Kokemusosaaminen Diakonissalaitoksella

Kokemusosaaminen on tärkeä osa Diakonissalaitoksella tehtävää työtä. Kokemusosaaminen koskee kaikkia Diakonissalaitoksen vaikutuspiirissä olevia, niin asiakkaita kuin työntekijöitä. Kaikilla on kokemuksia ja kaikilla on siten mahdollisuus oppia omasta kokemusosaamisestaan ja käyttää sitä muiden hyväksi.

Diakonissalaitoksella pyrimme hyödyntämään kokemustietoa monella tasolla aina asiakasosallisuudesta henkilöstömme kokemusosaamiseen.

Työyhteisöissämme työskentelee kokemustaustaisia työntekijöitä kokemusasiantuntijoina, vertaisohjaajina, kokemustyöntekijöinä sekä muissa sotealan ammattirooleissa.

Tavoitteena on, että kokemusosaaminen on luonnollinen osa työarkea ja että jokainen työntekijä voi olla kokonaisena työssään ilman tarvetta piilottaa omaa kokemustaustaansa. Kokemusosaamisen tunnistaminen on merkityksellistä työyhteisöjen moninaisuuden, osallisuuden ja työhyvinvoinnin näkökulmista.

Tilaa koulutus tai puheenvuoro

Yhdessä elämisen taitokeskuksessa räätälöimme valmennusta ja sparrausta yhteisövalmennuksista esihenkilösparrauksiin ja työnohjauksiin. Ideoimme yhdessä kumppanien kanssa suuriakin hankkeita ja projekteja. Taitokeskuksen ammattilaiset ovat Diakonissalaitoksen eri alojen osaajia.

Ota yhteyttä

Kokemusosaamisen materiaalipankki

Kokemustyöntekijän palkkaaminen Keikkatyön malli

Materiaaleja lisätään tammikuun 2025 aikana.

Hankkeet ja kokeilut

Kokonaisena työssä -hanke

Kokonaisena työssä -hankkeessa luodaan valmennuskokonaisuus ja väline kokemusosaamisen tunnistamiseen. Tavoitteena on myös luoda portaali, josta löytyy vaikuttamisesta ja nuorten äänen vahvistamisesta kiinnostuneita, kokemustietoa hyödyntäviä nuoria. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ja se toteutetaan yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa.

Lue lisää hankkeesta

Kirjoituksia kokemusosaamisesta