonissalaitoksen työntekijänä toimiva mentori.

Nuorten lähtökohdat työllistymiseen paranivat kokeilun myötä

Heikommassa asemassa olevien nuorten tukemiseen kannattaa panostaa, sillä Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun mukaan se myös tuottaa konkreettisia tuloksia.

“Työelämän ulkopuolella olevien ja työttömien määrät vähenivät huomattavasti. Työllistyneiden ja opiskelijoiden määrät lisääntyivät.”  

Arviointiraportin mukaan kokeilu paransi paitsi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia eri elämän osa-alueilla, myös heidän opiskelu- ja työllistymisvalmiuksiaan sekä motivaatiota ja uskoa tulevaan (lue kahden nuoren kokemus kokeilusta).

  • Kaksi kolmesta nuoresta oli sitä mieltä, että kokeilu keskimäärin edisti heidän hyvinvointiaan, esimerkiksi riippuvuuskäyttäytyminen väheni.
  • Nuorten kokemia hyötyjä olivat muun muassa selkeä päivärytmi, aktiivisuuden lisääntyminen ja arjen haasteissa pärjääminen.
  • Nuorten taloudellinen tilanne parani, sillä tulottomien ja toimeentulotuella olevien nuorten määrät vähenivät.
  • Nuorten kokemus työ- ja opiskelukyvystään kohentui tilastollisesti merkitsevästi.

Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun arviointiraportin tulokset myös osoittivat, että koulutuksen ja valmennuksen elementtejä yhdistelemällä saavat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret parhaan avun.

Infograafi, jonka otsikko on Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun tulokset. Sen mukaan 84 % nuorista löysi työelämäpolun kokeilun myötä.

Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun tulokset osoittavat, että kokeilu edisti nuorten hyvinvointia monilla eri elämän osa-alueilla. 84% nuorista löysi työelämäpolun kokeilun myötä.

Miten nuorten työllisyyttä voitaisiin edistää nykyistä paremmin?

“Nuorten työllistämiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen on tarjolla pitkäkestoisia, kestäviä ja tehokkaita ratkaisuja, mutta ne vaativat kilpailutuksen ja hankintojen muuttamista vaikuttavuusperusteisiksi. Toimivin ratkaisu rakentuu intensiivisestä, moniammatillisesta ja riittävän lähellä nuoren arkea kulkevasta valmennuksesta,” sanoo Tomi Pohjalainen, joka toimii projektipäällikkönä Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnassa.

Rahoitus- ja tukijärjestelmää tulisi myös kehittää, jotta se mahdollistaisi nuorten osallistumisen lyhytkestoisiin tutustumisjaksoihin joustavasti muista palveluista ohjautuen. Tutustumisjaksot eri aloille voisivat toimia nopeina polkuina osana valmentavien koulutusten tarjontaa ja palvella myös sellaisia nuoria, joilla ammatilliset opinnot keskeytyvät.

Lyhyillä tutustumisjaksolla nuoret voisivat vahvistaa opiskelu- ja urasuunnittelutaitojaan, testata omia voimavarojaan ja miettiä koulutuksen tai työelämän oikea-aikaisuutta. Kokeiluun osallistuneiden nuorten mielestä jakson ihanteellinen pituus voisi olla kaksi kuukautta, jonka aikana olisi mahdollisuus tutustua useisiin eri aloihin.

Liite Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun arviointiraportti (pdf)

Lisätietoja

Tomi Pohjalainen
projektipäällikkö
Vamos Urapalvelut – Diakonissalaitos
050 411 8472
tomi.pohjalainen@hdl.fi

Anna Suvilaakso
lehtori, opinto-ohjaaja
Suomen Diakoniaopisto
050 437 3112
anna.suvilaakso@sdo.fi

Marjaana Salmi
koulutusjohtaja
Suomen Diakoniaopisto
050 479 0066
marjaana.salmi@sdo.fi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: