Diakonissaksi Helsinkiin

Keväällä 1881 oululainen ystävä, diakonissa Charlotta Wettersten tiedusteli Linalta, olisiko tällä kiinnostusta ryhtyä Diakonissalaitoksen johtajattareksi Helsinkiin. Vakituista johtajatarta ei nimittäin ollut ollut kuuteen vuoteen, vaan tehtävät oli jaettu. Tilanne oli toiminnan kehittämisen kannalta melko kestämätön.

Linan vastaus oli ehdoton ei; hän ei katsonut olevansa oikea henkilö tehtävään. Mutta kesän 1881 kokemukset saivat hänet muuttamaan mielipiteensä.

Lina tutustui moniin diakonissalaitoksiin

Isänsä tammikuussa 1881 tapahtuneen kuoleman jälkeen Linan alkoi etsiä elämälleen suuntaa. Hänellä oli orastava kiinnostus diakoniatyötä kohtaan. Saman vuoden kesällä hän lähti ystävättärensä, opettaja Nanna Fogelholmin kanssa muutaman kuukauden pituiselle opinto- ja virkistysmatkalle Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan. Vierailukohteina olivat pääasiassa diakonissalaitokset. Matkan aikana kaksikko vieraili myös Kaiserswerthissä, jossa ensimmäinen diakonissalaitos oli aloittanut toimintansa noin puoli vuosisataa aikaisemmin (1836). Ratkaisevan vaikutuksen Linan tuleviin valintoihin teki kuitenkin Bielefeldtin diakonissalaitoksen toiminta sekä keskustelut Tukholman diakonissalaitoksen johtajan, pastori J. Bringin kanssa. Matkan aikana Linalle vahvistui tuleva suunta: hänestä tulisi diakonissa.

Sisareksi Tukholman Erstaan

Lokakuussa 1881 Lina myöntyi pyyntöön ryhtyä johtajattareksi Helsinkiin. Mutta sitä ennen hän halusi saada tehtävään riittävän koulutuksen. Hän aloitti Tukholman Erstan diakonissalaitoksen oppilaana marraskuussa.

”En voi muuta, minun täytyy pitää Helsingistä tullutta kutsua Jumalan vastauksena rukouksiin,… enkä rohkene tehdä vastoin Jumalan tahtoa”.

Sisar Lina otettiin koesisareksi 28.1.1883 ja diakonissaksi hänet vihittiin toukokuussa 1883. Vihkimyksen jälkeinen kesä kului sairaalatyössä Ruotsissa.

Tummakehyksinen taulu.

Lina Snellmanin sisartaulu. Siinä on merkittynä kaksi päivämäärää vuodelta 1883: koesisareksi ottoaika ja diakonissaksi vihkiminen.

Diakonissalaitos saa viimeinkin johtajattaren

Työ Helsingissä alkoi syyskuussa 1883. Aivan tuntemattomaan taloon Lina ei tullut, sillä kesällä 1882 hän oli toiminut diakonissa Cecilia Blomqvistin kesälomasijaisena. Sisar Cecilia oli kantanut suurimman vastuun jaetusta johtajattaren pestistä.

Vanha kolmikerroksinen rakennus.

Diakonissalaitoksen perustaja Aurora Karamzin osti rakennuksen Katajanokalta laitoksen toimipaikaksi vuonna 1875. Merenpuolella oli vielä hetken aikaa lastenkoti ja toisessa päässä sisar- ja potilashuoneet. Toisessa kerroksessa sijaitsi johtajattaren huone, apteekki, rukoussali, ruokailuhuone ja keittiö sekä muutama sisaren huone. Kolmannen kerroksen toinen pää oli vuokrattu yksityishenkilölle ja toinen pää johtokunnan puheenjohtaja Herman Råberghille.

Linan aloittaessa johtajattarena sisarkunnan koko oli 11:  vihittyjä diakonissoja oli kahdeksan, yksi koesisar ja kaksi oppilasta. Ylilääkäri Oskar Heikel johti 20-paikkaista sairaalaa. Sen paikkaluku tulisi nousemaan vielä loppuvuoden 1883 aikana 25-30 kun ylilääkärinä aloitti M. W. af Schultén. Kolmikerroksessa rakennuksessa oli myös pieni lastenkoti, jota laitos oli ylläpitänyt vuodesta 1868 alkaen.

Johtokunnan puheenjohtajana toimi teologian professori Herman Råbergh. Laitoksen perustaja Aurora Karamzin oli edelleen johtokunnan jäsen.

Työmuotoja muualla olivat

  • Dalsvikin vanhainkoti Aurora Karamzinin omistamalla tilalla Espoossa
  • Lastenkoti Haminassa
  • Seurakuntatyö Raumalla
  • Pieni sairastupa Porvoossa oli juuri valmistumassa
  • Kaupunkilähetyksen maja Helsingin Punavuoressa

Lina totesi Diakonissalaitoksen taloudellisen tilanteen hyväksi ja piti ompeluseurojen toimintaa lupaavana. Ne huolehtivat pitkälti laitoksen tarvitsemista tekstiileistä ja kalusteista. Suurena puutteena Lina sen sijaan koki kasvatuksen; oppilaat saivat hyvin niukasti kasvatusta kutsumuksensa tueksi sekä hoitajalta edellytettyihin taitoihin. Lisäksi oppilaiden ja oppilaaksi hakevien määrä oli pieni: diakonia-aate ja diakoniatyö olivat vielä melko tuntemattomia Suomessa. Näin ollen seurakuntiin ei ollut mahdollista lähettää sisaria. Mutta näihin puutteisiin oli tuleva muutos.

Nainen, jolla on valkoinen esiliina, on kahden potilaan luona. Kuva on 1800-luvulta.

Diakonissa Maria Nissinen vastasi Porvoon sairastuvan toiminnasta. Kuva Porvoon museo.

Nainen situu keinutuolissa pöydän päässä. Hänen vieressään on vanhus.

Diakonissa Hilda Berg vastasi Espoossa toimineen Dalsvikin vanhainkodin toiminnasta. Kodin perusti Aurora Karamzin 1860-luvulla.

Lue lisää Linasta