Yritykset ihmisoikeusvastuun edelläkävijöinä
2.7.2021
KYMPPI-hankkeen kesäkuussa 2021 pidetyssä Hop on -webinaarisarjassa keskityttiin vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuuksiin kehittyvissä maissa. Keskustelua yritysten ihmisoikeusvastuusta luotsasi Sari Kuvaja vastuullisuuteen keskittyneestä Third Rock -yrityksestä.
Puhujina tilaisuudessa olivat ulkoministeriön kaupallinen neuvos Kent Wilska, Finnpartnershipin Grants Coordinator Axel Sointu sekä PureWaste-tekstiiliyrityksen perustajaosakas Hannes Bengs.
Kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan vain yhteistyöllä
Yksityiset yritykset voivat tehdä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi paljon. Ne yritykset, joilla on kapasiteettia ja kykyä, tekevät lain asettamia vaatimuksia enemmän ja asettavat rimaa entistä korkeammalle.
Valtiot huolehtivat esimerkiksi ihmisoikeussopimuksista, työelämän säännöistä ja ympäristösopimuksista. On myös valtioita, jotka eivät piittaa tai heillä ei ole kykyä näistä huolehtimiseen. Siksi ’maassa maan tavalla’ -ajattelua ei aina voi soveltaa. Silloin on nojattava kansainvälisiin standardeihin, kuitenkin aina paikallista lakia kunnioittaen.
”Kestävän kehityksen tavoitteet saavutetaan vain yritysten ja järjestöjen yhteistyöllä. Ihmisoikeuksien turvaaminen on valtioiden tehtävä, mutta yritysten pitää kunnioittaa niitä,” toteaa Kent Wilska.
Tukea kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi on mahdollista saada esimerkiksi Finnpartnershipista, joka tarjoaa maksutonta konsultointia korkean riskin hankkeisiin. Konsultoinnissa perehdytään syvemmin myös ihmisoikeuskysymyksiin. Lisäksi Finnpartnership tekee ympäristö- ja yhteiskuntavaikutusten arviointia.
Sosiaalinen vastuu yhtä tärkeää kuin ympäristövastuu
PureWaste -yritys tekee vaatteita kierrätetyistä kankaista. Hannes Bengsin mukaan sosiaalinen vastuu on yrityksen alkuajoista asti kulkenut ympäristövastuun rinnalla kiinnittämällä erityistä huomiota molempien edistämiseen.
PureWaste huolehtii siitä, että paikallinen alihankkija noudattaa paikallisia lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, ja tämän lisäksi yritys pyrkii aktiivisesti luomaan työntekijöilleen paremmat työolosuhteet. Intiassa sijaitsevan tehtaan työntekijöillä on säännöllinen kuukausipalkka, ja lisäksi työntekijöille maksetaan sosiaalikulut ja lounasetu. Lisäksi tehdas tarjoaa tarvittaessa työpaikkakuljetuksen ja asumisen.
Paikallisen kulttuurin ja kontekstin tunteminen on tärkeää myös työntekijöiden olosuhteista huolehdittaessa. Länsimaissa arvostetut tai itsestäänselvyytenä pidetyt toimenpiteet eivät aina välttämättä sovi paikallisiin olosuhteisiin tai työntekijöillä saattaa olla näitä kohtaan epäilyksiä. Esimerkiksi Intian tehtaalla työsopimuksen tekeminen herätti osassa työntekijöistä epäilyksiä siitä, että työsopimus sitoisi liikaa.Lue lisää Kymppi-hankkeesta!