Stay and Study -hanke tarjoaa tukea maahan muuttaneille opiskelijoille Vantaalla ja Turussa

3.12.2024

Euroopan Unionin osarahoittama.

 

Stay and Study hanke käynnistyi tammikuussa 2024 Vamos Vantaalla ja Vamos Turussa. Hankkeen tavoitteena on tukea opiskelevia maahanmuuttajanuoria, jotta he etenisivät opinnoissaan ja saisivat ne päätökseen. Vantaalla hankkeen kumppanioppilaitoksena toimii Vantaan aikuisopisto, joka tarjoaa mm. aikuisten maahanmuuttajien perusopetusta ja kielikoulutusta.  Vamoksen valmentajat työskentelevät oppilaitoksen tiloissa osana nuorten arkea. 

Joukko nuoria istuu pöydän ääressä.

Suomen kielen keskusteluryhmä kokoontuu oppituntien jälkeen Vantaan aikuisopistolla.

Vantaalla toimintaan osallistuvat opiskelijat suorittavat pääasiassa perusopetuksen oppimäärää sekä opiskelevat suomen kieltä. Moni nuorista on tullut Suomeen vasta vähän aikaa sitten, joten opiskelun ohella tukea tarvitaan myös uudessa yhteiskunnassa luovimiseen ja arjen asioiden hoitamiseen. Vamos-valmentajien ja hankkeen tarjoama tuki vastaa tähän tarpeeseen.  

Ensimmäinen vuosi toimintaa takana

Vamos Vantaan valmentajat Hanna Yusuf ja Elina Saxlund ovat olleet mukana koulun arjessa ja tavanneet opiskelijoita niin koululla kuin sen ulkopuolellakin. Koulun lisäksi nuoria on tavattu kirjastossa, kahviloissa tai muissa nuorelle sopivissa paikoissa. Tapaamiset ja niissä käsiteltävät asiat ovat vaihdelleet nuoren sen hetkisistä tarpeista riippuen. Usein käydään läpi käytännön asioita, kuten taloustaitoja, viranomaisasioiden hoitamista sekä omaan hyvinvointiin liittyviä asioita.

“Lisäksi olemme käyneet nuorten kanssa tutustumassa erilaisiin harrastus- ja vapaa-ajan toimintoihin ja pyrkineet näin madaltamaan kynnystä osallistua niihin itsenäisesti”, kertoo hankkeen valmentaja Hanna Yusuf.  Myös verkostotyö nuorten asioissa on aktiivista ja tarvittaessa opiskelijat ohjataan sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiksi.

“Toisinaan menemme myös näihin tapaamisiin mukaan nuoren tueksi”, Yusuf kuvaa.  

Valmentajien kokemuksen mukaan, hyvän valmennussuhteen rakentumiselle oleellista on turvallinen luottamussuhde, läsnäolo ja joustavuus. Luottamussuhteen rakentuminen vaatii aikaa, kiireetöntä tutustumista ja sitä, että valmentajat ovat olleet näkyvillä nuorten kouluarjessa. Nuoret ovat kokeneet valmentajat helposti lähestyttäviksi ja turvallisiksi aikuisiksi, joille on ollut helppo jutella omista asioista.  

Yksilövalmennuksen lisäksi, valmentajat ovat järjestäneet nuorille myös ryhmätoimintaa. Keväällä Iloa arkeen -ryhmässä keskusteltiin arjen tasapainoon liittyvistä teemoista, esimerkiksi MIELI ry:n Mielenterveyden käden avulla. Lisäksi koulun loma-aikoina on järjestetty yhteistä tekemistä, kuten talvilomalla kesätyönhakupajaa ja kesällä retkiä sekä yhdessäoloa. Kaiken toiminnan lähtökohtana on nuorilähtöisyys ja ryhmien aiheet ovatkin syntyneet nuorten omista tarpeista ja toiveista. 

Alias-lautapelin kortteja levitettynä pöydälle.

Arjen sanastoa harjoitellaan esimerkiksi pelien ja erilaisten korttien avulla.

Suomen kielen keskusteluryhmässä harjoitellaan asioimistilanteita

Viimeisin nuorten toiveesta perustettu toiminta on suomen kielen keskusteluryhmä.  Opiskelijoiden toiveena oli ryhmä, jossa suomen kielen puhumista voisi harjoitella vapaamuotoisesti ja käytännönläheisesti. Monet nuoret kertovat, ettei heillä ole koulun ulkopuolella suomenkielisiä ystäviä, joiden kanssa kielitaito kehittyisi. Nuorten halu oppia suomen kieltä ja tarve hoitaa itse omia asioita sekä päästä opintojen jälkeen töihin, on korkea.   

Ryhmän sisällöt ja teemat on suunniteltu nuorten toiveita huomioiden; harjoitellaan nuorille uusia sanoja, pelataan lautapelejä ja arvuutteluleikkejä tai harjoitellaan parin kanssa erilaisia arkisia asiointitilanteita dialogiharjoituksina. Nuoret ovat toivoneet harjoituksia muun muassa lääkärissä käymiseen, kaupassa asiointiin, sekä asumiseen liittyvästä sanastosta. 

Valmentajille on ollut tärkeää luoda ryhmään rento ilmapiiri, jossa nuoret uskaltavat rohkeasti yrittää ja tehdä myös virheitä. Keskusteluryhmä kokoontuu koululla kerran viikossa. Eräs ryhmään osallistunut nuori toteaakin, että ryhmään tullaan myös viettämään aikaa kaverien kanssa ja pitämään hauskaa. Ryhmään onkin osallistuttu aktiivisesti, vaikka toiminta tapahtuu koulupäivän oppituntien jälkeen, mikä kertoo ryhmän mukavasta tunnelmasta.

Samalla syntyy tuloksia.

“Ryhmä auttaa ymmärtämään suomen kieltä ja vahvistaa suomen kielen puhumista”, kertoo ryhmään osallistunut Adnan. Toinen ryhmäläinen on samaa mieltä:

“Tämä ryhmä on hyvä, koska valmentajat ovat kivoja ja puhuvat meille hitaasti, niin me ymmärretään.”

Tavoite madaltaa kynnystä suomen kielen käyttämiseen tuntuukin osallistujien kommenttien perusteella toteutuvan ja ryhmässä harjoiteltuja asiointitilanteita on jo päästy kokeilemaan käytännössä.  

Hankkeen tarjoama tuki jatkuu ensi vuonna Vantaalla ja Turussa

Diakonissalaitoksen Vamos tekee työtä 16-29-vuotiaiden nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi ja tulevaisuuden suunnitelmien selkeyttämiseksi ympäri Suomen. Aiemmin Vamoksen koulupudokkuuden ehkäisyyn liittyvästä työstä on syntynyt Kohdaten ja kohdentaen -toimintamalli. Euroopan Unionin osarahoittama Stay and Study –hanke jatkuu Turussa ja Vantaalla vuoden 2025 loppuun. Ensi vuoden suunnitelmissa Vantaalla on ainakin erilaisten urapolkujen esittelyä ja hyvin alkaneen suomen kielen ryhmän jatkoa.

Lisätietoa hankkeesta ja yhteyden valmentajiin saat täältä
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: