Vihan jälkeen – miten käsitellä vihaa ja väkivaltaa taiteen keinoin?
24.1.2025
Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi etsitään jatkuvasti keinoja, joilla liikuttaa ihmisten ajatuksia ja tunteita. Miten puhutella osuvasti ja lisätä ymmärrystä siitä, että väkivallan käyttö yhteiskunnallisten tai muiden tarkoitusperien saavuttamiseksi on tuhoisaa? Vihan jälkeen -teatteriesitys haastaa pohtimaan, miten erilaisilla taidemuodoilla voidaan käsitellä haastavia teemoja, kuten radikalisoitumista ja vihaa.
Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisyn kentällä on ideoitu erilaisia tapoja, joilla vahvistetaan myötätuntoa, yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Tämä tapahtuu esimerkiksi erilaisten tarinoiden, näkökulmien ja tunnekokemusten tuottamisen ja jakamisen kautta.
Taiteen ja kulttuurin, kuten teatterin, musiikin ja elokuvan, avulla voidaan käsitellä vihaa ja väkivaltaa tavoilla, jotka onnistuessaan painuvat katsojien mieliin ja sydämiin. Parhaimmillaan ne herättävät empatiaa ja lisäävät ymmärrystä sekä tekevät näkyviksi samanaikaisesti erilaisia kokemuksia. Luovat toimintatavat ja keinot voivat toimia myös väkivallan vastavoimana, tarjota vaihtoehtoisen väylän itseilmaisulle ja käsitellä sekä sisäisiä että ihmisten tai ihmisen ja yhteiskunnan välisiä ristiriitoja ja konflikteja.
Taiteen kautta voidaan tunteiden herättämisen lisäksi välittää tietoa, avata keskustelua ja tehdä poliittisia ja sosiaalisia kannanottoja. Vahva kansalaisyhteiskunta, osallisuus ja jaetut yhteiset arvot ovat keskeisiä rauhanomaisissa ja demokraattisissa yhteisöissä, joissa näitä periaatteita edistetään taiteella (lue aiheesta lisää: How can arts, civic pride and culture contribute to boosting local resilience and democracy against extremism, hate crimes and other threats to democracy).
On kuitenkin tärkeää, että olemme tietoisia samaan aikaan siitä, että taidetta ja erilaisia kulttuurisia tuotteita käytetään yhtä lailla väkivallan, pakottamisen, pelon ja uhan välineinä. Erilaisten ekstremististen liikkeiden tavoitteleman muutoksen edistämiseksi näillä keinoilla pyritään esimerkiksi venyttämään yhteiskunnallisten keskustelujen sisältöjen ja käsitteiden sopivuuden rajoja tai houkuttelemaan uusia jäseniä. Vahingolliseen sisältöön voi törmätä yhtä hyvin sosiaalisessa mediassa, poliittisissa piireissä tai perinteisissä medioissa.
Taide kouraisee syvältä: Mitä on vihan tuolla puolen ja miten sinne päästään?
Turussa ja Porissa esitettävä Vihan jälkeen -teatteriesitys käsittelee ulkopuolisuuden, pelon ja vihan tunteita sekä väkivaltaa osana yksilöiden ja yhteiskunnan elämää. Teoksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Elina Izarra. Teoksen käsiohjelman sanoin aihe kietoutuu osin ohjaajan omiin elämänkokemuksiin sekä useisiin haastatteluihin.
Exit-toiminnan työntekijä kutsuttiin seuraamaan esityksen Turun ensi-iltaa. Näytelmää varten ohjaaja Izarra on yhdessä valokuvaaja Katja Tähjän kanssa haastatellut entisiä vihaajia ja vihaa kohdanneita sekä asiantuntijoita.
Esitys tarkastelee ja herättää katsojassa paljon kysymyksiä antamatta niihin lopullisia tai liikaa yksinkertaistavia vastauksia. Mistä viha lopulta syntyy? Ruokkiiko yhteiskuntamme ääriajatteluun? Kuka kantaa vastuun kärsimyksestä, kun jotain tapahtuu? Kenen näkökulmasta yhteiskunnassa asioita hahmotamme? Minkälaista tilaa luomme eri taustoista tuleville nuorille?
Esitys alkaa katsojat maadoittavalla harjoituksella. Heti alusta katsoja kutsutaan näin kiinnittämään huomiota omaan kehoonsa ja sen tuntemuksiin. Teoksen tekijät siis tunnistavat voimakkaiden tunteiden merkityksen ja vaikutuksen katsojaan. Tämä tietoisuus kuljetetaan läpi esityksen vakavan aiheen, huumoria ja näkökulmien vaihtoa unohtamatta.
Tunteet ovat tärkeä osa ihmiselämää, hyvinvointia sekä yhteiskunnallisesta päätöksentekoa ja toimintaa. Tunteiden tunnistaminen ja säätely, pikemmin kuin kieltäminen tai tukahduttaminen, ovat tavoitteita, joita kohti meidän tulisi työskennellä sekä yksilöinä että yhteisöinä.
Vihan jälkeen -esitys kietoutuu vihan voiman, jopa ajoittaisen ylivoiman ja -vallan äärelle. Siinä tarkastellaan vihan valtaa ihmisten elämään erityisesti sen tuhoisan, myrkyllisen muodon kautta. Teos tuo useiden hahmojen elämän ja kokeman vihan lavalle ja tarkastelee vihan vaikutuksia ympärillä olevien elämiin. Esitys tutkii myös myötätuntoa ja muutoksen mahdollisuutta – sitä, mitä voisi olla vihan jälkeen.
Katsomissuositus! Kurkkaa alkuvuoden 2025 esitysajankohdat: Vihan jälkeen – esitys myötätunnon mahdollisuudesta
Kirjoittajana toimii Diakonissalaitoksen Exit-tiimi. Lue lisää Exit-toiminnasta täältä.