Viisi kysymystä mielen hyvinvoinnista

10.10.2024

Torstaina 10. lokakuuta vietetään Maailman mielenterveyspäivää, jonka tavoitteena on herättää keskustelua siitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Esitimme henkilöstöjohtaja Mari Rautiaiselle viisi kysymystä mielen hyvinvoinnista ja siitä, miten hyvinvointia ylläpidetään ja edistetään Diakonissalaitoksella ja Rinnekodeilla.

Siniseen kauluspaitaan pukeutunut vaaleahiuksinen nainen katsoo hymyillen kameraan. Taustalla kesäinen piha ja punatiilisiä rakennuksia.

Diakonissalaitoksen henkilöstöjohtaja Mari Rautiainen. Kuva: Susanna Kekkonen

1. Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, kun halutaan vahvistaa ja tukea työntekijöiden mielen hyvinvointia?

Meillä on osaavat esihenkilöt, joilla on sydän mukana töissä, ja se on hyvinvoinnin perusta. Myös tiimin ilmapiirin merkitys on suuri. Luottamuksellinen ilmapiiri mahdollistaa vaikeistakin asioista puhumisen ja lisää iloa, työpositiivisuutta ja luovuutta.

Tärkeää on myös yhä varhaisempi välittäminen, eli puuttuminen silloin, kun huoli herää. Huolen voi esittää esihenkilö mutta myös työkavereiden tuki on merkityksellistä. Ja meillä on tietysti myös työterveyshuollon palvelut käytettävissämme.

2. Mistä syntyy tunne, että minua arvostetaan työssä?

Meillä Diakonissalaitoksen konsernissa arvomme ovat tärkein ohjenuoramme jokapäiväisessä työssä. Meille hakeutuu sellaisia ihmisiä, jotka jakavat yhteisen arvopohjamme ja ottavat aina sydämen mukaan töihin.

Kokemus arvostamisesta syntyy kuulluksi ja nähdyksi tukemisesta ja näkyy arjen pienissä asioissa. Esimerkiksi kuuntelemalla esihenkilöt osoittavat arvostusta, mikä taas lisää työntekijöiden sitoutumista ja motivaatiota. Kuunteleminen tarkoittaa sekä huolia että iloja, mutta myös uusia ideoita ja toimintatapoja. Silloin jokainen voi tuntea, että juuri minun työni ja osaamiseni on arvokasta – minulla on tärkeä rooli tässä työyhteisössä.

3. Työhyvinvointikyselyn mukaan henkilöstön työtyytyväisyys on Diakonissalaitoksella hyvällä tasolla. Miten tämä on mahdollista, kun julkisessa keskustelussa korostuvat sote-alan ongelmat?

Olemme onnistuneet luomaan sellaiset tavoitteet ja rakenteet, että työntekijöiden on niihin helppo sitoutua. Myös esihenkilöiden tekemä hyvä työ vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja sitä kautta tyytyväisyyteen. Hyvinvointikyselyn mukaan myös työmme merkityksellisyys on työntekijöille ylpeyden aihe. Toivon, että johdon arvostus välittyisi kaikille työntekijöille. Meillä on valtavasti osaamista ja upeita tyyppejä töissä. Meillä puhutaan positiivisesti työstä ja olemme ylpeitä siitä, mitä teemme.

4. Diakonissalaitokselle on myönnetty nyt kahdesti peräkkäin Hyvän mielen työpaikka -merkki. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joilla henkilöstön hyvinvointia meillä turvataan?

Olemme ansainneet Hyvän mielen työpaikka -merkin monestakin syystä. Yksi niistä on se, että panostamme mielen hyvinvoinnin palveluihin. Olemme olleet edelläkävijä muun muassa psykoterapiapalveluiden tarjoajana. Olemme myös edelläkävijä siinä, että tarjoamme työntekijöille tukea talouden hallintaan. Kumppanimme Solidaten kautta voi saada järjestelylainaa taloudellisen tasapainon saavuttamiseen. Uskon, että hyvinvointi lisääntyy, kun ei tarvitse jatkuvasti miettiä, miten selviää kaikista mahdollisista lainoista, vaan ne voidaan yhdistää yhdeksi järjestelylainaksi.

Tärkeitä arjen asioita ovat jatkuva esihenkilötyön kehittäminen ja työntekijöiden osaamiseen panostaminen. Ja onhan meillä muitakin etuja, itse olen innoissani työsuhdepyörästäni ja pyöräilen ahkerasti töihin.

5. Miten pidät huolta omasta työhyvinvoinnistasi?

Tavallinen arki on minulle tosi palauttavaa, kuten perheen ja ystävien kanssa vietetty aika. Pidän ruoanlaitosta ja olen kirjojen himokuuntelija. Nämä on helppo yhdistää ja usein kokkaan työpäivän jälkeen kirjaa kuunnellen.

Meillä on vaatimaton mökki ulkosaaristossa, mikä antaa mahdollisuuden palata perusasioiden äärelle. Viihdyn siellä sekä yhdessä perheeni että kahdestaan koiran kanssa. Päivittäinen ulkoilu Martta-koiran kanssa lataa minun akkujani.

Ajattelen, että loppujen lopuksi jokaisen hyvinvointi on omalla vastuulla, ja työnantajana voimme tukea ja tarjota vaihtoehtoja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja parantamiseen.

Lisätietoja Maailman mielenterveyspäivästä löydät Mieli ry:n sivuilta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: