10 vinkkiä turvallisempaan kaupunkitilaan
Jokainen meistä voi edistää julkisen tilan yhdenvertaisuutta.
Tältä sivulta löydät siirtolaistaustaisten romaninaisten kokemusten pohjalta muotoiltuja vinkkejä siitä, kuinka voimme rakentaa julkista tilaa, joka on yhdenvertaisempi ja kaikille turvallisempi. Vinkit on koottu osana Diakonissalaitoksen Kaupunki kaikille -kampanjaa.
Vinkki 1: Sitoudu turvallisemman tilan rakentamiseen
Pyrkimys turvallisemman tilan rakentamiseen tarkoittaa aktiivista toimintaa, joka edistää kaikkien mahdollisuutta olla vapaasti oma itsensä, ilmaista itseään ja kokea osallisuutta. Ehdota omalle yhteisöllesi turvallisemman tilan periaatteiden laatimista – tai tee itsellesi turvallisemman tilan ohjeet, joita noudatat julkisessa tilassa. Inspiraatiota voit hakea vaikkapa tästä:
Suomen YK-liiton turvallisen tilan periaatteet
Vinkki 2: Puutu epäasialliseen käytökseen
Käyttäydy julkisessa tilassa asiallisesti ja edellytä sitä myös muilta. Älä epäröi pyytää tai tarjota apua tilanteen niin vaatiessa. Mikäli todistat syrjintää sivusta, lähesty tilannetta aina rauhallisesti. Voit kertoa häirinnän kohteelle, että olet hänen tukenaan ja kysyä häneltä, tarvitseeko hän apuasi. Kutsu paikalle lisäapua matalalla kynnyksellä.
Vinkki 3: Katso silmiin ja hymyile
Voimme kaikki vaikuttaa julkisessa tilassa koettuun turvallisuuteen ja ilmapiiriin. Suomalaisessa yhteiskunnassa, varsinkin kaupunkitilassa, silmiin katsomista on ollut tapana vältellä. Entä jos kokeilisit katsoa silmiin ja hymyillä ihmisille, jotka sinulla on tapana ohittaa katse maahan painettuna? Keskinäinen kunnioitus ja yhdenvertaisuus edistyy niinkin yksinkertaisin keinoin. Samalla voisit pohtia, miksi katseen kääntäminen pois ja joidenkin ihmisten ignooraaminen tuntuu usein niin luontevalta.
Vinkki 4: Edistä julkisen tilan avoimuutta
Jokaisen yksittäisen ihmisen osallisuus parantaa koko yhteiskunnan hyvinvointia. Osallistuminen yhteisen hyvän rakentamiseen tapahtuu merkittävästi juuri julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa. On jokaisen ihmisen oikeus saada oleskella niissä yhdenvertaisesti. Pidäthän omalta osaltasi huolen siitä, ettei ketään kohdella eriarvoisesti – ja siten estetä mahdollisuutta olla osa yhteisöä.
Vinkki 5: Kunnioita ihmisten ja elämäntilanteiden moninaisuutta
Jaamme julkisen tilan ihmisten kanssa, joiden taustat, kokemukset ja ajatukset ovat hyvin moninaisia. Oma tapamme olla ja kokea asiat on yksi monien joukossa; tätä rikkautta on tärkeää kunnioittaa. Joskus elämäntilanteet tekevät julkisesta tilasta hyvin erilaisen; esimerkiksi monet asunnottomat ovat yhteisen tilamme armoille, vailla “omaa” ja suojaisaa paikkaa. Arvosta heidän oikeuttaan olla turvassa.
Vinkki 6: Tarkastele ärsyyntymistäsi
Erilaisissa tilanteissa kaupunkitilassa ärsyyntymisen tunne voi nousta pintaan. Se voi liittyä yksittäisiin asioihin, kuten jonottamiseen tai vaikkapa toisen ihmisen äänenvoimakkuuteen. Pohdi, miksi sinua ärsyttää toisen ihmisen toiminta tai läsnäolo? Onko se kyseisen ihmisen syytä, voiko hän vaikuttaa asiaan? Olisko jotakin rakentavaa ja ystävällistä tapaa, jolla tilannetta voisi helpottaa?
Vinkki 7: Etsi tapoja kommunikoida toisin
Jos kohtaat esimerkiksi ihmisen, joka myy lehteä toimeentulonaan, voisitko reagoida sanomalla kohteliaasti “ei, kiitos”, mikäli et halua tehdä kauppoja? Moni haavoittuvassa asemassa oleva ihminen kohtaa julkisessa tilassa nurjia katseita tai ohittamista. Entä, jos toimisit vastoin tuota kulttuuria ja rakentaisit vuorovaikutuksella siltaa kanssaihmisiin? Millä tavalla tilanteet muuttuvat, jos menettelet niin?
Vinkki 8: Älä oleta
Älä tee oletuksia ihmisten ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä oleta asioita kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä. Pyri kohtaamaan muut ihmiset sellaisina kuin he ovat, ei sellaisina kuin sinä oletat heidän olevan.
Vinkki 9: Tutkiskele pelkojasi ja ennakkoluulojasi
Julkisessa tilassa saatamme joskus pelätä tai suhtautua ennakkoluuloisesti ihmisiin, joita emme tunne. Pysähdy miettimään, millaisissa tilanteissa ja ketä kartat julkisessa tilassa – onko esimerkiksi joitakin ihmisryhmiä, joihin suhtaudut torjuvasti? Joskus esimerkiksi etnisen profiloinnin, sukupuolittuneen väkivallan tai asunnottomuuden vuoksi ihmisiä kohdellaan kuin he olisivat uhka, vaikka he itse voivat kokea suurta turvattomuutta. Älä vahvista stereotypioita käytökselläsi.
Vinkki 10: Kunnioita toisten tilaa
Osoita toiminnallasi kunnioitusta toisen ihmisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa sekä itsemääräämisoikeutta kohtaan. Älä kosketa ketään ilman lupaa. Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita. Voit myös pyytää itsellesi tilaa tarvittaessa.